Ziarul

  ziare    propune o publicatie     trimite o stire    

Ziarul Online - Ziare romanesti - Stiri Sighet Online online

 

Ziarul "Sighet Online"

Website: http://www.sighet-online.ro

Ziar inscris in categoria Locale in judetul Maramures

Descriere:
Portal independent de stiri si informatii al sighetenilor de pretutindeni

propune o publicatie

Ultimele stiri din Sighet Online de azi - Ziarul Sighet Online online


Cantaretul grec Demis Roussos a murit

Cantaretul grec Demis Roussos a murit la varsta de 68 de ani, in noaptea de sambata spre duminica, a declarat fiica artistului, Emily, pentru publicatia Le Figaro.
       
Demis Roussos este cunoscut mai ales pentru cariera sa solo care a atins apogeul in anii '80.

Demis Roussos, pe numele sau adevarat Artemios Ventouris Roussos, s-a nascut in Alexandria, Egipt, pe data de 15 iunie 1946. La varsta de zece ani s-a aratat interesat de jazz, incepand sa studieze si tainele muzicii cantate de trompeta. Cativa ani mai tarziu, Demis Roussos a emigrat in Grecia impreuna cu familia iar in scurt timp s-a angajat ca muzician de cabaret in Atena, unde a invatat sa cante la chitara si la pian.

EDITORIAL: Iris Hotel, Mariupol

 
Încă  un bombardament  al “rebelilor pro-ruşi(?)” asupra unei localităţi cu oameni ca oricare alţi oameni, cu bucuriile şi necazurile lor legate de existenţa zilnică, obişnuită în mai toate locurile lumii, dar fatalmente devenită neobişnuită pentru jumătatea estică a Ucrainei.
 
Despre posibilele cauze ale conflictului în care cad oameni nevinovaţi, am scris în articolul „UE, acum îţi place ce-ai făcut ?” din 2014. Acum, când mersul evenimentelor este cât se poate de clar, precizez că ruşii îşi vor lua partea de est a Ucrainei înapoi, cu tot cu bazinele miniere uriaşe ale zonei Donbas… Abia atunci nu vor mai muri oameni bombardaţi, mitraliaţi, sau mai ştiu  eu prin ce alte metode specifice războiului.

Interact Sighet organizeaza concurs de streetball pe 31 ianuarie in Sighet

Sambata a avut loc la Baia Mare sedinta Adunării Eparhiale a Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Sătmarului

Sâmbătă, 24 ianuarie 2015, sub presedintia Î.P.S. Arhiepiscop Justinian Chira, a avut loc, în  Sala  Sf.  Iosif  Marturisitorul a  Catedralei  Episcopale  Sf.  Treime din  Baia  Mare,  sedinta Adunării Eparhiale a Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Sătmarului. 
 De la ora 8,00 s-a săvârsit Sfânta Liturghie, de către Preasfintitul Dr. Iustin Sigheteanul,  urmată de slujba de Te-Deum. 
 Dupăîntrunirea membrilor Adunării Eparhiale pe comisii, s-au desfăsurat apoi lucrările anuale ale Adunării Eparhiale, în plen, fiind prezentate: 
-  Raportul comisiei administrativ – bisericesti, pe anul 2014; 
-  Contul de executie bugetarăpe anul 2014. Proiectul de buget pe anul 2015; 
-  Activitatea culturalăpe anul 2014; 
-  Activitatea social – filantropicăa clerului si a ONG-urilor pe anul 2014; 
-  Activitatea sectorului Patrimoniu sacru si Picturăbisericeascăpe anul 2014; 
-  Raportul sectorului teologic – educational pe anul 2014; 
-  Raportul corpului de inspectie si control pe anul 2014; 
-  Raportul sectorului canonico – juridic pe anul 2014; 
-  Viata monahalădin Eparhie, pe anul 2014; 
-  Evenimente deosebite din viata Eparhiei  în anul 2014. 

Glutamatul, aditivul alimentar care ne scurtează viața cu câțiva ani

Un inamic nevăzut, dar extrem de periculos se ascunde în tot mai multe produse de pe piaţă şi în special în cele de tip fast food. Este vorba despre glutamat, un aditiv nociv care dă gust mâncării preparate rapid şi stimulează apetitul. În acelaşi timp, însă, creează dependenţă, spun medicii. Specialiştii avertizează că acest potenţiator de aromă ne scurtează viaţa cu câţiva ani.

Medicii spun că succesul produselor de tip fast food vine din compuşii chimici care creează aromele ce dau în final dependenţă. Astfel, creierul nostru este păcălit că simte de exemplu gust de caşcaval sau de şuncă. În realitate, însă, ingredientele adevărate sunt înlocuite cu aditivi alimentari care intensifică gustul în mod artificial.

CARTE: „Povestiri stranii” de Giovanni Papini

Despre Giovanni Papini, Mircea Eliade spunea:
„Miile de cărţi pe care le-a citit nu l-au schimbat. Ideile pe care le-a promovat şi le-a abandonat pe rând nu l-au secătuit. Opera vastă pe care a scris-o nu a izbutit să-l fixeze, să-l oprească pe loc, să-l predea complet istoriei moarte. Papini nu poate scrie «capodopere». Este şi va rămâne el însuşi în orice pagină scrisă şi, dacă citeşti numai o parte, rişti să nu înţelegi nimic, să crezi că acest geniu fără pereche este un simplu «literat».“
 
E suficient să citeşti „Povestiri stranii” ca să-i dai dreptate scriitorului român. Papini e complex şi paradoxal, inteligent şi straniu, imposibil de „aşezat” într-un loc anume între speciile  literare. Volumul pe care vreau să vi-l prezint azi are povestiri atât de diferite, încât e imposibil de făcut un comentariu asupra întregului. Neputând face asta, am ales chiar prima dintre ele. Ajunge pentru a-i aprecia valoarea scriitorului italian. În “Demonul mi-a spus”, naratorul lui Papini spune: 
“N-am întâlnit niciodată o fiinţă mai indulgentă decât Demonul. El cunoaşte atât de bine răutăţile, ticăloşiile, murdăriile şi cruzimile omeneşti, încât nimic nu-l miră şi nu-l indignează. E paşnic şi zâmbitor asemenea unui înţelept antic […].”

Cinema: The Words (2012)

”Toti trebuie să facem în viață alegeri, însă cel mai greu este să trăim cu ele”

Primul roman publicat de Rory Jansen (Bradley Cooper) stârneşte o furtună de admiraţie aşa cum se întâmplă o dată într-o generaţie; lumea literară, dar şi imaginaţia publicului sunt luate cu asalt de acest debut: prietenii o recomandă fără să ezite, criticii literari sunt entuziasmaţi; peste tot se vorbeşte despre această carte, iar Rory devine un star al literaturii. Charismatic, talentat, inteligent, tânărul scriitor pare să le aibă pe toate: o viaţă frumoasă, o soţie care îl adoră, o lume întreagă aşernută la picioarele sale. Şi totul datorită cuvintelor pe care le-a aşternut pe hârtie. Dar cui aparţin aceste cuvinte? Şi, la urma urmei, cui aparţine această poveste?

 
Dar, exact când tânărul scriitor se bucura de culmile succesului, un misterios Bătrân (Jeremy Irons) îl găseşte pentru a-l confrunta cu revelaţia că, de fapt, el este adevăratul autor al romanului. Bătrânul îi povesteşte amintirile frumoase, dar tragice din propria lui tinereţe petrecută la Paris după sfârşitul celui de-al doilea război mondial, care au dus la crearea cărţii. Confruntat cu realitatea că altcineva a plăti preţul pentru adevărul şi viziunea poveştii, Rory rămâne tulburat de întrebări esenţiale privind creativitatea, ambiţia, dar şi alegerile morale pe care le-a făcut pentru a-şi hrăni aceste impulsuri.

Muzica: Rhetorica - Priveste

Rhetorica este un proiect de rock progresiv din 1997 al unor membrii ai trupelor Dirty Shirt si Legion, ambele din Seini. Proiectul s-a materializat prin editarea albumului conceptual "Ganduri" (2005, re-editat in 2009) structurat pe 18 capitole, de pe care face parte si piesa "Priveste". Rhetorica s-a evidentiat foarte puternic in scena muzicii rock progresiv, fiind unul din proiectele muzicale care au deschis drumurile acestui gen muzical in Romania acelor vremuri. Alaturi de trupe precum Ipse, Talitha Qumi, Morbid Tales din Sighetu-Marmatiei si inca alte cateva trupe, iar ceva mai tarziu Voices Of Silence (singura care mai exista si azi), Rhetorica a fost una din surprizele foarte placute ale Underground-ului romanesc din zona progresiva. Din pacate, rock-ul progresiv nu avea la vremea respectiva (si nici acum nu are) multi simpatizanti in Romania, astfel ca majoritatea trupelor de gen au disparut mult prea repede. Intr-o perioada cand nu te asculta aproape nimeni daca nu aveai textele in limba engleza,  Rhetorica se incapatana sa cante doar in limba romana. E bine, totusi, sa ne aducem aminte de trupele valoroase care au existat la un moment dat in tara asta.

Ziua Unirii Principatelor – sărbătorită la Centrul Cultural Sighetu Marmaţiei

Centrul Cultural din Sighetu Marmatiei a organizat, în Sala de Spectacole de pe str. Iuliu Maniu nr.31, un moment dedicat aniversării a  156 de ani de la Unirea Principatelor Române. Manifestarea a fost deschisă de Spiridon Pralea, mangerul Centrului Cultural, despre modul în care s-a înfăptuit “mica unire” în contextul evenimentelor din Europa, a vorbit prof. Marius Voineaghi, iar despre împlinirea a 25 de ani de la alegerea poeziei “Un răsunet” de Andrei Mureşanu (muzica Anton Pann) ca Imnul de Stat al României, cu numele “Deşteaptă-te, române”a vorbit prof. dr. Dorel Todea.
Ansamblul Folcloric „TITIANA” de la Scoala de Arta ,,Gheorghe Chivu”, solista de muzica populara Ileana Matus și cantautorul Gheorghe Ștețca, au susţinut un emoţionat recital de cântece dedicate evenimentului. Calitatea interpretării, ţinuta şi mai ales trăirea artistică a a artiştilor au emoţionat pe cei prezenţi care, pe final s-au prins într-o horă, chiar în sala de spectacole. Organizatorii au asigurat condiţii tehnice (sonorizare şi lumini), un decor adecvat, într-un cuvânt ambianţa necesară unui spectacol emoţionant.

Sighetean arestat pentru lovire şi alte violenţe

Ieri, 22 ianuarie, poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale din Sighetu Marmaţiei au pus în aplicare un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea.
 
În timp ce acţionau pe raza municipiului Sighetu Marmaţiei, ei au identificat un localnic de 25 de ani, ce avea de executat o pedeapsă de trei luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de lovire şi alte violenţe. 
 
El a fost depus în Centru de Reţinere şi Arest Preventiv Maramureş.

Poveştile de dragoste ale Maramureşului. Cum l-a despărţit religia pe Octavian Goga de "Dăscăliţa" din Bontăieni

Maramureşul are şi el poveştile lui de dragoste. Cea mai cunoscută poveste de dragoste de pe meleagurile maramureşene este cea dintre poetul Octavian Goga şi Aurelia Russu, prima învăţătoare din Maramureş care a predat la elevii din Bontăieni peste 30 de ani.
 
Cea mai frumoasă poveste de dragoste a Maramureşului, cu final nefericit, este cea dintre poetul Octavian Goga şi Aurelia Russu, cunoscută de toată lumea drept "Dăscăliţa" lui Goga. Povestea iubirii dintre cei a început în micul sat Bontăieni, unde se află de altfel şi casa "Dascăliţei" lui Goga. Casa cu pricina a servit drept şcoală câteva zeci de ani. Potrivit informaţiiilor furnizate de către Primăria Dumbrăviţa, Aurelia Russu a fost prima învăţătoare din Maramureş, originară din părtile Braşovului. În februarie 1900, Aurelia Russu participă la o nuntă în apropierea Braşovului, unde-l cunoaşte pe Octavian Goga, întâiul mare poet al generaţiei Unirii de la 1918. Între cei doi se infiripă o poveste de dragoste, fără un final pe măsură, din cauza apartenenţei religioase a familiilor lor. Atunci poetul avea 19 ani, iar dăscăliţa 18. Cei doi ţin legătura prin corespondenţă, până în 1903, în tot acest timp  Aurelia Russu primind de la poet nu mai puţin de 51 de scrisori. “Din cauza piedicilor dintre ei, Aurelia Russu intră într-o mănăstire la Sibiu, unde a profesat ca învăţătoare până în 1904, când a fost adusă la Negreia de către memorandistul Atanasie Demian, membru ordinar al "Astrei". 

Peste 40 de familii din Valea Cufundoasa au ramas in miez de iarna fara curent electric

Nemultumire in randul localnicilor de pe Valea Cufundoasa din Sighetu Marmatiei. In plina iarna, peste 40 de familii au ramas fara curent electric de dimineata de la ora 8:00. Potrivit conducerii Electrica, in zona au fost programate lucrari la linia de inalta tensiune, iar acest fapt a fost anuntat in mass-media locala si pe site-ul institutiei. In tot acest timp, insa, peste 40 de familii au ramas in bezna, fara nicio sursa de alimentare pentru centralele termice. 
 
Potrivit localnicilor, in cursul diminetii, o echipa de la Electrica s-a deplasat in zona numita Valea Cufundoasa si s-au apucat sa lege o linie de curent care va alimenta o pensiune si trei locuinte. Oamenii sustin faptul ca pe perimetrul respectiv ar fi mosia primarului municipiului Sighetu Marmatiei, Ovidiu Nemes. 

Ecouri la semnalul referitor la dispariția satului maramureșean

Articolul Prezent și viitor în Maramureșul turistic și tradițional a suscitat un interes destul de ridicat, acesta fiind preluat integral, atât la nivel național cât și regional și local, de publicații precum Historia, Turism Istoric, Vocea Transilvaniei, Sătmăreanul, Maramureșenii, Sighet-Online, cotidianul „Glasul Maramureșului” etc.
 
Și autoritățile au dat ceva semne de trezire, la convocarea prefectului fiind constituit la Baia Mare, ad-hoc, „Grupul de lucru pentru Salvarea Satului Maramureșean” (majusculele le aparțin). Circumspecția rămâne, în țara aceasta se vorbește mult, dar prea puține proiecte au o finalitate. Nici nu mai spun cât de mult aș vrea să mă înșel...

MUZICA: Savatage - Gutter Balet

Another sleepless night
A concrete paradise
Sirens screaming in the heat
 
Neon cuts the eye
As the jester sighs
At the world beneath his feet


Recomandam - ziare romanesti

Abonare newsletter stiri.com.ro

Adresa de e-mail:

Transport Mobila International