Ziarul

  ziare    propune o publicatie     trimite o stire    

Ziarul Online - Ziare romanesti - Stiri Sighet Online online

 

Ziarul "Sighet Online"

Website: http://www.sighet-online.ro

Ziar inscris in categoria Locale in judetul Maramures

Descriere:
Portal independent de stiri si informatii al sighetenilor de pretutindeni

propune o publicatie

Ultimele stiri din Sighet Online de azi - Ziarul Sighet Online online


Antonia L. Zavalic lansează volumul de poezii ”Despre înfrângerea definitivă a întunericului” pe 30 mai la Sala Radio Sighet

Antonia Luiza Zavalic lansează volumul de poezii ”Despre înfrângerea definitivă a întunericului” prin editura Valea Verde pe 30 mai 2015, de la ora 12 la Sala Radio Sighet. Acesta este al doilea volum de poezii, după debutul său de anul trecut numit ”Despre fluturi și praf” lansat de editura Grinta din Cluj, a cărui publicare reprezintă premiul oferit de către editură după ce Antonia Zavalic a câstigat Premiul pentru Debut la Festivalul Naţional de Poezie "Armonii de primăvară".  

selfie (poezie de SIR A.I. Camino)

mi-ai furat povestea
şi ţi-ai colorat ridurile:
nu era nicio urmă de zâmbet
în adn-ul nostru
 
poate că împreună am descifrat
ecuaţia dezastrului din pupile
când în decor se oglindeau
clovnii
şi tristeţea se prelingea 
pe obloanele lăsate
fără să doară
 
la graniţa dintre minţile noastre virtuale
ţi-ai semnat poemul  
şi ţi-ai falsificat sfârşitul 
înainte de-a părăsi fotografia

Produsele alimentare din magazine care nu se vând vor fi donate

Acestea ar putea ajunge pe masa săracilor, la animalele din adăposturi sau de la zoo, dar şi îngrăşământ pentru agricultori.
 
Pentru a evita risipa de alimente, dar şi pentru a veni în sprijinul populaţiei care nu are mijloacele necesare de trai, magazinele vor fi obligate să doneze alimentele care nu s-au vândut, dar care sunt încă în termenul de garanţie, scrie într-un proiect de lege din Parlament. “Trebuie evitată risipa de alimente. Cele nevândute, dar încă în termenul de valabilitate, trebuie donate celor care au mare nevoie de ele. Şi alimentele expirate pot fi folosite ca hrană pentru animale sau compost în agricultură”, spune senatorul PSD Ovidiu Isăilă, unul dintre iniţiatori. În medie, un român aruncă 100 de kilograme de mâncare pe an. Asta înseamnă un total naţional de cinci milioane de tone.

BILANŢ - 29 minori dispăruţi în Maramureş în cinci luni

Sub simbolul florii de „nu-mă-uita”, în fiecare an, data de 25 mai marchează Ziua Internaţională a Copilului Dispărut, au arătat reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Maramureş.
 
În judeţul nostru, de la începutul acestui an, 29 de minori au fost reclamaţi dispăruţi, toate cazurile fiind soluţionate de poliţiştii maramureşeni. Situaţiile sesizate reprezintă plecări voluntare ale minorilor de la domiciliu sau din casele de tip familial. Majoritatea copiilor dispăruţi sunt fete cu vârsta peste 14 ani.

Eurovision? La ce bun?

Nu merită să fim supăraţi pentru un concurs (mai degrabă „concurs”?) de muzică uşoară, care e contestat şi tratat cu indiferenţa pe care o merită. Noi, românii, nu suntem indiferenţi şi vrem ca ai noştri să fie mereu ca brazii! Şi să facă ce fac brazii, adică să fie la înălţime…

Totuşi, dacă vrem să fim şi noi trecuţi pe lista câştigătorilor, poate n-ar fi rău să meargă compozitorii noştri prin ţările unde s-au câştigat cele mai multe trofee…Mă gândesc la Suedia, la Irlanda…Că sigur ar avea ce-nvăţa de-acolo…

 

Târgul locurilor de muncă - Sighetu Marmației (28 mai 2015)

Târgul locurilor de muncă - Sighetu Marmației (28 mai 2015, ora 11:00, @ Primăria Sighet)

Banii europeni pentru afacerile mici si mijlocii in agricultura. Domeniile si sumele tintite de fermieri

 Fermierii romani cu afaceri mici si mijlocii au la dispozitie fonduri europene in diferite sectiuni ale noului Program National pentru Dezvoltare Rurala 2014-2020. StartupCafe s-a interesat la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) cati bani sunt disponibili si pentru ce obiective in noul PNDR, comparativ cu vechiul program care se finalizeaza anul acesta. 
 
Din 25 martie 2015, Ministerul Agriculturii a deschis oficial 3 segmente din PNDR 2014-2020:     Sumbasura 4.1 - Investitii in exploatatii agricole - bani pentru fermieri, Submasura 6.1 - "Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri" si Submasura 19.1 "Sprijin pregatitor pentru elaborarea strategiilor de dezvoltare locala". 
 
Ministerul si-a asumat astfel raspunderea pentru aceste segmente ale Programului, pentru ca momentan Comisia Europeana nu a aprobat oficial PNDR-ul Romaniei pe perioada 2014-2020. 

Spaima de şaibă (articol de Vasile - Marius Mureşan)

1989 a fost cel mai bun an al vieţii mele de până atunci. Practic, toată viaţa mea părea să fie concentrată pe examenul de admitere în liceu, pe dorinţa de a intra la Liceul «Dragoş Vodă», la mate-fizică. Era cea mai bună clasă din oraş, aspiraţia oricărui elev (sau a părinţilor acestuia) care vroia să ajungă undeva în viaţă.
 
«Dacă nu înveţi, vei ajunge la şaibă» îmi repetau, la nesfârşit, părinţii în perioada gimnaziului, astfel încât ŞAIBA ajunsese pentru mine o adevărată sperietoare, iar singura soluţie pentru a o evita era intrarea la mate-fizică.
 
Pe măsură ce se apropia ziua primului examen, emoţiile creşteau vertiginos şi pregătirea se intensifica.

Inalta Curte a oprit ridicarea de catre autoritatile locale a masinilor parcate neregulamentar

 Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a admis luni recursul in interesul legii formulat de Avocatul Poporului (AP) si a stabilit ca procedura de aplicare a masurii de ridicare a vehiculelor stationate/oprite neregulamentar pe partea carosabila nu poate fi reglementata prin hotarari ale consiliilor locale, informeaza Agerpres.
 
"In interpretarea si aplicarea dispozitiilor art.128 alin.(1) lit.d), art.134 alin.(2) si art.135 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, raportate la dispozitiile art.3 alin.(1), art.5, art.36 alin.(1), alin.(2) lit.d) si alin.(6) lit.a) pct.13 din Legea administratiei publice locale nr.215/2001, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, art.21 lit.b) si art.24 lit.d) din Legea-cadru a descentralizarii nr.195/2006, procedura de aplicare a masurii tehnico-administrative constand in ridicarea vehiculelor stationate/oprite neregulamentar pe partea carosabila, prevazuta de art.64 si art.97 alin.(1) lit.d) si alin.(6) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.195/2002, nu poate fi reglementata prin hotarari ale consiliilor locale", se arata in decizia instantei. 

Echipa de baschet gimnaziu a CNDV a devenit vicecampioana nationala in cadrul Olimpiadei Nationale a Sportului Scolar

In sala de sport a Colegiului National ,,MIRCEA  CEL  BATRAN" din Ramnicu Valcea s-a desfasurat turneul final al Campionatului national de baschet masculin-gimnaziu, din cadrul  OLIMPIADEI  NATIONALE  A  SPORTULUI  SCOLAR.

In urma tragerilor la sorti,in grupa B au nimerit cele mai bune 4 echipe ale turneului, respectiv Bucuresti, Gorj, Maramures si Sibiu, in timp ce in grupa A au evoluat echipe mult mai slab cotate - Suceava,Timis, Buzau si Ploiesti, fapt dovedit si de clasamentul final.

Maramuresul a fost reprezentat de catre echipa Colegiului National,,DRAGOS VODA" ( Director-Prof. BERCI IOAN) care dupa o prestatie excelenta a terminat turneul pe locul II obtinand medaliile de argint.

Trebuie subliniat faptul ca sighetenii au alcatuit cea mai tanara echipa care cucereste o medalie in istoria ONSS, 5-ul de baza fiind format din 2 elevi din calsa a-VI-a si 3 elevi din clasa a-VII-a ! Meritul incontestabil in obtinerea acestui rezultat fabulos ii revine domnului profesor Emil Kosztelnik – director la CSS Sighet, unde sunt legitimati majoritatea elevilor, care a creat o echipa cu o pregatire tehnica, tactica si fizica remarcabila, cu o educatie  deosebita a jucatorilor atat in teren cat si in afara lui. De altfel, sighetenii au primit diploma pentru ,,CEA MAI SPORTIVA ECHIPA" datorita fair play-ului demonstrat. A fost o intalnire perfecta intre experienta prof. Toni Fangli si profesionalismul fostului sau elev si baschetbalist prof. Emil Kosztelnic, antrenorul baietilor.

Rezultatele meciurilor arata astfel: C.N. ,,DRAGOS  VODA" – CN ,,T. VLADIMIRESCU" Tg. Jiu – 52-79, baietii nostri au intalnit o echipa extrem de matura, cu o talie impresionanta, care provin din clasele speciale de baschet de la acest colegiu, si care a participat la Campionatul national U16,unde a evoluat meritoriu.

Rezervația Creasta Cocoșului – Munții Gutâi (Autor: dr. Peter Lengyel)

Creasta Cocoșului – impresionantă prin masivitate și sălbăticia romantică a peisajului – este eminamente un loc emblematic al Maramureșului Istoric. O formațiune de roci vulcanice vizibile la suprafață în zona înaltă a Munților Gutâi, Creasta Cocoșului merită efortul parcurgerii potecilor care duc în apropierea stâncilor: de sus poți vedea întinsele păduri de amestec, făgete mari și zone de molidișuri, de sus se vede turbăria de la Tăul Chendroaiei, zone cu ienuperete și pășuni montane, o diversitate de habitate în care se simte bine ursul – care este la el acasă. La fel acasă este lupul, râsul, mistreții, cerbii șamd. Poate simți ce înseamnă deplina libertate, dacă ai norocul să vezi săgetând prin aer șoimii călători; aceste păsări cuibăresc uneori pe uriașii pereți de stâncă ai Crestei. Cel mai frumos este când razele Soarelui Care Apune aduc o lumină portocalie-roșiatică, astfel încât stâncile și pădurea arată miraculos pentru 2 minute, înainte de instalarea întunericului. Dar o senzație aparte poate să dea și lumina palidă a Lunii, aptă de a profila forma zimțată a colosului de stâncă; în nopți liniștite poți asculta țipetele bufnițelor și dacă ai noroc poate auzi și lupii. De neuitat senzația. Cândva în urmă cu 2-3 decenii era obișnuit ca tinerii să petreacă câteva zile și nopți cu cortul în zonă; era o bună ocazie de a percepe mai bine realitățile naturale în toată splendoarea și duritatea lor, dramatismul unei furtuni în noapte, când fulgerele trosnesc năprasnic arborii și stâncile înălțimilor… un moment când ifosele și șmecheriile nefondate din tine se mai temperează un pic, poate. Măcar pentru o vreme.

Petrolul, gazele şi Săcelul. Zăcământul ar conţine peste un milion de tone de ţiţei

Petrolul şi gazele ar putea fi cheia salvării economice a localităţii Săcel. Acum câteva luni au fost făcute diferite studii în zonă de către o firmă din Bucureşti, studii care au fost predate pentru analiză unuia dintre jucătorii de pe piaţă din domeniul petrolului.
 
„Activitatea noastră în zonă a constat numai în achiziţia datelor geofizice. Acestea au fost predate clientului pentru care am realizat lucrarea, urmând să continue procesul de explorare prin procesarea acestor date. Partea de procesare este o activitate de lungă durată, care se poate întinde de la luni până la ani de zile. Cel mai probabil, rezultatele concrete încă nu au fost obţinute”, au anunţat reprezentanţii firmei care au făcut acele prospecţiuni în zonă, la finele anului trecut.
 
De cealaltă parte, primarul Gavrilă Dologa ţine să sublinieze că şi primăria aşteaptă un răspuns de la firma bucureşteană care vrea să investească în Săcel.

Premieră în justiția din România. Părinți condamnați la închisoare pentru că fiii lor au intreținut relații sexuale cu minore

Decizie in premiera a magistratilor din Iasi. Doi parinti au fost condamnati la trei ani de inchisoare cu suspendare, pentru ca fiii lor, majori, au intretinut relatii sexuale cu doua minore.

 
Adultii au fost pedepsiti pentru ca stiau de aceste relatii, ba mai mult, i-ar fi pus la dispozitie unuia dintre baieti o camera, unde a stat cu una dintre fete.
 
Procurorii au aflat de caz, cand mama unei fete de 14 ani le-a povestit ca fiica ei intretine relatii sexuale cu un tanar de 20 de ani, chiar in casa parintilor lui.

Autoturism în flăcări, în apropierea unui restaurant in Tisa

Duminică, 24 mai, în jurul orei 03.00, un sighetean a sesizat poliţia că, în apropierea unui restaurant din satul Tisa, a izbucnit un incendiu la un autoturism.

La faţa locului au intervenit pompierii din Sighetu Marmaţiei care au reuşit să localizeze şi să stingă incendiul. Autoturismul a fost distrus în proporţie de 40%.
 
Cercetările continuă în vederea stabilirii cauzelor producerii incendiului şi în funcţie de cele constatate se vor propune măsuri.

Rănit in accident, când circula cu peste 160 km/h la Bârsana

In data de 23 mai, politistii Serviciului Rutier, care efectuau activitati de supraveghere si control a traficului rutier pe DJ 186, localitatea Barsana, au efectuat semnalele regulamentare de oprire a unui autoturism ce se deplasa cu o viteza peste limita legala. 
 
Intrucat soferul nu a oprit, politistii au pornit in urmarirea acestuia. Dupa aproximativ 4 km, din cauza ca rula cu viteza excesiva (peste 160 km/h), a pierdut controlul masinii, a derapat, a lovit un stalp de la reteaua electrica si s-a oprit pe un teren arabil. 
 
El a suferit leziuni corporale si a fost transportat la spital dar nu a ramas internat. Soferul a refuzat testarea cu aparatul etilotest si i-au fost recoltate probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei. 


Recomandam - ziare romanesti

Abonare newsletter stiri.com.ro

Adresa de e-mail:

Transport Mobila International