Ziarul

  ziare    propune o publicatie     trimite o stire    

Ziarul Online - Ziare romanesti - Stiri Haromszek (Treiscaune) online

 

Ziarul Haromszek (Treiscaune)

Website: http://www.3szek.ro

Ziar inscris in categoria Locale in judetul Covasna

Descriere:
Haromszek (Treiscaune) - Ziar covasnean din Sfantu Gheorghe.

propune o publicatie

Ultimele stiri din Haromszek (Treiscaune) de azi - Ziarul Haromszek (Treiscaune) online


Medve a város peremén
Már Sepsiszentgyörgy határában is megjelentek a medvék. Tegnap reggel fél nyolc körül két kocogó találkozott egy nagyvaddal alig kilométernyire a város szélétől, pár száz méterre az igencsak közkedvelt kirándulóhelyektől, a Bíróné pusztája és a Honvéd-kút szomszédságában.

A fény művésze
Róth Miksa, a 20. század elejének legismertebb és legelismertebb magyar iparművésze, az üvegablak- és mozaikművészet megújítója, a maga korának világsztár dizájnere alkotásait bemutató tárlat nyílott tegnap Sepsiszentgyörgyön a Köntés Pincegalériában.

Új útjelzők, letölthető túrautak (EKE-vándortábor Háromszéken)
Nyolcvan darab kétnyelvű útjelző táblát helyeznek el a következő hetekben a Bodoki-hegység felújított ösvényein, és készül a digitális térkép is, amelyről bárki letöltheti a kiválasztott útvonalat, és így biztonságosabban túrázhat – közölte tegnap Tamás Sándor megyeitanács-elnök az Erdélyi Kárpát Egyesület (EKE) közelgő vándortáborának előkészületeiről. Erdély legrégebbi és legnagyobb létszámú civil szervezetének idei, sorrendben a 26. országos vándortáborára július 25–30. között Rétyen kerül sor, és a szervező háromszéki osztály (a HEKE) 1200 és 1500 közötti résztvevőt vár. A rendezvényt a megyei tanács is támogatja: eddig 50 ezer lejt utaltak ki erre a célra, és az együttműködést folytatni kívánják a jövőben is: két éven belül kilátót szeretnének építeni a Bodoki-havas tetejére, hogy új elemekkel gazdagítsák a háromszéki turizmust.  

Takarítottak a Rétyi Nyírben
Szemétgyűjtést szervezett pénteken a megyei természetvédelmi központ a Rétyi Nyír természetvédelmi területen.

Szentivánlaborfalván a fiataloké a tér
Kétnapos faluünnepet szerveztek a hétvégén Szentivánlaborfalván. A rendezők hozzáértésének, a település közösségi összefogásának köszönhetően a szombatot és vasárnapot is sikerült tartalommal megtölteni. Igaz, délelőttönként és kora délután kevesen voltak a focipályán – a helyiek nem hagyták a munkát a szórakozás kedvéért –, de estére benépesült a falunapok helyszíne, sokan éltek a szórakozási lehetőséggel.  

Matematikából a leggyengébbek (Nyolcadikosok záróvizsgája)
A tavalyi eredményhez képest rontottak a háromszéki nyolcadikosok, és míg egy évvel korábban románból buktak a legtöbben, idén matematikából hasaltak el a legnagyobb arányban. A tegnap közzétett előzetes eredmények szerint a Kovászna megyei diákok az országos átlagnál is gyengébben teljesítettek: 71,80 százalékos eredménnyel jóval lemaradnak a 77 százalék mögött.

Fődíjat nyertek Kisvárdán (Tamási Áron Színház)
Idén újra a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulata nyerte a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiváljának fődíját a Bocsárdi László által rendezett Liliom című előadással, a fődíj mellett további három díjat hozott Kisvárdáról a produkció: Benedek Ágnes a legjobb női mellékszereplő díját, Vass Zsuzsanna a legígéretesebb tehetségnek járó díjat, Kiss Zsuzsanna pedig a legjobb jelmezért járó díjat kapta.

Túl az első írásbelin (Érettségi)
A magyar végzősök többsége a tegnapi román nyelv és irodalom írásbeli vizsgától félt a legjobban, még azok is tartottak tőle, akik a tananyagot megtanulták. Az első írásbelin 1160-an vettek részt, harmincegyen hiányoztak, ötvennégyen már korábbi próbálkozás alkalmával sikeresen vizsgáztak románból.  

Mihai Tudose a miniszterelnök-jelölt (Új kormány alakul)
A szociálliberális koalíció Mihai Tudose gazdasági minisztert javasolta miniszterelnöknek, a Népi Mozgalom Pártja pedig Siegfrid Mureşan EP-képviselőt. Klaus Iohannis államfő tegnap délután politikai súlyuk sorrendjében hívta egyeztetésre a parlamenti pártokat, és este nyolckor bejelentette, hogy elfogadja a parlamenti többség jelöltjét.

Lezárták a 13-as ügyet
>Lezárta tegnap a legfőbb ügyészség a büntetőjog módosítását célzó, 2017/13-as sürgősségi kormányrendele­tet érintő nyomozást, amelyet márciusban indított.

Civil nem a magyarellenességre
>Tíz romániai civil szervezet felelősségteljes viselkedésre szólítja fel a román politikusokat és a médiát, arra kérve őket, hogy ne keltsenek feszültséget az etnikumok között. Az állásfoglalás azután jelent meg, hogy a múlt héten a kormánykoalíció és az RMDSZ között tárgyalások zajlottak a nemzeti kisebbségek jogainak bővítéséről cserében a Grindeanu-kormány megbuktatásáért.

Lecserélték Király Andrást
>Leváltotta Király András oktatási államtitkárt Sorin Grindeanu távozó miniszterelnök, helyére Kovács Irén Erzsébet Szilágy megyei főtanfelügyelőt nevezte ki. A döntés hétfőn jelent meg a Hivatalos Közlönyben, Victor Ponta kormányfőtitkár ellenjegyezte. (Hotnews)

Az orosz fél készen áll a találkozóra
Még mindig nincs konkrét terv az orosz és az amerikai elnök találkozójára a G20-csoport július eleji hamburgi tanácskozásán, de a Kreml bármilyen protokollformátumban kész a Vlagyimir Putyin és a Donald Trump közötti csúcsra – jelentette ki tegnap Moszkvában Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.  

A többség elutasítja (Ukrajna)
Az ukránok több mint hatvan százaléka elutasítja Ukrajna átalakítását szövetségi állammá, és mintegy ötven százalékuk szeretné, ha az ország csatlakozna az Európai Unióhoz – derült ki a Rejting ukrán közvélemény-kutató csoport felméréséből, amelyet tegnap ismertettek.  

Részben jóváhagyták a rendeletet (A beutazás korlátozása)
Az Egyesült Államok szövetségi legfelsőbb bírósága tegnap jóváhagyta Donald Trump átmeneti beutazási korlátozásokat kimondó, alsóbb fokon felfüggesztett elnöki rendeletének egyes részeit, amelyek azonnali hatállyal életbe is lépnek. Az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság a Fehér Ház kérésére sürgősséggel tárgyalta az elnöki rendeletet, amelyet korábban két alsóbb fokú bíróság felfüggesztett.  


Recomandam - ziare romanesti
Programul TV de Azi

Abonare newsletter stiri.com.ro

Adresa de e-mail:

Mutari Mobila International