Ziarul

  ziare    propune o publicatie     trimite o stire    

Ziarul Online - Ziare romanesti - Stiri Sighet Online online

 

Ziarul "Sighet Online"

Website: http://www.sighet-online.ro

Ziar inscris in categoria Locale in judetul Maramures

Descriere:
Portal independent de stiri si informatii al sighetenilor de pretutindeni

propune o publicatie

Ultimele stiri din Sighet Online de azi - Ziarul Sighet Online online


Un vals compus de un actor - interpretat de celebrul Andre Rieu

Plata suplimentara a garzilor va fi reglementata, in perioada urmatoare, printr-o OUG

Plata suplimentara a garzilor va fi reglementata printr-o ordonanta de urgenta, in saptamanile urmatoare, dintr-un buget pus la dispozitie de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, a declarat miercuri ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, informeaza AGERPRES.

“Banii pentru plata suplimentara a garzilor — pe care o vom implementa printr-o ordonanta de urgenta—, acesti bani vor veni separat de la CNAS. Va fi un contract separat, este un lucru important de inteles. (…) Deci, aceasta plata suplimentara a garzilor vine dintr-un buget separat, care va fi pus la dispozitie de Casa de Asigurari. (…)

Plata garzilor va fi reglementata altfel, prin ordonanta de urgenta, in saptamanile care urmeaza, iar medicii, precum si conducerea spitalelor, nu au de ce sa-si faca nicio grija. Vor exista fonduri pentru aceasta suplimentare la plata garzilor”, a precizat Vlad Voiculescu, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria, dupa sedinta de Guvern.

Dosare penale, multe amenzi şi sute de mc de lemn confiscat în Maramureş

Poliţiştii maramureşeni au efectuat într-o singură zi 95 de controale pe drumurile publice, în fondul forestier precum şi în locuri de depozitare şi comercializare a materialului lemnos. S-a dispus confiscarea a peste 300 mc lemn, s-au constatat trei infracţiuni şi au fost aplicate 82 de sancţiuni contravenţionale. Valoarea amenzilor a depăşit suma de 87.000 de lei.

Peste 100 de poliţişti împreună cu specialişti din cadrul Gărzii Forestiere şi Direcţiei Silvice Maramureş, sprijiniţi de jandarmi şi poliţişti de frontieră au acţionat marţi, 23 august, pentru prevenirea şi combaterea transportului, depozitării, prelucrării şi comercializării ilegale a materialului lemnos. Au fost verificate 226 de autovehicule care transportau lemn pe raza judeţului. De asemenea au fost efectuate controale în fondul forestier şi în spaţii de depozitare şi comercializare a materialului lemnos. În urma acestor activităţi poliţiştii au întocmit trei dosare penale sub aspectul comiterii de infracţiuni silvice şi au aplicat 82 de sancţiuni contravenţionale. Valoarea amenzilor aplicate a depăşit suma de 87.000 de lei. Totodată, a fost dispusă măsura confiscării a peste 300 mc lemn transportat ilegal sau pentru care nu au putut fi prezentate documentele legale de însoţire şi provenienţă.

Bicicletă furată din scara unui bloc din Sighet

Poliţiştii din Sighetu Marmaţiei desfăşoară activităţi în vederea identificării şi tragerii la răspundere a unor persoane care au sustras o bicicletă lăsată neasigurată în scara unui bloc din Sighetu Marmaţiei.
Ieri, 23 august, un sighetean a sesizat poliţia cu privire la comiterea unui furt de bicicletă. El a declarat că în noaptea de 20/21 august a.c., persoane necunoscute i-au sustras bicicleta lăsată neasigurată în scara blocului în care locuieşte.
Poliţiştii de investigaţii criminale au întocmit dosar penal şi continuă cercetările în vederea identificării autorilor şi recuperării prejudiciului.

VIDEO: Peste 30.000 pachete cu ţigări de contrabandă confiscate de poliţiştii de frontieră

Azi dimineaţă, la nivelul S.P.F Sighetu Marmaţiei – I.T.P.F. Sighetu Marmaţiei, s-a declanşat o acţiune specifică pe linia combaterii contrabandei cu ţigări de provenienţă ucraineană, în zona de responsabilitate.

Just...blues

Fost ofiţer de Poliţie, braconier în timpul liber

În seara zilei de joi, 18 august, în jurul orelor 20.30, un echipaj al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Sighetu Marmaţiei a oprit pentru control un autoturism în Câmpulung la Tisa, în zona „Întresăpâncioare”, în care se aflau doi bărbați din Sighet.

ÎN URMA CONTROLULUI EFECTUAT ASUPRA AUTOTURISMULUI S-A DESCOPERIT ÎN PORTBAJAG UN PORC MISTREŢ.

Din primele cercetări, poliţiştii de frontieră au stabilit că mistreţul a fost braconat, având în vedere că în autoturismul oprit la control au mai fost găsite opt cartușe de vânătoare. Poliţia de frontieră a predat cazul Poliţiei Române, care are astfel de cazuri în aria de competenţă.
Purtătorul de cuvânt al IPJ Maramureș, Florina Meteș, a declarat că mistrețul a fost predat Direcției Sanitar-Veterinare Maramureș în vederea stabilirii cauzei decesului.

POLIȚIȘTII AU DESCHIS PE NUMELE CELOR DOI BĂRBAȚI DOSAR PENAL PENTRU INFRACȚIUNI DE BRACONAJ ȘI PENTRU NERESPECTAREA REGIMULUI ARMELOR ȘI MUNIȚIILOR. SE PARE CĂ NICIUNUL DINTRE CEI DOI NU DEȚINEAU PERMIS PORT-ARMĂ / PERMIS DE VÂNĂTOARE.

La Spitalul Sighet, anestezistul lucrează o zi da, o zi nu!

De câţiva ani, Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei este în criză de medici anestezişti. Singurul anestezist care trebuie să facă faţă celor 5 blocuri operatorii din spitalul sighetean a plecat în concediul de odihnă fără a găsi, iniţial, un înlocuitor.
Directorul Dan Dun­ca (foto) de la Spitalul Municipal a apelat săptămâna trecută la toate unităţile de profil din judeţele Maramureş şi Satu Mare, dar fără rezultat. Abia vineri, prin bunăvoinţa directoarei Sorina Pintea de la Spitalul Judeţean de Urgenţă şi a medicului anestezist Ştefan Pop, situaţia s-a rezolvat oarecum. Mai exact medicul anestezist din Baia Mare trebuie să înlocuiască şi pe cel de la Spitalul Orăşenesc din Negreşti-Oaş. Astfel, la Sighetu Mar­maţiei anestezistul va fi prezent doar în zilele de luni, miercuri şi vineri.  

690 de ani de la prima atestare documentară a municipiului Sighetu Marmaţiei

Anul acesta, în 17 Mai, s-au împlinit 690 de ani de când aşezarea medievală Sighet (Zygeth) apare pomenită expres într-un document oficial emis de regele Ungariei, Carol I, la cererea preoţilor sau a rectorilor bisericilor din districtul sau provincia Maramureş (de districtu seu provincia Maramorosiensi), care a transumat şi documentul anterior emis la 14 Mai, la Esztergom de arhiepiscopul Boleslau. Se ştie că data apariţiei unei localităţi într-un document nu este şi data naşterii sau întemeierii sale, care a avut loc cu certitudine anterior, la un moment ce nu poate fi specificat cu certitudine.
Documentul cadru, în care au fost copiate documentele emise la 14 şi 17 Mai, care îl pomeneşte pe Ioan din partea bisericii din Sighet (Zygeth), a fost emis ulterior, în anul 1341, transu­mând documentele mai vechi, dar datele exacte şi informaţii suplimentare sunt imposibil de descifrat din cauza deteriorării avansate a documentului în momentul fotografierii lui de către Arhivele Naţionale Maghiare, (M.O.L., DF 247881). Acesta este din nefericire pentru noi dispărut din 1945, la M.O.L. singura imagine păstrată este o copie de o calitate slabă după documentul care se afla înainte de cel de-al doilea război mondial la Sfântu Gheorghe, la Muzeul secuiesc, în Colecţia Barabas Sámu. De aici a fost transportată toată arhiva în Ungaria, fiind bombardată şi distrusă, conform informaţiilor oferite de Sas Péter, care a publicat lista documentelor trimise la Budapesta pentru salvare şi bombardate pe drum. Nu se ştie cum a ajuns documentul din 1341 la Muzeul secuiesc, se poate presupune că datorită faptului că în Evul Mediu comiţii Maramureşului erau şi comiţi ai secuilor, unul dintre aceşti comiţi ar fi păstrat documentul în Secuime.  

La Sighet, prin Maramureşul etern

În ultimele 3 zile, municipiul Sighetu Marmaţiei a fost în sărbătoare. După ce au aniversat 690 de ani de la cea mai veche atestare scrisă a oraşului, descoperită până acum, Primăria Sighetu Marmaţiei şi Consiliul Local au pus la cale şi Festivalul de Muzică şi Artă Medievală ”Aeternus Maramorosiensis” dar şi Gala Folk ”Floare de colţ”, organizată de 3 ani încoace, de Ducu Bertzi. Trei zile, centrul vechi al Sighetului a fost închis circulaţiei auto, iar în jurul parcului central s-au amenajat un podium şi o scenă. S-a pus şi o toaletă ecologică, într-o căsuţă de lemn. de la şosea. Pe o parte a Pieţii Libertăţii au fost tarabele cu artizanat şi dulciuri, iar pe cealaltă tonetele şi mesele cu minuturi la grătar şi alte preparate culinare. Lume: ici şi colo. În parcul central, în faţa scenei s-au deschis 700 de scaune pliante pentru spectatorii Galei Folk. Vreme bună şi caldă, ziua.

La Biserica Reformată a avut loc un recital de Muzică Simfonică ”Sz. M. Muzik”, cu profesorii: Ioan Szekely, Chifor Monica, Malicski Cristian, Andreica Claudiu şi invitaţii lor.

Mocănița, Cimitirul Vesel și bisericile din lemn, cele mai apreciate obiective turistice din județul Maramureș

Trenul Mocănița, Cimitirul Vesel și bisericuțele din lemn aflate în patrimoniul UNESCO au fost cele mai vizitate obiective turistice în perioada iunie-august, a declarat, luni, pentru AGERPRES, președintele Asociației Naționale de Turism Rural Ecologic și Cultural - ANTREC Maramureș, Livia Sima.

"Din informațiile noastre, dar și din observațiile proprietarilor de pensiuni rurale, trenul Mocănița, bisericuțele din lemn aflate în patrimoniul UNESCO și Cimitirul Vesel din Săpânța au fost cele mai vizitate obiective turistice în sezonul estival. Cel trei obiective turistice sunt foarte renumite atât în țară cât și în străinătate și se bucură de o largă apreciere. În jurul acestor obiective de-a lungul anilor s-a dezvoltat o rețea de pensiuni și moteluri care oferă servicii diversificate pentru iubitorii unei vacanțe inedite. Cert e că, încet, dar sigur, am asistat la o schimbare de percepție asupra turismului rural datorită acestor repere, dar și a altora mai puțin cunoscute. Anual, mii de turiștii ajung în Maramureș pentru a vedea și a petrece un scurt concediu la țară sau a face o plimbare cu Mocănița pe Valea Vaserului" a spus Livia Sima.

Guvernul a decis data alegerilor parlamentare

Alegerile parlamentare vor avea loc pe 4 decembrie, Guvernul urmand sa decida in sedinta de saptamana viitoare, potrivit ExclusivNews. Campania electorala va incepe pe 4 noiembrie, iar ultima zi de depunere a candidaturilor pentru circumscriptiile electorale din tara va fi 20 octombrie, conform dcnews. 

Guvernul a decis ca alegerile parlamentare sa aiba loc pe 4 decembrie. Ultima zi de depunere a candidaturilor pentru circumscriptiile electorale din tara ar urma sa fie 20 octombrie, iar campania se va desfasura in perioada 4 noiembrie – 3 decembrie.

Stabilirea numarului de sectii de votare in Diaspora se va realiza abia pe 26 octombrie 2016.

Guvernul a alocat, pe data de 10 august, la rectificarea bugetara, 200 de milioane de lei pentru organizarea alegerilor parlamentare din toamna, beneficiari fiind MAI, MAE si Ministerul Comunicatiilor, acesta din urma avand responsabilitati pe partea de vot prin corespondenta.

Vasile Seicaru in concert la Sighetu Marmatiei

Multumim domnului Sorin Markus

Țigări transportate cu căruța, capturate în satul Tisa

În data de 21 iulie a.c., poliţiştii de frontieră de la Sectorul P.F. Sighetu Marmaţiei au desfăşurat o acţiune specifică pe linia prevenirii şi combaterii contrabandei cu ţigări în zona de responsabilitate.
Astfel, pe timpul acţiunii, un echipaj al poliţiei de frontieră a observat, în apropierea frontierei de stat, pe raza localităţii de frontieră Tisa, jud. Maramureş, un barbat care se deplasa cu un atelaj hipo, de la frontieră spre interiorul ţarii, pe un drum de pământ.
Echipajul poliţiei de frontieră a oprit şi identificat persoana în cauză, descoperind totodată în căruţă, ascunse sub nisip, mai multe colete cu ţigări.
În urma inventarierii celor 6 colete descoperite în căruţă a rezultat cantitatea de 3.500 pachete ţigari, de provenienţă ucraineană, în valoare de aproximativ 31.300 lei.

Şcoala începe pe 12 septembrie. Ce spune ISJ Maramureş despre structura noului an educaţional

Structura noului an şcolar este tot de două semestre. Cel dintâi are 19 săptămâni şi se desfăşoară între 12 sepembrie 2016 şi 3 februarie 2017. În perioada 29 octombrie - 6 noiembrie 2016, copiii din învăţământul primar şi preşcolar vor fi în vacanţă, iar vacanţa de iarnă începe de 24 decembrie 2016 şi se încheie pe 8 ianuarie 2017. Cursurile se reiau luni, 9 ianuarie, pentru a se încheia pe 3 februarie, când începe vacanţa intersemetrială. Aceasta durează până pe 12 februarie.

Semestrul al doilea este puţin mai scurt, având 16 săptămâni şi începe după vacanţa intersemestrială, pe 13 februarie. El se încheie pe 16 iunie 2017. Pentru şcolari, vacanţa de primăvară este în perioada 19-30 aprilie 2017, iar cea de vară începe pe 17 iunie şi se încheie pe 10 septembrie 2017.

Clasa a XII-a încheie anul pe 26 mai 2017

Pentru elevii claselor terminale de liceu, anul şcolar are doar 32 de săptămâni, el încheindu-se pe 26 mai 2017. Cei care finalizează clasa a VIII-a vor încheia cu două săptămâni mai târziu, pe 9 iunie 2017.

Totodată, unităţile de învăţământ din judeţ, alături de Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş, vor trebui să marcheze prin activităţi şi manifestări specifice ziua de 5 octombrie (Ziua internaţională a educaţiei), cea de 1 iunie (Ziua copilului) şi ziua de 5 iunie (Ziua învăţătorului).


Recomandam - ziare romanesti
Programul TV de Azi

Abonare newsletter stiri.com.ro

Adresa de e-mail:

Mutari Mobila International