Ziarul

  ziare    propune o publicatie     trimite o stire    

Ziarul Online - Ziare romanesti - Stiri Sighet Online online

 

Ziarul "Sighet Online"

Website: http://www.sighet-online.ro

Ziar inscris in categoria Locale in judetul Maramures

Descriere:
Portal independent de stiri si informatii al sighetenilor de pretutindeni

propune o publicatie

Ultimele stiri din Sighet Online de azi - Ziarul Sighet Online online


Festival de muzică și artă medievală & folk - 20-21 august 2016

Anul acesta,Sighetu Marmației aniversează 690 de ani de la prima atestare scrisă a orașului. Pentru a marca această dată importantă în istoria orașului era necesară organizarea unui eveniment cât mai grandios, o sărbătoare cu parfum de epoca dar și cu momente care să reprezinte Sighetu zilelor noastre. Ținând seama că de câțiva ani, vara au loc două evenimente artistice cu o largă participarea, cea mai bună soluție de a marca 690 de ani de la prima atestare scrisă a orașului este organizarea sub acest generic a unui festival de muzică și artă medievală și o gală de muzică folk, expoziții cu tematică diferită, simpozioane și activități cultural-artistice pentru toate categoriile de vârstă, pentru toți sighetenii. Pentru a se evita risipa din bugetul public, activitățile clturale din acest an au fost regândite și restructurate, păstrându-se elementele care au căpătat tradiție, reprezentative pentru spațiul cultural sighetean.

Astfel în perioada 19 - 20 – 21 august se vor  marca „690 de ani de la prima atestare scrisă a orașului Sighetu Marmației” organizând în jurul acestui eveniment un Festival de Muzică și Artă Medievală și Folk, care să îmbine cele două componente Aeternus Maramorosiensis și Floare de Colț (organizate în ultimii patru ani). Pe lângă asigurarea unui conținut complex, în concordanță cu evenimentul sărbătorit, aceasta înseamnă mai puține cheltuieli, sponsori mai mulți, dintre care amintim doar doi din cei mai importanți: Kaufland România și Uniunea Națională a Notarilor Publici din România, care s-au implicat financiar în acest proiect cultural.

Carte: Marek Halter - Cabalistul din Praga

Evreii din Praga sunt ţinta conflictelor din jurul lor. Pentru a-şi apăra poporul, MaHaRal îl creează pe Golem, însă nimeni nu conștientizează ce se ascunde sub lut şi putere.

Orice popor îşi are propriile secrete, filosofii, religii. În cazul evreilor, Cabala, sau kabbalah în ebraică, este o tradiţie veche de mai bine de 6000 de ani, însemnând ,,primire/receptare”, şi aşa cum cartea lui Merek Halter ne arată, cabala începe cu puterea Cuvântului şi Tăcerea aşezată între Om şi Dumnezeu.

Întrucât ,,cuvântul este partea vie din om”, naratorul romanului, David Gans, este un simplu cuvânt etern şi rătăcitor în lume, cândva discipol al marelui MaHaRal, a cărui singură menire acum a rămas să transmită mai departe povestea maestrului său şi a Golemului.

Un monstru ca cel al lui Frankenstein, Golemul a fost creat pentru pace, pentru a-i proteja pe evreii din Praga de violenţa creştinilor; după ce însă îşi îndeplineşte rolul şi luptele încetează, el începe să fie respins de societate şi transformat în sclav al acesteia. Ce poate simţi, gândi, o bucată de lut, făcută de om, după ,,chipul şi asemănarea Lui”? Pentru a răspunde la această întrebare, e nevoie de cineva care gândeşte cu inima, şi care le reaminteşte tuturor umanitatea ascunsă în Creaţie.

Ce se întâmplă cu creierul tău când te uiți la filme 3D

Vizionarea filmelor în 3D ar îmbunătăți puterea creierului. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de doi cercetători englezi, Patrick Fagan și Brandan Walker. Deși mulți se plâng de dureri de cap și amețeli după ce se uită la un film 3D, experiența ar fi în realitate benefică.
 
Cei doi oameni de știință au observat în cadrul studiului persoane care ieșeau dintr-o sală de cinema. La cei care vizionaseră o peliculă în trei dimensiuni, capacitatea de prelucrare cognitivă a fost cu 23% mai mare.

Prima rectificare bugetară din 2016. Bani în plus pentru sănătate şi învăţământ

Proiectul de rectificare bugetară prevede majorarea veniturilor bugetului general consolidat cu 2,92 miliarde de lei şi a cheltuielilor bugetului general consolidate tot cu 2,92 miliarde de lei.
 
Documentul are în vedere suplimentarea fondurilor alocate pentru sănătate şi învaţământ, sumele necesare pentru aplicarea măsurilor legislative adoptate în cursul anului curent şi fondurile pentru continuarea proiectelor de investiţii fezabile, fiind asigurate sume la nivelul necesarului de lucrări ce se pot efectua până la finele anului.

Intruziune majora in viata privata: Fiscul vrea sa primeasca fara mandat judecatoresc toate datele celor care cumpara cu cardul

Fiscul vrea sa primeasca, fara un mandat judecatoresc, 'toate detaliile disponibile cu privire la identitatea detinatorului cardului', ori de cate ori se efectueaza plati electronice cu cardul bancar prin intermediul POS-urilor, se arata intr-un proiect de act normativ pus in dezbatere publica de Ministerul de Finante. In plus, Fiscul vrea sa primeasca date precum: ID-ul comerciantului, numarul si valoarea bonului fiscal, precum si data, ora si minutul emiterii bonului fiscal.
 
"In cazul platilor electronice, efectuate cu cardul bancar prin intermediul POS-ului, entitatea care gestioneaza certificarea/autorizarea tranzactiei, va comunica Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, simultan cu transmiterea tranzactiei catre institutia acceptanta si urmatoarele date:

Din nou ANAP-oda? (editorial de dr. Peter Lengyel)

Ecologiștii, ne-am dori desigur să putem avea încredere în viitorul Agenției Naționale pentru Arii Protejate. Și încercăm să vedem și partea plină a paharului… doar să nu fie otravă. Numai că nu suntem naivi. Ne aducem aminte de speranțele legate de Agenția de Protecția Mediului, de speranțele legate de Garda de Mediu… și despre modul cum ele au ajuns să fie sinecuri pentru rudele, amantele și prietenii politrucilor, „cimitire de elefanți”, colecții de oameni care stau pe la birouri… sau mai rău, arme de represiune împotriva firmelor oponenților politici. Oare ce garanții există că ANAP nu va fi la fel? Zero? Oare ce speranțe există ca ANAP să nu fie o nouă hidoșenie-instituțională, o fațadă frumos zugrăvită pentru “protecția naturii”, în spatele căreia să apară o nouă caracatiță cu 490 de tentacule? De ce ecologistul cu experiența ultimelor 3 decenii nu poate să fie prea optimist… nici măcar când își dorește?

Petrecere pentru absolventii cursurilor de limba italiana si engleza pe 29 iulie 2016

Umblam în umbra pașilor tăi (Autor: Antonia Luiza Zavalic)

Când scriu cu ochii închiși apăs lumina în palmele tale.

Cărările pe care ne desprindem de învelișuri.

Umbrele rătăcindu-mi drumul până la tine.  

Dacă inima mea ar avea mâini, ar pretinde mai mult decât acest sunet în care corăbiile se zdrobesc la mal.

Ar fi o sete neîntreruptă în care ne-am întoarce să punem greutatea peste umeri și gândurile că toate aceste poveri  au un rost de câte ori ne trezim și alergăm bântuiți de oameni care se nasc înlăuntrul  singurătății. 

Ordinul de începere al lucrărilor pe DN 18 Moisei – Iacobeni, aşteptat în aceste zile

Dacă este să dăm crezare celor de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România în privinţa drumului naţional DN 18 Moisei – Iacobeni, atunci la începutul săptămânii viitoare ar trebui să avem deja ordinul de începere a lucrărilor.
 
CNADNR ţine să precizeze, în ultimul răspuns transmis redacţiei Glasul Maramureşului, că lucrările vor începe în funcţie de finalizarea şi aprobarea fiecărui Proiect Tehnic în parte. Ultimul contract pentru acest drum a fost semnat abia în luna iunie a acestui an, fiind vorba de lotul IV al acestui drum, în timp pentru celelalte trei loturi contractele au fost semnate încă de acum un an de zile, potrivit răspunsului CNADNR.

Scade dramatic populaţia Maramureşului. 964 de nou-nascuţi vs. 1440 de decedaţi în primul trimestru al anului

Suntem mai puţini în fiecare zi ce trece cu 247 de persoane, cifră rezultată din decalajul mediu dintre numărul de decese şi cel al naşterilor, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Specialiştii spun că de vină ar fi nu numai situaţia economică precară, care determină cuplurile să facă mai puţini copii, dar şi tendinţa oamenilor de a pune în prim-plan cariera, în detrimentul familiei, scrie adevarul.ro.
 
România se află în cel de-al 26-lea an de declin demografic.
 
Numai în primele cinci luni din acest an, populaţia României a scăzut cu 37.515 de locuitori, ceea ce corespunde unei scăderi medii a populaţiei cu 247 de persoane pe zi, arată datele publicate recent de Institutul Naţional de Statistică (INS). Astfel, numai în luna mai a acestui an diferenţa dintre numărul de decese şi numărul de naşteri a fost de 6.519, reprezentând spor natural negativ.

Intalnire cu scriitorii si criticii literari din Sighet, pe 28 iulie la Palatul Cultural

411 de vizitatori la Centrul de Informare Turistică din Sighetu Marmaţiei

Din decembrie 2015, la Sighetu Marmaţiei funcţionează Centrul Naţional de Informare Turistică, investiţie realizată printr-un proiect cu finanţare europeană în valoare de 160.000 euro. Comparativ cu alte locaţii de acest gen, aici această instituţie chiar îşi dovedeşte utilitatea, pragul ei fiind călcat zilnic de turişti străini sau autohtoni. Aceştia se declară dornici să găsească informaţii despre obiectivele turistice, cazare sau mijloace de transport care să le faciliteze ajungerea în zonele pe care şi le-au propus să le viziteze.
 
Conform unei statistici întocmite de lucrătorii centrului, în perioada martie - iulie a.c. pragul instituţiei de turism a fost călcat de 411 vizitatori (este vorba de cei care au dorit să fie înregistraţi, numărul total fiind mai mare). Dintre aceştia, 315 turişti au făcut parte din diferite grupuri şi 96 au venit individual, pe cont propriu. De asemenea, statistica arată că marea pondere a acestora o reprezintă străinii, fiind înregistraţi 276 de turişti de diferite naţii şi 135 de vizitatori români.

Concert de reunire dupa 20 de ani: Morbid Tales alaturi de trupele Hybrid Symphony si Anger Control pe 26 august in Sighet

Trupa sigheteana Morbid Tales se reuneste dupa 20 de ani pentru un concert unic pe 26 august 2016 la Palatul Cultural Sighetu-Marmatiei, incepand cu ora 20.
 
Pentru ca seara sa fie una memorabila, iar publicul sa aiba parte de cat mai multa muzica de calitate, alaturi de cea mai buna trupa rock sigheteana de la inceputul anilor '90,  vor mai urca pe scena  Hybrid Symphony, cea mai buna trupa rock sigheteana a prezentui, si de trupa baimareana Anger Control. 

Templu dacic, descoperit de arheologi la cetatea din Valea Zânelor

O echipă coordonată de dr. Viorica Crișan, de la Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj, va relua săptămâna aceasta săpăturile arheologice la cetatea dacică din Valea Zânelor-Covasna, obiectivul campaniei fiind scoaterea la lumină a unui templu descoperit în urmă cu aproape trei ani.
 
Dr. Viorica Crișan a declarat, pentru AGERPRES, că zidurile cetății au ieșit la iveală întâmplător în anul 1995, în urma unei furtuni puternice care a smuls arborii și a culcat pădurea la pământ, iar săpăturile au început trei ani mai târziu.
 
"Am spus mereu că dacii de aici ne-au chemat, pentru că nu pot spune altfel. În anul în care a căzut pădurea, printre rădăcinile arborilor doborâți de furtună au ieșit la iveală vase, ziduri, părți de obiecte (...) În campania aceasta va trebui să scăpăm de un maldăr mare de pământ, pentru că în cercetările din anii trecuți, respectiv 2013-2015, în zona în care am început săpăturile, în zona bastionului, au ieșit urmele unui templu dac. Am dezvelit doar o parte, pe trei șiruri de stâlpi care au fost montați în stâncă (...) Deocamdată avem șapte stâlpi, dar eu cred că merg spre 15, poate 17 stâlpi, deci trebuie să decopertăm o zonă destul de mare care este acoperită cu pământul aruncat din zona în care am descoperit templul", a precizat dr. Viorica Crișan.

Un fenomen ciudat produs de încălzirea climatică îngrijorează oamenii de știință

În cadrul unei expediții în insula Belîi (la nord peninsula Yamal, Siberia, Rusia), cercetătorii au făcut o descoperire ciudată: solul pe care călcau semăna mai mult cu o saltea umflată cu apă decât cu o câmpie obișnuită. "Lucrez aici de 20 de ani și nu am văzut niciodată așa ceva", spune Alexander Sokolov de la Institutul de ecologie a plantelor și animalelor). "Era ca un jeleu", afirmă un alt cercetător filmat de televiziunea locală Vesti Yamal.

În realitate, "bulele" de metan își au originea în dezghețarea neobișnuită a permafrostului, ca efect al încălzirii climatice, o adevărată "bombă cu efect întârziat", conform comunității științifice. Topirea excepțională a acestui strat terestru, înghețat în permanență, ar putea duce la eliberarea unor emisii de metan în cantități masive și determina un efect de seră mult mai nociv decât gazul carbonic.

Cercetătorii au analizat "bulele" și au găsit concentrații de metan de 200 de ori mai mari decât norma și de 20 de ori mai ridicate în bioxid de carbon. Formarea bulelor s-ar putea datora căldurilor puternice, care au topit permafrostul, strat terestru de profunzime de obicei înghețat.


Recomandam - ziare romanesti

Abonare newsletter stiri.com.ro

Adresa de e-mail:

Mutari Mobila International