Ziarul

  ziare    propune o publicatie     trimite o stire    

Ziarul Online - Ziare romanesti - Stiri Haromszek (Treiscaune) online

 

Ziarul Haromszek (Treiscaune)

Website: http://www.3szek.ro

Ziar inscris in categoria Locale in judetul Covasna

Descriere:
Haromszek (Treiscaune) - Ziar covasnean din Sfantu Gheorghe.

propune o publicatie

Ultimele stiri din Haromszek (Treiscaune) de azi - Ziarul Haromszek (Treiscaune) online


Elfogták a gyilkost
Elkapták a szerda délutáni sepsiszentgyörgyi gyilkosság elkövetőjét – erősítette meg értesülésünket a Kovászna megyei rendőrség szóvivője, hozzátéve: őrizetbe vették a gyanúsítottat.

Nincs nagy adóssága Sepsiszentgyörgynek
Nincs nagyon eladósodva Sepsiszentgyörgy: a törvény által megengedett szint egyharmadánál tart, és az önkormányzat nem is kíván ennél több kölcsönt felvenni – közölte lapunk érdeklődésére Antal Árpád polgármester, hangsúlyozva, hogy hosszú távú bankhitele egyáltalán nincs a városnak. Egy korábban felvett hitelt már 2008–2009-ben visszafizettek, jelenleg kettőnek a részleteit törlesztik: az Európai Fejlesztési Banktól felvett hétmillió eurós – mintegy 30 millió lej – kölcsönt, és a kormánytól kapott ötmillió lejt, amely az uniós pályázatból megvalósított szépmezői ipari park önrésze volt.

Ünnepeljük együtt a színház világnapját
Egész napos rendezvénysorozattal ünnepli idén a színház világnapját a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, amely során március 27-én, hétfőn a prózai társulat mellett az M Stúdió Mozgásszínház és a Cimborák Bábszínház is bemutatja egy-egy előadását, ezenkívül pedig a főtéren is rendhagyó színházi események várják az érdeklődőket.

Kolozsvár Jancsó Miklós szemével és tollával (Könyvbemutató Sepsiszentgyörgyön )
Jancsó Miklós Volt egyszer egy Kolozsvár… című, a magyarországi Jancsó Alapítvány gondozásában 2016-ban megjelent könyvét mutatták be tegnap délután Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében.

A Deák házaspár életmű-kiállítása (Erdélyi művészeti központ)
Deák M. Ria és Deák Barna képzőművészek közös tárlata nyílt meg tegnap délután a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban (EMÜK). A kiállításon a művész házaspár egész életműve követhető, grafikák, festmények, drótlenyomatok, installációk, textilművészeti alkotások tekinthetők meg.

Búcsúk Sepsiszentgyörgyön
A sepsiszentgyörgyi belvárosi Szent József-templom búcsúját hétfő este, az Állomás negyedi Szent Benedek tiszteletére szentelt templom búcsúját kedd este ünnepelték Hajdú János főesperes, szentszéki tanácsos és a kerületi papság részvételével.

Megvédik és támogatják a magyar vállalkozásokat (Kormánytámogatás az Igazi csíki sörnek)
Azok a magyar vállalkozások, amelyek bajba kerülnek, számíthatnak a magyar kormány segítsé­gére, azok a multinacionális vállalatok pedig, amelyek egy magyar vállalkozás kárára visszaélnek hatalmukkal, arra számíthatnak, hogy a magyar kormány fel fog lépni velük szemben – jelentette ki Lázár János, a budapesti miniszterelnökséget vezető miniszter tegnap Csíkszentsimonban, a Csíki Sör Manufaktúra telephelyén.

Megjelent: Hadifogolyélet Nyugaton és a Szovjetunióban
A napokban jelent meg magánkiadásban Iochom Istvánnak, lapunk munkatársának tizenhatodik könyve, amelyben tizennégy, Nyugaton és a Szovjetunióban raboskodó egykori hadifogoly visszaemlékezése szerepel. A visszaemlékezők közül négyen már elhunytak, a tíz élő közül a legidősebb 99, a legfiatalabb pedig 92 esztendős. Iochom István legújabb könyve Kézdivásárhelyen a főtéri Bandi újságárudában és könyvesüzletben, valamint Iochom Ildikónál vásárolható meg. Ára: 25 lej.

Népszerű a Váradi-iskola
A beiratkozás első szakaszában az ősztől induló előkészítő osztályokban meghirdetett helyek 83 százaléka telt be a háromszéki iskolákban, tegnaptól március 30-ig iratkozhatnak azok, akik kimaradtak. Túljelentkezés miatt a tervezettnél egy osztállyal többet hagyott jóvá a megyei tanfelügyelőség a sepsiszentgyörgyi Váradi József Általános Iskolában.

Súlyos börtönbüntetést kért az ügyész (Székelyföldi terrorvád)
A maximálishoz közelítő börtönbüntetés kiszabását és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) betiltását kérte az ügyész tegnap a bukaresti táblabíróságon Szőcs Zoltán és Beke István, a HVIM erdélyi, illetve kézdivásárhelyi szervezetének vezetője perében, akiket azzal vádolnak, hogy robbantásra készültek 2015. december 1-jén, a román nemzeti ünnepen Kézdivásárhely főterén.

Bizalom és együttműködés kell (Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma)
Be kell látnunk, hogy olyan látványos eszközöket használ ma Románia a kisebbségi jogfosztáshoz, amelyekre nem voltunk felkészülve: az igazságszolgáltatásban, ügyészségi eljárások során, bírósági döntéseken keresztül. Az RMDSZ feladata az, hogy a magyar közösséget ért jogtiprásokról minden romániai és nemzetközi szervezetet tájékoztasson. Olyan értékek mentén politizáljon, amelyek az erdélyi magyar közösség hosszú távú megmaradását garantálják: kidolgoztunk egy törvénytervezetet is a nyelvi jogok bővítésére, amelyet hamarosan a parlament elé terjesztünk – mutatott rá Kelemen Hunor szövetségi elnök a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) tegnapi budapesti ülésén

Tanulmány téves következtetésekkel
Több téves következtetésre jutott a romániai magyar nyelvű oktatást illetően egy uniós tanulmány. Sógor Csaba szerint az a megállapítás rugaszkodott el a valóságtól leginkább, mely szerint a romániai magyar nyelvű oktatás legfontosabb eredménye, hogy a tanulmányaikat magyar nyelven végző diákok Magyarországon munkát tudnak vállalni.

Bombariadóval szórakoztak
>Névtelen bejelentő értesítette tegnap reggel a târgoviştei hatóságokat, hogy robbanószerkezetet helyeztek el a Constantin Carabella Főgimnáziumban, illetve a Bălaşa Doamna Művészeti Gimnáziumban. A hatóságok nagy erőkkel vonultak ki a két iskolához, amelyek egy közös udvaron állnak, de a tűzszerészek nem találtak bombát egyik gimnáziumban sem. A keresés azonban tovább folyik: azt próbálják kideríteni, ki tette a hamis bombariadóról szóló bejelentést. (Főtér)

Újabb reformkísérlet
>Az 1989. utáni huszonnegyedik oktatási miniszter eltökélt szándéka, hogy amit az előtte járók elbaltáztak, rendbe tegye. Ezzel egyetért a miniszterelnök is, aki úgy gondolja, itt az ideje, hogy egy asztalhoz üljenek az érdekelt felek, és egy átlátható, működőképes törvényt alkossanak, amely legalább 2030-ig érvényes.

Sabin Gherman: Mióta tiltott Romániában Erdély zászlója?
>A tényállás a következő: fejenként 500 lejre büntettek néhány fiatalt, mert egy engedélyezett rendezvényen Erdély történelmi zászlójával vonultak fel. A csendőr a jegyzőkönyvben azzal indokolta a bírságot, hogy „Erdély 1918 előtti zászlója volt náluk”. Az utcákon haladó menetoszlopokban jelen volt az Európai Unió, Románia és Magyarország zászlója – az esemény Kolozsváron zajlott, március 15-én, a magyarok napján. A megbírságolt fiatalok azt mondják, maguk a szervezők hívták oda a csendőröket, a szervezők megijedtek, és azt állítják, hogy nem egészen így történt: a csendőrség arra hívta fel a figyelmüket, hogy drasztikusan felelősségre vonják majd őket a hatóságok, ha a menetoszlopokban megjelenik az az erdélyi zászló – tehát mit tehettek volna?


Recomandam - ziare romanesti
Programul TV de Azi

Abonare newsletter stiri.com.ro

Adresa de e-mail:

Mutari Mobila International