Ziarul

  ziare    propune o publicatie     trimite o stire    

Ziarul Online - Ziare romanesti - Stiri Sighet Online online

 

Ziarul "Sighet Online"

Website: http://www.sighet-online.ro

Ziar inscris in categoria Locale in judetul Maramures

Descriere:
Portal independent de stiri si informatii al sighetenilor de pretutindeni

propune o publicatie

Ultimele stiri din Sighet Online de azi - Ziarul Sighet Online online


VIDEO: Interviu cu Peter Hurley despre festivalul de la Sapanta din august 2015

VIDEO: Interviu cu Peter Hurley despre festivalul de la Sapanta din august 2015

Sm@rt Days (Satu Mare, 6-9 august 2015)

Ansamblul “Mugurelul” Sighetu Marmației, din nou la înălțime

Participanți  în  perioada  3-5  iulie  2015 la  Festivalul National de  Folclor “ Crai Nou”   de la Brasov, Ansamblul  „Mugurelul”   de la Clubul Copiilor  din  Sighetu Marmației  a obținut locul   I  la  categoria  „liceu”  și  locul  I  acordat solistei  Bledea  Emilia.

MUZICA: Uriah Heep - July morning

Rezultate record la Bacalaureat: 66,41% dintre absolventi au promovat examenul

 Rezultatele examenelor de Bacalaureat au adus anul acesta o promovabilitate de 66,41%, cu peste 7 puncte procentuale mai mari decat cele de la Bacalaureatul 2014 (59,25%) si cu 12% mai mari decat la BAC 2013 (54,4%). Sunt cele mai ridicate rezultate din 2011 in prezent, adica de cand au fost introduse camere video. Acesta este si primul an in care ministrul Educatiei a anuntat ca se va implica personal in subiectele de la BAC si in care a declarat, inca dinainte de terminarea examenelor, ca rezultatele vor fi superioare celor din anii trecuti. Mentionam, de asemenea, ca si la bacalaureat au existat profesori care au avertizat ca subiectele au fost mai usoare decat in alti ani. Ministerul Educatiei a precizat ca in doar 5 judete (Gorj, Salaj, Teleorman, Giurgiu si Braila) procentul de promovare de la BAC 2015 este mai mic decat anul trecut, in vreme ce in restul judetelor se inregistreaza o majorare de pana la 11,9%.  
 
Precizam ca rezultatele de mai jos sunt inainte de solutionarea contestatiilor. Potrivit calendarului de Bacalaureat 2015, tot astazi, 7 iulie 2015, intre orele 16:00 si 20:00, absolventii de clasa a XII-a nemultumiti de notele primite pot depune contestatii. Rezultatele finale, dupa contestatii, vor fi afisate pe 10 iulie 2015. O premiera a anului acestuia o reprezinta faptul ca lucrarile de la BAC au fost corectate in alte judete decat cele in care elevii au sustinut examenele. Ministrul Sorin Cimpeanu a facut aceasta modificare dupa ce au inceput probele orale ale BAC-ului si a argumentat in felul urmator: "Anticipand rezultate mai bune, nu am dorit ca asupra acestor rezultate sa planeze suspiciuni."  

Aş fi vrut sǎ vǎd o splendoare ȋn iarba de la Wimbledon: pe Simona Halep...

Pentru a nu lǎsa  loc unor interpretǎri tendențioase,  precizez cǎ m-am gȃndit la o splendoare a jocului şi a performanței sportive obținutǎ de Simona Halep, sportiva despre care spuneam ȋntr-un alt articol:
„Sunt printre cei care doresc ca sportiva din România (aşa spune despre ea domnişoara Halep) să ajungă cea mai bună din lume. Acum umbra îndoielii nu-mi dă pace…Nu sunt un fost practicant al sportului alb (care tare s-a colorat în ultimii ani...), sau un teoretician care ştie ce trebuie să facă alţii pe teren. Totuşi, atitudinea şi declaraţiile Simonei mă pun pe gânduri.”
 
Şi acum, dupǎ eliminarea rapidǎ (ȋmi vin ȋn minte şi alte adjective care ȋncep cu litera „r”, dar nu le iau ȋn seamǎ...), tot atitudinea şi declarațiile sportivei din Romȃnia mǎ pun pe gȃnduri.
 
 

Grecii au spus NU, Europa isi cauta replica

 Grecii au respins cu un scor coplesitor conditiile creditorilor pentru un acord de salvare, punand sub semnul intrebarii apartenenta tarii la zona euro si acutizand confruntarea sa cu institutiile finantatoare. Socati, liderii europeni au convocat marti un summit pentru a discuta ce se poate face dupa o victorie surprinzator de categorica a celor care au votat Nu.Banca Centrala Europeana (BCE), ce va tine o conferinta luni dimineata, va mentine probabil fondurile de urgenta pentru bancile grecesti la nivelul plafonat actual, evitand retragerea suportului financiar pentru Atena, au declarat Reuters surse apropiate situatiei. Ministrul elen de finante, Yanis Varoufakis, si-a dat demisia pentru ca mai multi lideri europeni nu l-au mai dorit la discutiile cu Grecia

ŞMECHERIA ROMÂNEASCĂ: Funcţionarii Casei de Sănătate Maramureş, agresaţi verbal de asiguraţii nervoşi

O parte din maramureşenii care au solicitat cardul european de sănătate au încercat să abuzeze de el şi au solicitat decontarea de servicii medicale de care au beneficiat în străinătate, fără să fie vorba însă de urgenţe. În astfel de situaţii, unii maramureşeni s-au prezentat la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Maramureş reclamând că nu le-a fost recunoscut cardul european de sănătate în străinătate.
„Cardul european de sănătate acoperă doar serviciile medicale necesare şi de urgenţă, pe teritoriul altui stat. Am observat că tot mai multă lume vine în ultima perioadă şi solicită sume pentru că nu le-a fost recunoscut cardul.

Lumea lumilor sau universul universurilor paralele (Autor George Petrovai)

Motto: Trăim murind zi după zi

 până ce-n neştiut vom fi!

 

Ştiau şi anticii (chinezii, de pildă) că lumea este atât de întinsă şi complexă, încât mintea umană n-are cum să-i priceapă alcătuirea şi să-i pătrundă rosturile. Dovadă destăinuirea lui Zuang Zi, subtilul continuator al lui Lao Zi, întemeietorul taoismului: „Eu pot să înţeleg că nefiinţa există, dar nu şi că nefiinţa nu există”.

Şi tot anticii aveau convingerea că nu-i cu putinţă ca noi, oamenii, să fim singuri şi uitaţi de Marele Genitor (Unul pentru vechii indieni) în această armonioasă imensitate numită Cosmos de grecii antici, motiv pentru care făceau o clară şi categorică distincţie între lumea sublunară a muritorilor şi cea supralunară a nemuritorilor din credinţe şi mitologii.

Maramureşul are o nouă copie a unei icoane făcătoare de minuni, adusă de la Muntele Athos

Icoana a ajuns la Mănăstirea Prislop recent, fiind aşteptată de sute de credincioşi veniţi din toate colţurile Maramureşului, dar nu numai. Unii dintre ei au îmbrăcat atunci straie populare şi au asistat la slujbe închinate Maicii Domnului. Aceasta ar fi cea de-a doua copie a unei icoane făcătoare de minuni adusă de la Muntele Athos, cealaltă fiind la Mănăstirea Botiza. Acolo se găseşte Icoana Maicii Domnului „Mângâietoarea”. Potrivit informaţiilor furnizate de Mănăstirea Botiza, „Mângâietoarea” este vizitată zilnic de credincioşi, care se roagă la Dumnezeu să îi ajute.

O noua lege aplicabila doar in teorie: cei mai multi angajati vor sta acasa, spun sindicalistii despre legea voucherelor de vacanta

Voucherele pentru vacanta vor figura doar pe hartie pentru cei mai multi angajati. O recunosc si sindicalistii care spun ca legea e buna in teorie, dar problema e ca nu s-au prevazut si resursele financiare pentru acordarea acestor tichete. In acest context cei mai multi salariati vor fi nevoiti sa stea acasa pentru ca nu-si vor permite sa mearga in concediu. 
 
La sfarsitul lunii iunie, seful statului, Klaus Iohannis, a promulgat legea privind acordarea voucherelor de vacanta. Potrivit actului normativ, angajatii din sistemul public si din sistemul privat ar urma sa primeasca tichetele respective in limita a sase salarii medii pe economie. Sindicalistii nu sunt insa optimisti si cred ca legea e buna doar in teorie, iar angajatii se vor alege doar cu promisiuni. 

Poezia lui Traian Velea ca mod de a-L iubi și certa pe Dumnezeu (autor prof. univ. dr. Iuga Nicolae)

A apărut recent, în sfârșit, cartea de poezie (prima) a băimăreanului Traian Velea, Iubi-te-voi, Doamne! (Ed. Galaxia Gutenberg, 2015). Este un fel aparte de a înțelege și performa discursul poetic, în tradiția marii poezii creștine din literatura română. Titlul însuși al volumului este, după cum se poate vedea, un ecfonis devoțional al psalmistului (Ps. 17, 1) care, transpus în liturgica bizantină, a dat un imn de o rară și negrăită frumusețe.

Poemele lui Traian Velea sunt construite ca tot atâtea comentarii sermonizante la unele locuri biblice binecunoscute, mai restrânse ori mai cuprinzătoare, propoziții sapiențiale condensate la imperativ ori veritabile pericope in extenso, precum și enunțuri autoreferențiale. Ironia sa atinge uneori culmi de sarcasm arghezian ucigător, în mimarea felului comun de a-L reprezenta pe Dumnezeu: „Mii de ani m-am întrebat, ca vita, / Oare-n care ceruri locuiești / Și de multe ori m-a împins ispita / Să mă sui, să văd cum mai trăiești // Eu mi-am tras o vilă cu trei caturi / Patru miliarde de <pitici> / Și-un hotel cu două mii de paturi / Poți să vii să locuiești aici !” (Locuința lui Dumnezeu). Sentimentul culpabilității și al autodamnării este prezentat în același fel: „Cincisprezece arginți cer azi pe Tine / Nu urc prețul cu nimic mai sus. / Nimeni nu-i mai ticălos ca mine: / Doamne, eu Te vând la preț redus !” (Vino, Doamne !). Alteori, ne aflăm în fața unui patetism numai aparent desuet, aer de aedificatio și tămâie exprimat nu fără forță poetică: ”A pierit și Marea, cum a zis profetul… / De-ai umbla pe ape n-ai pe ce călca… / Dar în ochii-mi sarbezi port Ghenizaretul: / Hai și calcă, Doamne, pe retina mea!” ( … Și Marea nu mai este).

"Alice ȋn Ţara Manualelor"

Cadrele didactice şi studenții Facultǎții de Sociologie de la  Uninversitatea  Bucureşti au publicat concluziile unui studiu despre manualele  actuale puse la dispoziția elevilor din clasa zero, şi / sau clasa I. Raportul (pe care l-am citit pe www.hotnews.ro) pus la dispoziție de sociologi se poate concluziona printr-un singur cuvȃnt: dezastru... 
 
Sǎ vedem dacǎ au dreptate ȋn tot ce spun domniile lor. În manuale, ipostazele ocupaționale ȋn care sunt prezentate femeile sunt aceleaşi: ȋnvǎțǎtoare, asistente, şi ȋn cele mai multe cazuri, gospodine care fac curat ȋn casǎ sau pregǎtesc mȃncarea pentru familie.
 
Pǎi ce sǎ facem, dacǎ astea sunt, ȋn principal, rolurile pe care trebuie sǎ le joace femeile ȋn familie sau ȋn societae? Cȃți ȋnvǎțǎtori au ȋntȃlnit autorii cercetǎrii ȋn calea desǎvȃrşirii lor şcolare? Cȃți asistenți bǎrbați le-au fǎcut injecții? Cȃți bǎrbați pregǎtesc mȃncarea acasǎ ȋn timp ce nevestele lor moderne ȋn mentalitate merg sǎ punǎ de un pariu sportiv sau sǎ vadǎ cum mai joacǎ CSM Sighet? 
 

SFATUL BĂTRÂNILOR LA STRÂMTURA: „Pensionarii iau alimente pe datorie”

Vârstnicii din Strâmtura nu au făcut notă discordantă. În centrul satului i-am surprins pe câţiva bătrâni stând la sfat. Ioan Iagăr (73 de ani) a povestit că pe vremuri a fost mai bine ca în prezent, deoarece în anii tinereţii omul poate să mişte munţii din loc. „Amu’ nu-i tare bine, că o trecut ce o fost mai frumos, s-o dus tinereţea cu tot farmecul ei. Atunci am putut lucra şi mi-o fost lumea pe mână. Amu îi trist să vedem tinerii cum şed şi se hodinesc şi holdele rămân pustii, nelucrate.
 
Tineretu’ îi dus care încotro, iar bătrânii nu-s stăpâni. Amu’ tinerii ştiu numa să butoneze pe tabletă şi nu le place a lucra. Pe toate dealurile astea din jur era grâu de secerat şi până în Sighet îl duceam cu carul la batoză. Amu’ nu-i nimic şi oamenii nu mai seamănă, că vin porcii mistreţi şi distrug totul. Scurmă până lângă casa omului şi trebe musai să îngrădim, de vrem să avem ce pune în oală”, arată Ioan Iagăr.

Turistii care pleaca in vacanta in Grecia sunt sfatuiti sa aiba bani in numerar la ei

Evenimentele economice care se petrec in ultima perioada in Grecia ii panicheaza pe maramuresenii care si-au planuit vacanta in aceasta tara. Sunt impuse restrictii de retragere a banilor de la bancomate, la doar 60 de euro pe zi, dar agentii de turism spun ca nu sunt motive de ingrijorare. 
 
„Eu consider ca nu au niciun motiv de ingrijorare. Singura recomandare din partea agentiei noastre este sa aiba bani cash la dansii. Restrictiile de retragere a banilor din bancomate se refera strict la cetatenii greci nu si la cetatenii straini care sunt pe teritoriul Greciei”, a declarat Cristian Burtan, reprezentantul Sfara Tours Baia Mare. 
 
Reprezentantul firmei de turism spune ca au primit deja numeroase telefoane de la maramuresenii care au facut rezervari, dar nu sunt motive de ingrijorare. 


Recomandam - ziare romanesti

Abonare newsletter stiri.com.ro

Adresa de e-mail:

Transport Mobila International