Ziarul

  ziare    propune o publicatie     trimite o stire    

Ziarul Online - Ziare romanesti - Stiri Haromszek (Treiscaune) online

 

Ziarul Haromszek (Treiscaune)

Website: http://www.3szek.ro

Ziar inscris in categoria Locale in judetul Covasna

Descriere:
Haromszek (Treiscaune) - Ziar covasnean din Sfantu Gheorghe.

propune o publicatie

Ultimele stiri din Haromszek (Treiscaune) de azi - Ziarul Haromszek (Treiscaune) online


Pedagógusokat és diákokat díjaztak
Háromszékről tíz tanár és hat diák részesült kitüntetésben a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége hét végén tartott díjátadó ünnepségén. A szovátai Teleki Oktatási Központban Ezüstgyopár-díjjal jutalmaztak országosan negyven kiváló pedagógust, tavalyi tanulmányi eredményei alapján Mákvirág-díjat kapott ötvenöt középiskolás diák, évfolyamonként csupán egy-egy Kós Károly-, illetve Bolyai Farkas-díjat osztottak ki a magyar nyelv és irodalom, illetve a matematika terén elért eredmények figyelembevételével.

Egy zászló újjáéledése
A Kónya Ádám Művelődési Ház Fürge ujjak kézimunka szakkörének tegnap megnyílott, összegző kiállításán rendhagyó módon egy zászló került a középpontba: a Magyar Férfidalárda 1921-ből származó, az idők során nagyon megrongálódott, ám a szakkör vezetője, Gábor Éva által igényesen felújított zászlaját másodszor leplezték le.

Ellesett sorsok
Milyen sorsot szánt az élet egy árvaházban nevelkedett cigány lánynak? Hát egy elmebetegségből felgyógyult, de továbbra is a kórral küzdő fiatal székely lánynak?

Alkotótábor sérülteknek és gondozóiknak
A művészetekben az emberek egyesülnek, ami igen nagy erőt jelent, és ez alól nem kivételek a sérült fiatalok sem – állítja Davide di Pasquale, a Rejtett értékeink felfedezése című nemzetközi program főszervezője, aki olaszországi fogyatékkal élőket kísért el a tegnap zárult sepsikőröspataki alkotótáborba, ahol helyi, németországi és portugál fiatalok ismerkedtek a szobrászat, festészet, grafika, üvegfestés alapjaival és igényesebb technikáival.

Az elfelejtett Makár
Makár Alajos az egyik utolsó képviselője volt annak a felfogásnak, mely az emberi sorsot tartotta a művészet fő feladatának – jelentette ki Banner Zoltán művészettörténész az Erdélyi Művészeti Központban tegnap délután megnyílt, Makár Alajos életművét bemutató kiállításon.

Festészetnapi életút-barangolás
Milyen jó, hogy a magyar festészetnek is van immár napja – állapította meg felvezetőjében Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója azon a csütörtök délután tartott rendezvényen, amelyet a történelem hajléka a művészeteknek áldozott.

A kórus nemcsak éneklésről szól, hanem közösségépítő is (Negyvenöt éves a Vox Humana)
Ma délután nagyszabású koncerttel ünnepli fennállásának 45. évét a sepsiszentgyörgyi Vox Humana kamarakórus: a Krisztus király-templomban meghívottaik – a helyi Pro Musica Kamarakórus, a kézdivásárhelyi Cantus Kamarkórus és testvérkórusuk, a budapesti Stella Kamarakórus – után lépnek fel, végül közös éneklésre kerül sor. Ami önmagában is különleges produkció, és ha hozzátesszük, hogy modern felállású zenekari kíséret is lesz hozzá, bátran kijelenthetjük: maradandó élményt ígérő előadásra invitáljuk a nagyérdeműt.

Kapui Ágota: Októberben

Komoly gondok a börtönök zsúfoltsága miatt
Több mint ötszáz elítélt került szabadlábra tegnap, a börtönbüntetéseket lerövidítő törvény hatálybalépésének napján, és további, mintegy másfél ezer szabadulása várható a következő napokban – közölték a hazai hírforrások.

Az adóalap változik, a fizetések nem csökkennek
A fizetések vagy a jelenlegi szinten maradnak, vagy nőnek – nyilatkozta Mihai Tudose miniszterelnök tegnap Déván. A kormányfőt arról kérdezte a sajtó, hogyan hat ki majd a bérekre az a tervezett intézkedés, amely szerint a társadalombiztosítási járulékokat teljes egészében áthárítják a munkavállalókra. Tudose szerint a szolidaritási járulék is csupán az adóalap módosítása miatt változik.

Csökkent a magyarok elfogadottsága
A két évvel ezelőtti szinthez képest csökkent a magyarok elfogadottsága és megbecsültsége a román társadalomban – derült ki a romániai Elie Wiesel Országos Holokausztkutató Intézet által rendelt közvélemény-kutatásból, amelynek eredményeit csütörtökön tették közzé.

Előrehozott választásokat akar Madrid (Katalán válság)
Januárban előrehozott helyi parlamenti választások megrendezése szerepel a spanyol kormány tervezett intézkedései között Katalóniában, amelyről megállapodott az ellenzéki Spanyol Szocialista Munkáspárttal (PSOE) – erősítette meg Carmen Calvo szocialista politikus a spanyol közszolgálati televíziónak nyilatkozva az eldiario.es internetes lap értesülését tegnap.

Az iszlámpárti baloldal (Párizsi levelek)
>A liberális baloldal egyre inkább elhagyja a munkavállalót, a bevándorló a nemzetet, a (harmadik)világ a társadalmat a társadalmiság (sociétal) kedvéért, annak atomizációját gyorsítva ezáltal. Szerintük kizárólag egyének léteznek, a többség legfeljebb alkalmi csoportosulás lehet egy őszi sörfesztiválon, és nem szerves közösség.

Mindig új élet
>„Mindig új élet lesz a vérből” – írja Márai Sándor emlékezetes, lírai kordokumentumnak is tekinthető, Mennyből az angyal című versében 1956, a magyar forradalom kapcsán.

Románia a Centenárium küszöbén (Tudose részegre győzte magát Dragneával szemben)
>Úgy hozta a véletlen, hogy az 5. Fest(in) pe Bulevard fesztivál éppen egy nagyon jó előadást tűzött műsorra, Székely Csaba Bányavakságát Catinca Drăgănescu rendezésében és a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureşanu Színház előadásában. A darab cselekménye a mesterségesen zaklatott Székelyföld egyik falujában zajlik.


Recomandam - ziare romanesti
Programul TV de Azi

Mutari Mobila International