Ziarul

  ziare    propune o publicatie     trimite o stire    

Ziarul Online - Ziare romanesti - Stiri Haromszek (Treiscaune) online

 

Ziarul Haromszek (Treiscaune)

Website: http://www.3szek.ro

Ziar inscris in categoria Locale in judetul Covasna

Descriere:
Haromszek (Treiscaune) - Ziar covasnean din Sfantu Gheorghe.

propune o publicatie

Ultimele stiri din Haromszek (Treiscaune) de azi - Ziarul Haromszek (Treiscaune) online


Szükségmegoldásokra kényszerülnek (Otthoni beteggondozás)
A kormány által megvont támogatás hiányában veszélybe került a Diakónia Keresztyén Alapítvány és a Caritas által biztosított házi beteggondozás Háromszéken, emiatt a két civil szervezet alternatív megoldásokat keres a helyzet orvoslására. A megyei önkormányzat segítséget ígért, megduplázza az idei szociális pályázati alapot, de a kiírásra még várni kell, az érintettek május előtt nem számíthatnak a támogatásra.

Mi úgy hívjuk: szabadság
Újabb emlékjellel gyarapodott Sepsiszentgyörgy: az unitárius templom lépcső­feljárójának fordulóját napkorongból kiálló 56 kopjafa és holdsarlóból kiálló négy kopjafa díszíti, hogy minek állít emléket ez a sajátos kompozíció, azt a napkorong középen található Gloria Victis ’56 felirat magyarázza. Balázs Antal alkotását szombaton, az 1956-os forradalom kitörésének hatvanadik évfordulójához képest négy hónapos „késéssel“, de még az 56-os emlékévben avatták fel.

Növelheti a munkanélküliséget a minimálbér emelése
Két éve a téli időszakban jelentősen csökken a megyében nyilvántartott munkanélküliek száma – mondta el Kelemen Tibor, a Kovászna megyei foglalkoztatási ügynökség vezetője sajtótájékoztatóján, ahol az országos és megyei munkaerőpiac helyzetéről, a minimálbér növelése és az idei költségvetés hiánya által okozott gondokról és az általa vezetett hivatal idei terveiről is beszámolt.

Senki sem rossz, csak boldogtalan (Új bemutató az M Stúdióban)
Ma este hét órától tartja az idei évad második bemutatóját a sepsiszentgyörgyi M Stúdió Mozgásszínház. A Jóemberek című új produkció kapcsán szervezett sajtótájékoztatón Márton Imola társulatvezető elmondta: ezúttal nagyon fiatal alkotókkal dolgoztak együtt, a rendező-koreográfus, Bezsán Noémi pedig – aki a Bocsárdi által rendezett Liliomból már ismerős lehet a szentgyörgyieknek – olyan színpadi nyelvezetet képvisel, amely eddig nem volt jellemző társulatuk előadásaira.

Drágul az időskori ellátás
Megemelték az árakat a sepsiszentgyörgyi Zathureczky Berta Idősek Otthonában: ettől az évtől kezdve havonta 2703 lejbe kerül egy állandó gondozásra szoruló idős személy ellátása és 2457 lejbe a részleges gondozásra szorulóé.

Tíz csapat a döntőben (Jancsó Benedek Történelmi Emlékverseny)
A sepsiszentgyörgyi vártemplom és Sepsiillyefalva ostrománál közel kilencszáz fő esett el az 1658–1661 közötti tatárjárás idején, és ugyanekkor a támadók felgyújtották a csíksomlyói templomot, de a Szűz Mária-kegyszobor sértetlen maradt – tudtuk meg a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceum hetedik osztályos diákjainak pályamunkájából, amellyel a hét végi értékelőn bejutottak az első tíz csapat közé a Jancsó Benedek Történelmi Emlékversenyen.

Sérülései miatt elpusztult a befogott róka
Rókát fogtak Sepsiszentgyörgyön – erről tegnapi lapszámunkban számoltunk be. A cikk megjelenését követően több olvasónk érdeklődött a befogott róka sorsáról. A történtekről dr. Sikó-Barabási Sándort, a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetőjét kérdeztük.

Érvénytelenített bírságok (Székely szabadság napja)
Az első fokon eddig tárgyalt közel hetven ügy mindegyikében jogtalannak találta és érvénytelenítette a bíróság azt a bírságot, amelyet a csendőrség rótt ki a székely szabadság napja alkalmából tavaly tartott marosvásárhelyi felvonulás és tüntetés szervezőire és résztvevőire – közölte  a Marosszéki Székely Tanács.

Túlzsúfolt börtönökért fizet az állam
Összesen 1,6 millió euró kártérítést ítélt meg 2016-ban az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) romániai raboknak a börtönviszonyok miatt indított perekben – közölte Marius Vulpe, az Országos Börtönigazgatóság vezetője.

Tőkés László: Államcsíny volt a forradalom
Tanúként hallgatta ki Tőkés László európai parlamenti (EP) képviselőt a katonai ügyészség tegnap az 1989-es forradalom ügyében. Tőkés kifejezte reményét, hogy miután az évtizedek során többször is elakadt, majd újraindult az 1989-es erőszakos cselekmények kivizsgálása, a mostani romániai belpolitikai helyzet nem fogja újból megakadályozni az igazságtételt, de azt valószínűsíti, hogy megvárják, amíg a főszereplők békésen kimúlnak ebből a világból.

...mint Ceauşescu az erkélyről
>Ugyanazon a fórumon azt is közölte Dragnea, hogy a közhivatalnokok béremelése után a polgármesterek fizetésemelése következik, mert nem elfogadható, hogy az alkalmazottak fizetése nagyobb legyen, mint a polgármesteré, másrészről „fontos, hogy ne érezzék magukat megalázva, hogy az állam – a bérezés által – becsülje meg a polgármesterek munkáját”.

Dragnea ígér...
>Két-három héten belül a parlament elé kerül az egységes bértörvény tervezete – jelentette be Liviu Dragnea képviselőházi elnök a romániai községek egyesületének tegnapi közgyűlésén, hozzátéve, a kormányprogram értelmében július elsejétől kellene életbe lépnie a jogszabálynak. „Azért akarok sietni az elfogadásával járó eljárással, mert a tapasztalatok alapján tudom, hogy minden általunk kezdeményezett törvényt megtámadnak az alkotmánybíróságon, számolnunk kell tehát az erre szánt idővel is” – mondta Dragnea.

Elfogadott elutasítás
>110 támogató szavazattal, 9 tartózkodással és egy ellenszavazattal a szenátus elfogadta a büntető törvénykönyvet és a büntetőjogi eljárási törvénykönyvet módosító, 2017/13-as kormányrendelet hatályon kívül helyezéséről szóló törvényt. Călin Popescu-Tăriceanu, a felsőház elnöke a vita során úgy fogalmazott, hogy az „egész parlament abba a kellemetlen helyzetbe került”, hogy visszautasít egy olyan jogszabályt, amelyet már hatályon kívül helyezett a 2017/14-es kormányrendelet, „ami a dolog kínos voltán túl jövőbeni jogi következményekkel járhat”. Hasonlóképp vélekedett Traian Băsescu, a Népi Mozgalom Párt elnöke is, felhíva a figyelmet, hogy „ennek jogi következményei lehetnek, amelyeket egyes elítéltek kihasználhatnak a jövőben”.

Hírsaláta
>NEM MONDANAK LE RÓLA. Ioan Muntean, a képviselőház mezőgazdasági bizottságának elnöke az Agerpres hírügynökségnek azt nyilatkozta, megvan a megoldás arra, hogy Románia elkerülje a kötelezettségszegési eljárást a helyi termelőket előnyben részesítő törvény miatt. A politikus elmondta, hogy már elkezdték az egyeztetéseket a nagy üzletláncok vezetőivel is. A jogszabály 3 cikkelyén kell módosítani. Az egyik a polcdíjakra vonatkozik, a másik az üzletláncok azon kötelezettsége, hogy saját forrásból állítsanak külön standot a hazai termékek reklámozására, míg a harmadik problémás cikk a friss termékek 51 százalékának az úgynevezett rövid beszerzési láncon keresztül történő beszerzése. Ennek kapcsán Ioan Muntean elmondta, a parlament felvetette annak lehetőségét, hogy ezt a rendelkezést vegyék ki a jogszabályból, és miniszteri rendelettel szabályozzák a továbbiakban. (ErdélyFm)

Kereszttűzben is népszerű Martin Schulz
Hatáskörét túllépve és szabályokon átlépve egyengette bizalmasai karrierjét az Európai Parlament (EP) elnökeként Martin Schulz, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kancellárjelöltje és jövendő elnöke – írta hétvégi számában a Der Spiegel német hírmagazin. Az EP szerint nem történt szabálysértés.


Recomandam - ziare romanesti
Programul TV de Azi

Abonare newsletter stiri.com.ro

Adresa de e-mail:

Mutari Mobila International