Ziarul

  ziare    propune o publicatie     trimite o stire    

Ziarul Online - Ziare romanesti - Stiri Haromszek (Treiscaune) online

 

Ziarul Haromszek (Treiscaune)

Website: http://www.3szek.ro

Ziar inscris in categoria Locale in judetul Covasna

Descriere:
Haromszek (Treiscaune) - Ziar covasnean din Sfantu Gheorghe.

propune o publicatie

Ultimele stiri din Haromszek (Treiscaune) de azi - Ziarul Haromszek (Treiscaune) online


Románból és matematikából rontottak (Nyolcadikosok próbavizsgája)
Idén száz háromszéki diákkal kevesebb vett részt a nyolcadikosok országosan egységes próbavizsgáján, mint tavaly, az összesítés szerint pedig a tanulók gyengébben teljesítettek az egy évvel korábbinál.

Napszámosok védelmében
Országos kampányt indított a munkafelügyelőség annak érdekében, hogy megelőzzék, illetve visszaszorítsák a napszámosok körében a munkabaleseteket. Háromszék is csatlakozik az egész évre kiterjedő tájékoztató programhoz, a megyei munkafelügyelőség székhelyén kerekasztal-megbeszélésen elevenítették fel a legfontosabb tudnivalókat.

Európai színvonal romos falak között (Megyei vérközpont)
A napokban újabb korszerű felszereléssel bővült a Kovászna Megyei Vérbegyűjtő Központ laboratóriuma, és miközben a falak között uniós előírások szerint történik a vér és a vérkészítmények begyűjtése, illetve tárolása, az épület kívülről elhanyagolt, egyáltalán nem úgy fest, mint egy egészségügyi intézmény. Úgy tűnik, pénzhiány miatt az épület felújítása még jócskán várat magára, de ez nem gátolja meg a központ vezetőjét abban, hogy a tevékenységhez beszerezze a legmodernebb berendezéseket.

Százéves március 15. szülötte (Kovászna)
Százéves Kovászna legkorosabb lakója, férje után Ördög Ilona, aki épp a ’48-as forradalom kitörésének évfordulóján, március 15-én született Csomakőrösön. Jelenleg leányánál, Ördög (Olosz) Ilonánál lakik Kovásznán, viszont személyazonossági igazolványa szerint pákéi lakos. Százéves születésnapjára a pákéi református egyház, a nőszövetség és a Háromszéki Vitézi Rend Főkapitánysága ünnepséget szervezett a kántori lakon. Tegnap Kovászna város nevében Jeszenovics Károly alpolgármester, Thiesz János polgármesteri tanácsadó, valamint Dancs Ibolya anyakönyvvezető is köszöntötte a száz évet megért asszonyt.

Támogatják az akadálymentesítést
Negyedik alkalommal hirdeti meg a Diakónia Keresztyén Alapítvány sepsiszentgyörgyi fiókja az akadálymentesítést és a fogyatékkal élőkkel szembeni elfogadást támogató pályázatát, amelyre erdélyi református gyülekezetek és gyülekezetek mellett működő civil szervezetek jelentkezését várják. A programot a svájci HEKS/EPER és a németországi Brot für die Welt segélyszervezet támogatja.

Kihívás, fogadd el! (A Down-szindróma világnapja)
A 21. kromoszómapár hibás osztódása által előidézett Down-szindrómára utalóan huszonegy léggömb díszítette a szombati sepsiszentgyörgyi Down-nap eseményének helyszínét, de a rendezvény igazi értékét és méltóságát azok a családok képviselték, akik eljöttek érintett gyermekeikkel, azok testvéreivel és jól érezték magukat. A helyi Bartimeus Játszóház meghívására több mint százhatvanan jelentkeztek: háromszékiek, Hargita és Brassó megyeiek, a Park vendégló nagyterme zsúfolásig telt gyermekekkel és különleges megpróbáltatásoknak kitett szüleikkel.

Kábítószerek és fiatalok
Több mint félezer középiskolás diák részvételével végzett felmérést 2016 nyarán a megyei drogmegelőzési és tanácsadó központ, amely során a fiatalok dohányhoz, szeszes italhoz, valamint törvénytelen tudatmódosító szerekhez való viszonyulását, fogyasztási szokásait igyekeztek feltérképezni. Az adatokat és a következtetéseket Liliana Lazea, a központ koordinátora ismertette a sajtóval.

Felmelegedés, eső
A következő két hétben az idő felmelegedik, de csapadékos lesz – derül ki az Országos Meteorológiai Igazgatóság előrejelzéséből. A március 19-e és április 1-je közötti időszak első felében hidegebb lesz, mint az ilyenkor megszokott, ezt követően néhány nap alatt felmelegedik az idő, ám sokfelé csapadékra lehet számítani – állítják a szakemberek. A márciusi tél egyébként komoly közlekedési gondokat okozott országszerte, több órát késtek egyes vonatok és repülőjáratok, a csúszós országutakon pedig akadozott a közlekedés. Főleg a Bukarest és a Fekete-tenger partvidéke, illetve a főváros és Moldva között közlekedő vonatok halmoztak fel késéseket, több Bukarest–Konstanca járatot pedig törölt is a vasúttársaság. Vasárnap éjszaka a fővárost a tengerparttal összekötő A2-es autópálya egy több mint száz kilométeres szakaszát zárva tartották az ónos eső miatt előállt fokozott balesetveszély miatt, tegnapra azonban már egyetlen főútvonal sem volt lezárva, de az ország déli felén az országutak továbbra is csúszósak, és sok helyütt csak lépésben lehet haladni.

Nyilvánosságot kér
Az igazságügyi minisztérium tegnapi közlése szerint Tudorel Toader miniszter felszólította Augustin Lazăr legfőbb ügyészt, hogy tájékoztassa a következő kérdésekben: született-e titkos megállapodás egyfelől a Legfőbb Ügyészség, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség és a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság, másfelől a Román Hírszerző Szolgálat (RHSZ) között, és ha igen, hány ilyen megállapodás született, mikor és kik írták alá; ugyanakkor a miniszter kéri ezen szerződések tartalma titkosságának feloldását. Korábban Viorica Dăncilă kormányfő is kérte az RHSZ és az állam más intézményei közti megállapodások titkosságának feloldását, és ezt a kérést „fenntartások nélkül” támogatja Liviu Dragnea, a képviselőház elnöke is.

Verestóy utóda
Csoma Botondot, az RMDSZ Kolozs megyei parlamenti képviselőjét nevesítette a szövetség együttes frakciója a parlament titkosszolgálatokért felelős bizottságának tagjai közé a nemrég elhunyt Verestóy Attila szenátor helyett. Az RMDSZ hírlevele szerint Csoma Botond – aki eddig a képviselőház közigazgatási bizottságában tevékenykedett – a titkosszolgálatokért felelős bizottság titkári tisztségét fogja betölteni. A szövetség ugyanakkor további hat évre szavazott bizalmat Csendes Lászlónak, és őt javasolja jövő héten a parlament együttes plénuma a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács tagjának.

Hírsaláta
MÁR 104. Ennyire emelkedett tegnapra az influenza miatt elhunytak száma. Az Országos Közegészségügyi Intézet szerint legutóbb egy Botoşani megyei, 3 éves kislány és egy 40 éves, Tulcea megyei nő esett az A típusú influenzavírus áldozatául. Egyikük sem volt beoltva influenza ellen. (Agerpres)

Támadás az igazságszolgáltatás ellen
Bírálta a Nemzeti Liberális Párt (NLP) első alelnöke, Raluca Turcan az igazságügyi törvényekkel foglalkozó parlamenti különbizottságot, amely kedvezően véleményezte az igazságügy megszervezéséről szóló, 2004/304-es törvény módosításait.

Nem adják fel (Marosvásárhelyi katolikus iskola)
A Marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum létrehozását megakadályozó alkotmánybírósági döntés felháborító és szomorú hír közösségünknek. Miközben modellértékűséggel henceg Románia, mást mutat a valóság: alkotmányellenesnek nyilvánítják egy kisebbségi nyelven működő tanintézet létrehozását. Nem demokratikus jogállam az, ahol még a parlament sem tudja érvényesíteni az alkotmány által biztosított kisebbségi jogokat – fogalmazott a marosvásárhelyi római katolikus iskola létrehozását megakadályozó tegnapi alkotmánybírósági döntést követően Kelemen Hunor, hozzátéve: nem adják fel, hiszen a maros megyei, marosvásárhelyi közösség továbbra sem mond le az iskoláról.

Biztosítani a biztonsághoz való jogot (A magyar külügyminiszter Genfben)
A kormány legfontosabb feladata: biztosítani a biztonsághoz való jogot – hangoztatta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap Genfben Magyarországnak a migrációról szóló kormányjelentését magyarázva és védve az ENSZ Emberi Jogi Bizottságában.

A magyar–lengyel barátság hete
Lengyelország történelmét bemutató tárlattal nyitották meg Veszprémben a vasárnapig tartó magyar–lengyel barátság hetét. A kiállítás a lengyel nemzet helytállása, kitartása előtt tiszteleg.


Recomandam - ziare romanesti
Programul TV de Azi

Mutari Mobila International