Ziarul

  ziare    propune o publicatie     trimite o stire    

Ziarul Online - Ziare romanesti - Stiri Sighet Online online

 

Ziarul Sighet Online

Website: http://www.sighet-online.ro

Ziar inscris in categoria Locale in judetul Maramures

Descriere:
Portal independent de stiri si informatii al sighetenilor de pretutindeni

propune o publicatie

Ultimele stiri din Sighet Online de azi - Ziarul Sighet Online online


Jandarmii borşeni în acţiunea de prevenire şi combatere a absenteismului şcolar

Jandarmeria Maramureş în colaborare cu reprezentanţi ai instituţiilor de învăţământ, în baza Planului pentru  creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ preuniversitar, a executat miercuri, 18 ianuarie a.c., o acţiune  pentru prevenirea şi combaterea absenteismului şcolar, în zona instituţiilor de învăţământ de pe raza localităţii Borşa.

Fenomenul absenteismului şcolar încă se menţine în rândul elevilor, cu toate activităţile preventive de conştientizare şi acţiunile anterioare. Astfel că, în timpul acţiunii, profesorii  împreună cu jandarmii, au surprins şi identificat un număr de 5 elevi, cu vârste între 16 - 17 ani, care în timpul programului educaţional, au părăsit nemotivat perimetrul instituţiilor de învăţământ preuniversitar.          

Conform prevederilor H.C.J. 38/2003, art. 2, lit. j, aceşti tineri au fost sancţionaţi contravenţional cu amendă.

Evenimente Dedicate zilei de 24 Ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Române

20 ianuarie 2017,

ora 11,00, Biblioteca Municipală „Laurențiu Ulici”

Expozitie de carte dedicată Unirii Principatelor Române

Organizeză:Secția Imprumut Carte pentru Adulți

 

25 ianuarie 2017,

      ora 11,00, Liceul Tehnologic Forestier

      ora 12,00, Liceul Tehnologic Marmația

Expuneri:„Unitate şi continuitate în istoria românilor”.

VIDEO: Descoperă România cu Peter Hurley (documentar integral)

VIDEO: Descoperă România cu Peter Hurley (documentar integral)

Nu e doar o călătorie, nu e doar o aventură, așa cum Peter Hurley nu e doar un străin venit pe meleaguri românești. Un irlandez, care iubește această țară, a plecat în 2012, pe jos, de la Săpânța până la Muzeul Țăranului Român din Capitală. A scris mai apoi o carte despre oamenii care l-au primit și l-au omenit fără să-i ceară nimic la schimb. În drumul său, pas cu pas, Peter Hurley descoperă ce înseamnă România reală, țara care l-a primit cu brațele deschise. Irlandezul a reluat călătoria alături de echipa Agerpres Video.

Mihai Eminescu omagiat la Centrul Cultural Sighetu Marmației

Sala de spectacole a Centrului Cultural Sighetu Marmaţiei a fost gazda unui eveniment cultural-artistic dedicat poetului Mihai Eminescu. Peste cinci sute de elevi și profesori din liceele sighetene, reprezentanți ai administrației locale, sigheteni de diferite profesii, au fost prezenți la eveniment. 

Primarul municipiului, ing. Horia Scubli a vorbit despre Ziua Culturii Naţionale sărbătorită la Sighetu Marmației și în localitatea Biserica Albă din Ucraina împreună cu reprezentanții comunităților de români din drepta Tisei  și a abordat un subiect foarte interesant cu privire la „Cum ar trebui să ne raportăm la Europa, pornind de la Eminescu? ''. Eleva Flavia Pisuc, de la Liceul Pedagogic „Regele Ferdinand” a vorbit despre aspecte alereceptării lui Mihai Eminescu de-a lungul timpului. Moderatorul evenimentului a fost Spiridon Pralea, managerul Centrului Cultural.

S-au modificat formularele pentru încadrarea copiilor în grad de handicap

Criteriile și metodologia pentru evaluarea și încadrarea copiilor cu dizabilități în grad de handicap au suferit modificări recente, potrivit Ordinului nr.1306/1883/2016 pentru aprobarea criteriilor biopsihosociale de încadrare a copiilor cu dizabilități în grad de handicap și a modalităților de aplicare a acestora, respectiv Ordinului nr. 1985/1305/5805/2016 privind aprobarea metodologiei pentru evaluarea şi intervenţia integrată în vederea încadrării copiilor cu dizabilităţi în grad de handicap, a orientării şcolare şi profesionale a copiilor cu cerinţe educaţionale speciale, precum şi în vederea abilitării şi reabilitării copiilor cu dizabilităţi şi/sau cerinţe educaţionale speciale, cel din urmă fiind publicat în Monitorul Oficial nr. 1019/2016.

Informare APIA - până la data de 31.01.2017 se depun cererile de plată pentru motorina

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează potenţialii beneficiarică, până la data de 31.01.2017 inclusiv, se depun cererile de plată a ajutorului pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01 octombrie - 31 decembrie 2016 (trim. IV al anului 2016).

Beneficiarii pentru care a fost emis acordul prealabil de finanţare pentru anul 2016 depun cererile de solicitare a ajutorului de stat însoţite de o situaţie centralizatoare privind cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în trimestrul respectiv, precum şi documentele prevăzute de Ordinul MADR  nr. 1727/2015 pentru aprobarea Procedurilor specifice de implementare şi control,  precum şi a formularisticii necesare aplicării schemei de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură.

Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenţei dintre acciza standard şi acciza redusă (stabilită la 21,00 euro/1000 litri) pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură, a cărui valoare unitară, determinată potrivit prevederilor art. 218 din Legea  nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, este de 1,7975lei/litru.

Pentru sectorul vegetal, cererile de plată se depun însoţite de următoarele documente:

5 incendii in intervalul 14.01-16.01.2017

În intervalul 14.01-16.01.2017, pompierii maramureșeni au intervenit în 5 situații de urgență. Sâmbătă, 14.01., pompierii Gărzii de Intervenție Borșa au lichidat un incendiu izbucnit la acoperișul unei case. Flăcările au mistuit 15 metri pătrați din acoperișul de lemn și 10 metri pătrați din acoperișul unei case aflate în imediata vecinătate a casei de unde a pornit incendiul. Militarii Detașamentului Baia Mare au intervenit pentru a lichida un incendiu izbucnit la un tablou electric. În urma incendiului a ars tabloul electric.

Ieri, 15.01., pompierii sigheteni au lichidat un incendiu izbucnit la un coș de fum. Din fericire a ars doar funinginea din coșul de evacuare al fumului. Tot pompierii din cadrul  Detașamentului Sighetu Marmației au lichidat astăzi, 16.01., un incendiu izbucnit la un coș de fum în urma căruia a ars doar funinginea.

VIDEO: Anca Vlad - Acoustic Live Evening @ The Coffee Factory Sighet (14.01.2017)

Anca Vlad - Acoustic Live Evening @ The Coffee Factory Sighet (14.01.2017) - secvente.

Ţigări confiscate în urma unor acțiuni pe linia combaterii contrabandei la frontiera de nord

În data de 13 ianuarie a.c., la nivelul Sectorului P.F. Valea Vişeului   s-a declanșat o acțiune pe linia combaterii contrabandei cu țigări de proveniență ucraineană, în zona de responsabilitate.

Astfel, polițiștii de frontieră au descoperit, la aproximativ 500m de linia de frontieră, un autoturism marca Audi A6, înmatriculat în Bulgaria, abandonat şi în care au fost observate mai multe colete cu ţigări.

Polițiștii de frontieră au luat măsuri de supraveghere și cercetare a zonei, ocazie cu care în apropiere a fost identificat şi reținut conducătorul auto în persoana lui Ionut M. de 21 ani, domiciliat pe raza județului Maramureș.

Ziua Culturii Naționale 2017

Restrictionare trafic rutier 15 ianuarie 2017

''Poliția Locală Sighetu Marmației, prin Director Executiv Cioban Florin,

Vă aducem la cunoștință faptul că în data de 15 ianuarie 2017 (duminică), va avea loc Festivalul Internațional de colinde, datini și obiceiuri de iarnă la ucraineni, ediția a XXIV-a. Acest eveniment va avea loc în Municipiul Sighetu Marmației pe zona centrală - străzile Bogdan Vodă, Ioan Mihalyi de Apșa, Mihai Eminescu. Pentru desfășurarea în bune condiții se va proceda la închidere traficului rutier pe străzile menționate - sensul de mers de la Sala Studio până la Biserica Ortodoxă Ucraineană și strada Mihai Eminescu până la intersecția cu Gheorghe Doja.

Traficul rutier de pe strada Avram Iancu spre centrul municipiului se va devia către strada Iuliu Maniu.

Intervalul orar de închidere a traficului rutier: 11:00 - 13:00.''

Precizări despre prima biserică românească şi despre apariţia tiparului la Sighet

Istoria Sighetului este una singură, drept pentru care trebuie făcute câteva precizări:
1.
    Pe locul farmaciei „Manna” din centrul oraşului (P-ţa Libertăţii colţ cu str. A. Mureşanu) s-a ridicat în anul 1772 capela romano-catolică „Bunul Păstor”, pe un teren donat de către episcopul Transilvaniei (originar din Sighet) Sigismund Stoica, capelă ce a devenit apoi nu prima tipografie, ci întâia biserică românească din Sighet.
    Românii şi ucrainienii din oraş au avut o parohie comună între anii 1723-1871, an când s-au separat, biserica lor fiind cea ucraineană de azi (iniţial de lemn, adusă de la Săcel prin 1746, iar apoi de piatră, sfinţită în anul 1808). Dovezi clare ale amplasamentului capelei sunt hărţile din anii 1783 şi 1836 (foto 1 şi 2), pe care clădirea este marcată precis. Aceasta apare şi în gravura oraşului din anul 1864 (foto 3).
    Tit Bud spune: „a fost anume în piaţa Sigetului o capelă romano-catolică, posesiunea episcopatului din Satmare. Vicariul Pavel a recurs la episcopul din Satmare şi acela a conces cum că românii să folosească aceia capelă până ce îşi vor zidi sieşi biserică.” Iar la pagina 11: „Parochia română s-a stradat românilor în 9 Juliu 1871 şi în 1 August 1871 în ziua S. Profet Ilie s-a servit în capela românilor liturgie solemnă” („Însemnări şi date despre înfiinţarea parochiei gr.cat. române din Sigetul Maramureşului”, Gherla, 1905, p. 10-11).
    Apoi, în anul 1892, s-a sfinţit biserica nouă de pe str. Dragoş Vodă („biserica lui Popa Man” cum este azi cunoscută) şi românii s-au mutat acolo. Fosta capelă din Piaţă a fost deconsacrată, clădirea fiind lărgită şi etajată şi devenind spaţiu comercial şi de locuit, destinaţie păstrată până azi. De altfel, deasupra faţadei se află un arc în stuc, care reprezintă chiar rama acoperişului capelei „Bunul Păstor”, care a fost înglobată în noua clădire şi nu demolată complet (o fotografie din jurul anului 1940, imaginea 4, arată clar acest lucru).

FOTO: Accident surprins astazi la urcarea pe Dealul Stefanitei

Accidentul a avut loc la in jurul orei 10, azi 14.01.2017, la urcarea pe Dealul Stefanitei dinspre Sacel.

Se pare ca datorita carosabilului alunecos, remorca tirului care cobora a derapat. Nu au fost victime.

Foto si relatare - Mihai Szkaszko

Prima întâlnire de lucru a prefectului Sebastian Luput cu reprezentanții S.C. Aktor S.A

Joi, 12.01.2017, prefectul județului Maramureș, Sebastian Mihai Lupuț, a avut prima întalnire de lucru din anul 2017 cu reprezentanții societății S.C. Aktor S.A. pe tema finalizării lucrării pe DN18, tronsonul Baia Sprie- Sighetu Marmației.

În vederea continuării lucrărilor, societatea Aktor a cerut sprijinul Instituției Prefectului- Județul Maramureș, ca până la finalul lunii iulie, porțiunea de drum să poată fi finalizată.

 Dupa topirea zăpezii, pentru desfașurarea în bune condiții a lucrărilor de asfasltare, reprezentanții Aktor au solicitat închiderea traficului în Pasul Gutăi, în vederea turnării ultimului strat de asfalt, și anume stratul de uzură.

Sursa: Prefectura Maramures.

Din februarie, noi amenzi de circulaţie aplicate şoferilor

Amenzile aplicate pentru încălcarea regulilor de circulaţie vor creşte din februarie, odată cu majorarea cu 200 de lei a salariului minim, indicator de care acestea sunt strâns legate.
În prezent, un punct-amendă reprezintă 10% din salariul minim brut pe economie. Cum salariul minim va urca, din februarie, de la 1.250 de lei la 1.450 de lei, şi amenzile de circulaţie vor creşte corespunzător. Astfel, valoarea unui punct-amendă va creşte de la 125 lei la 145 lei, ceea ce înseamnă că, cea mai mică amendă va fi 290 lei, faţă de 250 lei în prezent, iar cea mai mare amendă va urca de la 12.500 lei la 14.500 lei. Aceasta deoarece diversele contravenţii rutiere sunt sancţionate de la două puncte de amendă în sus.
Concret, pentru sancţiuni clasa I (precum conducerea unui autovehicul în mod nejustificat cu o viteză cu cel puţin 10 km/h sub limita minimă obligatorie stabilită pe tronsonul de drum respectiv, nerespectarea obligaţiei de semnalizare a manevrei de schimbare a direcţiei de mers, lăsarea liberă în timpul conducerii a volanului, ghidonului sau a manetei de comandă a vehiculului, nerespectarea semnificaţiei culorii galbene a semaforului, conducerea unui vehicul ale cărui plăcuţe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare sunt deteriorate, murdare ori acoperite cu gheaţă sau zăpadă, de natură a împiedica identificarea numărului de înmatriculare sau de înregistrare) sunt aplicate 2 sau 3 puncte-amendă, iar pentru sancţiuni clasa II (nerespectarea semnalelor poliţiştilor de frontieră, nerespectarea regulilor de utilizare a mijloacelor de avertizare sonoră de către conducătorii de vehicule, nerespectarea semnificaţiei indicatoarelor şi marcajelor de obligare) sunt aplicate 4 sau 5 puncte-amendă.


Recomandam - ziare romanesti
Programul TV de Azi

Abonare newsletter stiri.com.ro

Adresa de e-mail:

Mutari Mobila International