Inchide reclama
Ziarul

  ziare    propune o publicatie     trimite o stire    

Ziarul Online - Ziare romanesti - Stiri Evenimentul Muscelean online

 

Ziarul "Evenimentul Muscelean"

Website: http://www.evenimentulmuscelean.ro

Ziar inscris in categoria Locale in judetul Arges

Descriere:
Evenimentul Muscelean - Ziarul tuturor muscelenilor. Informatie de calitate oferita cu profesionalism, stiri locale si judetene, politica, social, economic, fapt divers, sport, zilnic, saptamanal, bisaptamanal

propune o publicatie

Ultimele stiri din Evenimentul Muscelean de azi - Ziarul Evenimentul Muscelean online


O avere de aproape 16 miliarde a lui “Flocea” s-a făcut scrum

O casă şi o mansardă au fost mistuite de incendiu
Incendiu devastator, în noaptea de duminică spre luni, în comuna Rucăr. Flăcările au făcut prăpăd în gospodăria fostului primar al localităţii, Dumitru Ghica, zis şi „Titi Flocea”, mistuind cu repeziciune o casă mai veche, reabilitată, toate bunurile aflate înăuntru, o magazie, dar şi mansarda unei vile situată în apropiere, chiar dacă pompierii câmpulungeni şi membrii SVSU Rucăr au intervenit cu promptitudine. ISU Argeş şi Poliţia Câmpulung au demarat o anchetă în acest caz pentru a stabili cauzele şi împrejurările care au stat la baza declanşării incendiului, o ipoteză preliminară fiind aceea că la mijloc a fost vorba despre un scurt-circuit la instalaţia electrică, iar pagubele sunt estimate la circa 16 miliarde de lei vechi.

Una dintre case a ars în întregime

Incendiul a fost semnalat în jurul orei 02.20 de soţia fostului primar, care, în timp ce dormea, s-a trezit dintr-o dată cu casa în flăcări. Disperată, femeia a sunat la 112 şi, în primă fază, la locul dezastrului au fost direcţionate o autospecială a Detaşamentului de Pompieri Câmpulung, Punctul de lucru Rucăr, şi o alta a S.V.S.U. din localitate. Ulterior, din cauza distanţei mari de la locul incendiului şi până la cel mai apropiat hidrant (circa 600 de metri), unul cu presiune scăzută, au mai intervenit alte două autospeciale de la Câmpulung, pentru a suplini necesarul de apă. Pompierii s-au luptat cu flăcările până în jurul orei 10.00, reuşind să salveze restul vilei şi alte două imobile învecinate (un adăpost pentru animale şi o altă vilă). Din păcate, casa în care locuia „Titi Flocea” a fost distrusă în totalitate, proprietarii nereuşind să salveze nici măcar documentele de identitate, asta pentru că incendiul a fost semnalat târziu, iar flăcările s-au propagat cu repeziciune, imobilul fiind construit în mare mare din lemn. „Am fost anunţaţi la ora 02.20, prin sistemul de urgenţă 112, de un incendiu în comuna Rucăr. Proprietară este Maria Ghica. A fost vorba despre două imobile, unul mai vechi şi renovat, care a ars în întregime, şi încă un imobil din care a ars mansarda, propagându-se de la casa veche. Au fost elemente de construcţii, marea majoritate, inflamabile, iar accesul greoi şi drumul îngust au făcut ca intervenţia să se desfăşoare destul de greu. Am lucrat cu autospeciala de la Rucăr a subunităţii şi cu cea a S.V.S.U. Rucăr şi a mai fost nevoie de încă două autospeciale de la Câmpulung. Cauzele şi pagubele sunt în curs de cercetare. Având în vedere că imobilele aveau asigurare, cercetările vor fi făcute mai ample.”, ne-a declarat comandantul Detaşamentului de Pompieri Câmpulung, căpitan Cristian Bărbulescu.
Pagubele sunt imense, urmând să fie stabilite cu exactitate de anchetatori la finalizarea cercetărilor. „După primele cercetări, cauza probabilă este un scurt-circuit electric, iar pagubele se ridică la suma de 16 miliarde. În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală, conform articolului 255 din Codul Penal şi se efectuează verificări, imobilele fiind asigurate.”, ne-a declarat şeful Secţiei de Poliţie Rurală Rucăr, inspectorul Marius Şendroiu.
Un lucru bun în toată această nenorocire este faptul că fostul primar din Rucăr are asigurare pe cele două imobile şi poate fi despăgubit.

Zilele Câmpulungului, mai slabe ca niciodată

Spre deosebire de alţi ani, când spectacolele erau din ce în ce mai reuşite de la o ediţie la alta, în 2014, concertele organizate în Piaţa Primăriei au fost şterse, cu audienţă vizibil mai puţină. Ca o comparaţie, putem spune că această ediţie a „Zilelor Municipiului Câmpulung” a fost cea mai slabă de când primarul Călin Andrei este în fruntea oraşului, neatingând nici măcar nivelul primei ediţii, atunci când fondurile nu se ridicau la cotele din această perioadă. Vremea capricioasă şi interesul scăzut al localnicilor au făcut ca Piaţa Primăriei să nu se umple, ca în alţi ani, la concertele date în cinstea câmpulungenilor. În schimb, cei care au sufocat intrările în oraş au fost etnicii veniţi în număr mare pentru bâlciul din centrul oraşului.

Câmpulungul a devenit un târg pentru kitsch-uri şi chinezării

Timp de o săptămână, circulaţia în Câmpulung a fost paralizată din cauza târgului de haine organizat de administraţia locală pe Bulevardul Pardon. Aceasta fiind principala arteră a oraşului, traficul a fost dat serios peste cap. După ce că locurile de parcare erau insuficiente în zile obişnuite, acum, toate spaţiile au fost înţesate de autoturisme. Pentru că centrul a fost închis, de la Statuia Eroilor şi până la parcarea hypermarketului „Kaufland” maşinile au fost aşezate ca sardelele. Pentru că centrul oraşului este pe cale să intre în reabilitare în urma Proiectului Kreţulescu, fusese făcută propunerea ca întreaga tevatură să fie mutată pe Stadionul Municipal. În aceste condiţii, traficul ar fi fost mai aerisit şi câmpulungenii nu se mai plângeau de circulaţia infernală. Cei care au sufocat intrările în oraş au fost etnicii, care au venit în număr mare pentru kitsch-urile de pe tarabele din centru. Scandalurile nu au lipsit nici ele, magazinele fiind înţesate de rudari care au consumat alcool şi se credeau rude ale lui Van Damme. În cazul în care tarabagiii, vânzători de ojă, portofele şi ciorapi - pentru că, în mare, cam asta se găsea pe tarabele ungurilor - ar fi vândut marfa pe stadion, alaiul de ţigani s-ar fi mutat de cealaltă parte a Râului Târgului şi situaţia ar fi stat altfel.

Melodiile copiilor de la clasa de canto „Gina Pavel”, sabotate

Cu toate că se anunţase că Piaţa Primăriei va fi închisă abia de joi, pregătirile pentru concerte au început miercuri după amiază. Scena a fost amplasată în punctul zero al oraşului tocmai pentru ca deschiderea să fie mai mare şi audienţa să fie pe măsură. Planurile nu au coincis cu realitatea, pentru că muscelenii nu au mai venit buluc pentru a-şi asculta formaţiile preferate. Joi după amiază, înainte de marele eveniment al zilei, cel în care câmpulungenii urmau să se întâlnească cu membrii formaţiei „Pasărea Rock”, au concertat copiii componenţi ai clasei de muzică „Gina Pavel”. Din păcate, aceştia nu au putut să îşi arate valoarea în faţa spectatorilor, pentru că au fost loviţi de câteva defecţiuni tehnice. Fiecare melodie se oprea la jumătate, copiii rămânând surprinşi de cele întâmplate. Mai mult decât atât, cei care se ocupau de domeniul tehnic nu nimereau niciodată melodiile micuţilor, aceştia fiind puşi în situaţia în care nici nu mai ştiau ce trebuie să cânte. Publicul a sesizat aceste erori şi a taxat organizatorii, plecând în număr mare, în faţa scenei rămânând doar rudele celor mici.

„Ţăndărică”, “Cetăţean de Onoare” pe scenă, în faţa fanilor

Anunţat ca un punct de mare însemnătate în calendarul „Zilelor Municipiului Câmpulung”, concertul „Pasărea Rock” nu a avut un impact răsunător în rândul muscelenilor. Dacă, la începutul reprezentaţiei, în faţa scenei se strânseseră în jurul a 500 de spectatori, ploaia torenţială a spart rândurile şi, în final, au rămas doar cei mai împătimiţi ai acestui gen de muzică, îndurând frigul şi picăturile reci de ploaie, care dădeau un aer tomnatic. Cu toate acestea, Ovidiu Lipan „Ţăndărică” a fost mulţumit că, în faţa fanilor săi, primarul Călin Andrei i-a acordat diploma şi distincţia de “Cetăţean de Onoare”. Alături de diplomă, a mai primit o plachetă şi o sticlă de vin, care, după spusele primarului, „nu este din podgorii vestite, dar este de-al nostru.”. La rândul său, „Ţăndărică” a ţinut să spună câmpulungenilor că această distincţie îl onorează şi îl emoţionează. Mai mult decât atât, acesta s-a declarat îndrăgostit de musceleni şi de zona noastră, având în plan să îşi construiască o casă pe aceste meleaguri. „Mă simt îndrăgostit de musceleni şi de această zonă. Atât de îndrăgostit, că o să îmi fac aici o casă şi o să avem ocazia să ne întâlnim pe stradă ca între prieteni, să ne dăm mâna, chiar să mergem la o bere şi o prăjitură la „Iepuraşul”.”, au fost vorbele maestrului „Ţăndărică”. Concertul a continuat până aproape de miezul nopţii.

Mai multă audienţă la „Matteo” decât la „Pasărea Rock”

Ziua de vineri a început cu startul competiţiei de off-road „Muscel Adventure Trophy”, fiind urmată de alte competiţii sportive şi evenimente culturale. Cel mai aşteptat moment a fost concertul ce trebuia să înceapă de la ora 21.00. Matteo se afla în capătul listei şi era cel mai aşteptat dintre cei care urmau a urca pe scenă.
Cea de-a doua zi de concerte a fost umbrită de ploile care nu au fost deloc pe placul spectatorilor. Matteo şi Hara au fost capetele de afiş, care, spre surprinderea organizatorilor, au avut o audienţă mult mai mare decât „Pasărea Rock”. Cu toate că artistul care cântă muzică cu influenţe reggae nu a interpretat numai melodiile sale, ci şi pe ale colegilor de la casa de producţie din care face parte şi, în ciuda unei ploi mult mai severe, câmpulungenii nu au plecat spre case, ci s-au adăpostit sub umbrele. Cei care i-au urmat au fost Keo şi bandul său, Publika şi Hara, muzica şi voia bună continuând în noapte.

Spectacolul pirotehnic, mai slab ca niciodată

Cea mai aşteptată seară a fost cea de sâmbătă, pentru că în programul organizatorilor se aflau cele mai interesante evenimente. În capătul listei se aflau reprezentaţii ale trupelor Hot Play, Provincialii şi Direcţia 5. Cei care au strâns cea mai mare audienţă au fost Cristi Enache şi băieţii de la Direcţia 5. Cel mai aşteptat moment a fost cel al spectacolului pirotehnic, care, în alţi ani, se putea compara cu cele din oraşe precum Mioveni sau Piteşti. De această dată, organizatorii nu au mai oferit câmpulungenilor un joc de lumini spectaculos, făcut pe calculator, ci, mai degrabă, nişte artificii date la voia întâmplării. Aceste lucruri au fost sesizate de câmpulungenii care s-au plâns de faptul că această ediţie a Zilelor Municipiului Câmpulung a fost cea mai slab organizată de până în prezent. Pe site-urile de socializare au apărut plângerile, atât pentru organizarea slabă, dar şi pentru faptul că interesul câmpulungenilor pentru bâlciul din oraş este din ce în ce mai scăzut.

Câinii din Grui au băgat spaima în localnici

Câinii comunitari au fost şi au rămas o problemă reală pentru locuitorii municipiului. Administraţia locală a pierdut de mult lupta cu patrupedele, adăpostul din Grui fiind plin, iar străzile înţesate de lătrătoarele care pun viaţa câmpulungenilor în pericol. Sesizările curg, iar autorităţile se uită la ele neputincioase.

Câinii de la TBC distrug grădinile din Grui şi sar la lume

O localnică din cartierul Grui este îngrozită de o haită de câini pe care o consideră un pericol. Femeia este înspăimântată de lătrătoarele care distrug toată munca depusă de locatari în grădinile amenajate în faţa scărilor de bloc. Săptămâna trecută, a înaintat o sesizare către redacţia ziarului nostru, în care povesteşte ororile prin care localnicii sunt nevoiţi să treacă şi cere ajutorul autorităţilor pentru a scăpa de patrupedele agresive. Nu este primul strigăt de ajutor către autorităţile locale, în paginile ziarului nostru apărând şi cu altă ocazie relatări similare, dar fără ca administraţia locală să ia vreo măsură.
În continuare vă prezentăm reclamaţia primită pe e-mail-ul redacţiei: „Bună ziua! Aşa cum v-am scris data trecută, ne facem griji în legătură cu o haită de câini străini de cartier, care au prostul obicei, ca la primele ore ale dimineţii să facă ravagii. Am zis atunci că bănuim că ar fi scăpaţi din adăpost... acum vin cât mai mulţi, cu precizarea că ar fi câinii de la Spitalul TBC. De când v-am scris ultima dată, au mai venit... cu acelaşi prost obicei. Cel mai recent, au venit duminică dimineaţa, în jurul orei 2, şi azi dimineaţă (luni), pe la ora 5. I-am văzut cum săreau gardurile precum caii în concursul de obstacole, călcând totul înaintea lor. Iar flori rupte, culcate la pământ, munca noastră fiind în zadar, iar pisicuţi omorâţi, doar din plăcerea de a ucide, că dacă ar fi fost flămânzi, îi mâncau. Dacă se adevereşte că sunt de la Spitalul TBC, fiind, totuşi, un indiciu, se pot lua măsuri mai uşor. Ce-i drept, mie mi s-a întâmplat să fiu atacată de un câine care a ieşit din grădina spitalului care avea porţile larg deschise. Nu a reuşit să-mi facă rău, deoarece am trecut repede pe trotuarul celălalt şi, cum veneau maşinile, nu a avut curajul să traverseze după mine. Deci, mai mult de atât ce trebuie să mai spunem? Chiar nu se pot lua măsuri? Dacă nici după această sesizare nu se vor lua măsuri... pentru noi nu înseamnă decât NESIMŢIRE! Vă rugăm să faceţi cunoscute toate aceste aspecte şi cine trebuie să ia măsuri să le ia, nu doar să citească. Mulţumim.”

„O fetiţă a fost atacată şi a făcut pe ea de frică!”

Am mers în cartierul Grui ca să constatăm realitatea. Cele relatate de femeie au fost întărite de alte locatare care trăiesc acelaşi coşmar. Ele au povestit cum au fost pe punctul de a fi muşcate de câinii agresivi şi cum le înspăimântă prezenţa acestora în cartier. „Sunt o mulţime de câini care vin pe aici. Cred că vin de la TBC. Ne este frică să mai ieşim din casă. Ar trebui să le facă ceva, să îi adune de pe străzi. Întreg Gruiul este plin de câini. Unul negru, mare, a sărit la nişte copii în parc şi o fetiţă a făcut pe ea de frică. Nu se poate trăi în stilul acesta.”, ne-a declarat una dintre femeile găsite în faţa blocului. O altă vecină a completat-o astfel: „Acela mare a sărit şi la mine şi m-a dat jos. Sunt mult mai mulţi care vin prin faţa blocului la noi şi fac dezastru prin grădini. Ar trebui să vină hengherii şi să îi ia pe toţi.”
Unii localnici au fost mult mai radicali, susţinând că lătrătoarele ar trebui eutanasiate. „Cineva trebuie să ia măsuri pentru că ne este frică să mai ieşim din casă. Câinii aceştia sunt străini, nu veneau pe aici până mai acum. Parcă se dăduse o lege ca să îi eutanasieze, de ce nu vin hingherii să îi ia şi să scăpăm de ei?!”, ne-a declarat una dintre vecinele celei care a înaintat sesizarea către redacţie. Se pare că animalele vin în zonă numai noaptea, pentru că am găsit un singur câine de dimensiuni mari, care, din spusele oamenilor, este cel mai agresiv. Acesta ar fi atacat un grup de copii în parcul din apropiere, dar a sărit şi la adulţi. În aşteptarea unor acţiuni din partea Primăriei, câmpulungenii vor înainta sesizări şi reclamaţii şi vor rămâne doar cu dorinţa de a rezolva problema.

Campioanele Laura Badea şi Corina Ungureanu, la Câmpulung

Un plus de netăgăduit al Zilelor Municipiului îl reprezintă prezenţa unor personalităţi cu reputaţie la nivel naţional, fie că aparţin domeniului cultural, sportiv, muzical, ştiinţific, etc. Două nume mari ale sportului românesc au onorat cu prezenţa lor sărbătoarea municipiului. Prima dintre ele, gimnasta Corina Ungureanu, le-a dat semnalul de plecare către munţi celor 500 de mountain-bikeri participanţi la competiţia „Riders Club - Trofeul Muscelului”. Corina Ungureanu, antrenoare şi fostă gimnastă de talie mondială, a avut o activitate sportivă internaţională între anii 1993 şi 1999. A fost membră a echipei de gimnastică artistică a României, care a câştigat de două ori titlul mondial, devenind campioană europeană la sol în 1998. O altă campioană prezentă la Câmpulung a fost Laura Badea, cea mai titrată scrimeră din România şi singura care a obţinut titlul de campioană olimpică, medaliată cu aur la Atlanta, în 1996. A obţinut titlul de campioană mondială la Haga, în 1995, precum şi numeroase medalii la diferite ediţii ale Campionatelor Europene (1996, 1997, 2000, 2004). Laura Badea a luat parte, joi, la un vernisaj de pictură, însoţit de proiecţii video şi o serată de canto. Expoziţia „Câmpulung, mon amour” a fost oferită de cinci membre ale Uniunii Artiştilor Plastici, venite din Bucureşti. Artistele au avut legături cu Câmpulungul în anumite momente ale vieţii, una dintre ele absolvind şcoala în oraşul nostru.

Show penal în faţa Primăriei

Rudarii au bătut un pădurar şi s-au opus arestării
Zilele Municipiului nu aduc numai bucurie muscelenilor, ci şi momente nefericite. Miercuri seara, în centrul Câmpulungului, în faţa a zeci de oameni, un pădurar din oraş a fost bătut de un rudar din  Valea Mare Pravăţ. Scena s-a petrecut sub ochii fetiţei sale, care a asistat stupefiată la agresiunea tatălui său. Oamenii legii au intervenit prompt, dar etnicul nu s-a lăsat încătuşat de poliţişti. Fratele său a sărit să îl scape din mâinile lor. Cei doi s-au ales cu o amendă usturătoare pentru opunere la arestare şi deranjarea liniştii publice.

Rudarul, cu dosar penal pentru furt de lemne, a căutat răzbunare

Întâmplarea de miercuri seara a fost pusă pe seama consumului de alcool, dar şi a dorinţei de răzbunare. După ce au consumat bine băuturi alcoolice pe la terasele din centru, Alin Luca, cunoscut cu numele de Bebe, şi fratele său, Petre Luca, doi etnici din Valea Mare Pravăţ, l-au recunoscut pe Răzvan Robeanu, pădurar la Ocolul Rucăr Păpuşa, în zona Slănic. În acel moment şi-au adus aminte de toate belelele. Conform autorităţilor, cei doi fraţi sunt recunoscuţi pentru delictele silvice, dând mari bătăi de cap atât pădurarilor, cât şi poliţiştilor.
În trecut, Bebe Luca a fost cercetat penal pentru furt de material lemnos, fapt ce i-a atras ura pentru organele silvice şi de Poliţie. Ameţit bine de aburii alcoolului, cum l-a zărit pe bărbat de mână cu o fetiţă, s-a dus pe la spate şi l-a luat la pumni. Pădurarul nici nu a ştiut ce se întâmplă şi a căzut ca secerat. Pentru că fetiţa a încercat să intervină, a fost lovită cu biciul. Întâmplarea a avut loc în faţa a zeci de oameni, iar în zonă se afla şi un echipaj mixt al Poliţiei şi Jandarmeriei, care a intervenit imediat, scăpându-l pe bărbat din mâinile atacatorului. Oamenii legii l-au imobilizat pe agresor, încătuşându-l.
Petre Luca nu a putut să stea nepăsător când a văzut că fratele său este luat pe sus de poliţişti şi jandarmi şi a intervenit pentru a-l elibera. Astfel că atenţia forţelor de ordine s-a mutat către acesta, reuşind să îl reţină. Rudarii au fost duşi la sediul Poliţiei, unde au dat cu subsemnatul. Cei doi au fost sancţionaţi cu câte 6.000 de lei pentru deranjarea liniştii publice şi opunere arestării. Pădurarul nu a făcut încă plângere împotriva agresorului, dar dacă o va face, etnicul riscă să se aleagă cu un nou dosar de cercetare penală pentru lovire. Biroul Ordine Publică avertizează că, în această perioadă, se înmulţesc furturile din buzunare. Oamenii legii recomandă să nu lăsaţi maşinile descuiate şi să fiţi atenţi tot timpul la copiii de rromi, care sunt numai cu ochii după furturi în îmbulzeala provocată de concerte şi nu numai.

Dus cu elicopterul la Bucureşti, în stare gravă

Pe stadionul II al Complexului Sportiv Muscel a aterizat marţi, în jurul orei 14.30, un elicopter al Ministerului Administraţiei şi Internelor, cu un echipaj SMURD la bord. A fost nevoie de intervenţia pe calea aerului pentru un bărbat de 77 de ani, care suferea de anevrism disecat de aortă abdominală şi necesita transportul de urgenţă la Spitalul “Floreasca” din Capitală. Medicii câmpulungeni l-au stabilizat pe Gheorghe Isbăşoiu la Spitalul Municipal şi l-au predat cadrelor medicale SMURD. Dacă elicopterul a aterizat la 14.30, acesta a decolat după aproximativ o oră, în acest interval s-a desfăşurat pregătirea pacientului pentru zbor. Abia după alte 40 de minute a ajuns la spitalul din Bucureşti, atât cât a durat călătoria. La stabilizarea şi pregătirea pacientului au participat şi membrii unui echipaj SMURD de la Detaşamentul de Pompieri Câmpulung.

Din nou bâlci în parcarea de la ARO

Dacă Victor Naghi ar putea să vadă ce a ajuns din parcarea uzinei pe care a condus-o timp de 25 de ani, s-ar răsuci în mormânt. Ceea ce odată era mândria României în străinătate, astăzi a ajuns un loc plin de ruine. Mai mult de atât, parcarea fabricii a fost pusă la dispoziţia tarabagiilor ambulanţi pentru a organiza un bâlci de care nu mai este nimeni interesat.

Parcarea s-a dovedit prea mare pentru câteva paraşute şi maşinuţe

Fabrica ce a construit maşina care a făcut Câmpulungul cunoscut în toate colţurile lumii a ajuns doar o amintire. Firma de colectare de deşeuri periculoase şi dărâmăturile au luat locul halelor care, în trecut, adăposteau mii şi mii de muncitori. Parcarea din faţa Landmark Management a fost pusă şi anul acesta la dispoziţia tarabagiilor ambulanţi. Aici s-a organizat Bâlciul de Sfântul Ilie. Încă de la începutul săptămânii, utilajele au fost montate, iar tarabele şi-au făcut apariţia cu fel de fel de articole pentru cei mici şi nu numai. Rezultatele nu au fost chiar pe placul comercianţilor, pentru că cele câteva paraşute şi maşinuţe nu mai sunt o atracţie pentru musceleni. Miercuri, în jurul prânzului, articolele de distracţie erau nefolosite, pentru că în parcare nu era nici picior de muscelean dornic de distracţie. Această contra-performanţă poate fi explicată prin faptul că în acelaşi timp, centrul Câmpulungului a devenit un bâlci de mari dimensiuni. Tarabagiii s-au mutat în faţa Primăriei şi au luat toţi clienţii celor din bâlciul tradiţional.
Dacă, cu ani în urmă, Câmpulungul era luat cu asalt de către cei din mediul rural pentru cele câteva paraşute şi lanţuri care îi anima în bâlciul organizat de Sfântul Ilie, acum aceştia sunt concentraţi în zona centrală a oraşului.
Poate că vor avea noroc mai mult cu ocazia Pantelimonului, dar nici cu ocazia acestei sărbători, etnicii nu au dat năvala în bâlci. Tradiţia s-a pierdut sau până pe 27 iulie sunt deja sătuli de atâta hărmălaie.

A văzut moartea cu ochii după ce a fost atacat de un mistreţ

Un bărbat din comuna Albeştii de Muscel poate spune că a trăit clipe de coşmar la începutul săptămânii trecute. Ambrişor Olteanu a mers în grădina unui vecin pentru a vedea ce stricăciuni au mai făcut porcii mistreţi, dar mare i-a fost mirarea când a dat nas în nas cu un grohăitor. Animalul l-a atacat, iar bărbatul a ajuns la Spitalul Municipal cu răni grave.

Călcat în picioare şi împus cu colţii în piept

Porcii mistreţi reprezintă un real pericol pentru locuitorii din zona de Muscel. Animalele nu se mai sperie de zgomotele făcute de maşini sau oameni şi ajung până în grădinile localnicilor în căutare de hrană. Astfel de cazuri au fost întâlnite în comunele Lereşti, Bughea de Jos şi Bughea de Sus. De această dată, victimă a fost un bărbat din Albeştii de Muscel, care a avut ghinionul să fie atacat de un animal agresiv. În ziua incidentului, Ambrişor Olteanu s-a dus la grădina unui vecin ca să vadă dacă au mai distrus ceva porcii. Nici nu bănuia ce avea să-l aştepte! Cum terenul era cu denivelări şi lăstărişuri, bărbatul n-a observat că după o tufă îl pândea un ditamai mistreţul. „Eram cu spatele, coboram o pantă. Nu l-am văzut, era ascuns. Apoi m-am trezit cu ditamai namila, la vreo 200 de kilograme, că venea spre mine. Nu am putut să mă apăr. M-a lovit cu colţii în picior şi m-a dat pe spate. Apoi a tăbărât pe mine. M-a jucat în picioare şi m-a împuns cu colţii în burtă şi în piept. Nu mai puteam de durere, aşa că am ţipat cât am putut. Probabil că s-a speriat şi el de cât am răcnit, căci, la un moment dat, m-a lăsat şi a fugit. M-a auzit un unchi de-al meu şi a venit la mine, că altfel, cine ştie, poate mă lua iar în primire şi nu mai scăpam!”, ne-a declarat bărbatul de pe patul spitalului. Unchiul victimei a sunat la 112, iar, în final, Ambrişor Olteanu a ajuns la spital cu o ambulanţă. Dată fiind starea gravă în care se afla, a fost dus direct în sala de operaţii. Acum e în afara oricărui pericol, însă va mai rămâne câteva zile sub supraveghere medicală.

Poliţistul Cotescu, rupt de beat, a făcut praf maşina unui şofer nevinovat

Un poliţist de la Biroul Ordine Publică s-a ales cu dosar de cercetare penală pentru că a condus băut şi a băgat un om în spital, nemaiputând să ţină maşina pe drum. Întâmplarea a avut loc vineri, în jurul orei 15.00. Marian Cotescu, poliţist în cadrul Biroului Ordine Publică, tocmai ce ieşise din tură. Cu toate că a consumat băuturi alcoolice în timpul serviciului, a ales să meargă acasă cu maşina personală, un autoturism marca Daewoo Cielo. Nu a mai ajuns, pentru că, pe Şoseaua Naţională, în punctul „Păsărica”, aşa cum este cunoscută zona, nu a mai putut să ţină maşina pe carosabil, a pierdut controlul volanului şi a intrat într-un autoturism marca Suzuki, cu numărul de înmatriculare AG-52-MCG, condus de Gheorghe Pietraru. În urma izbiturii, Cielo a fost proiectat în şanţul de pe marginea drumului, iar cealaltă maşină implicată a rămas în mijlocul drumului. Cele două autovehicule au fost bine şifonate, iar conducătorul autoturismului japonez a fost rănit. Victima a fost transportată la Spitalul Municipal cu un echipaj al Ambulanţei, unde a rămas peste noapte pentru supraveghere. În scurt timp, au ajuns la faţa locului colegii de serviciu ai celui care s-a făcut vinovat de incident, conducându-l la Spitalul Municipal pentru prelevarea de probe biologice. În aerul expirat, aparatul etilotest a arătat valoarea de 1,57 miligrame, alcool pur, ceea ce înseamnă dublu în sânge. Pe numele său a fost deschis un dosar de cercetare penală pentru conducere sub influenţa alcoolului, dar şi pentru vătămare corporală din culpă. Dosarul este în caz de cercetare şi urmează să fie înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung. Mai mult decât atât, va trebui să dea socoteală în faţa şefilor pentru conduita sa, urmând să fie cercetat disciplinar.

Nepoata patriarhului, băgată în spital de soţ

În anul 2012, în comuna Godeni s-a sărbătorit cu mare fast oficializarea relaţiei dintre un sătean şi nepoata patriarhului Daniel. Naşi au fost prinţul Paul şi prinţesa Lia şi totul părea frumos şi armonios. În realitate, nu au curs numai lapte şi miere, pentru că, într-un final, tânăra a ajuns în spital, într-o stare destul de gravă, bătută chiar de soţul său. Pentru fapta sa, tânărul în vârstă de 22 de ani s-a ales cu dosar de cercetare penală pentru violenţă în familie.

„Era bătută cu sălbăticie”

În cei doi ani de căsnicie, tinerii însurăţei au locuit în mai multe case din satul Coteşti, comuna Godeni. Într-un final, au decis să se întoarcă în apartamentul părinţilor lui Costel Ispas din cartierul minier. Au încercat să ducă o viaţă normală, chiar dacă sunt consideraţi protejaţii fostei parlamentare şi consiliere prezidenţiale, Minodora Ilie. Din păcate, armonia nu a ţinut foarte mult, pentru că, din apartamentul acestora, vecinii aud mai tot timpul scandal. Aşa s-a întâmplat şi în noaptea dinspre 7 spre 8 iulie, când Stela Ispas ţipa din toţi rărunchii. Era şi normal să o facă, din moment ce soţul ei o lovea cu pumnii şi cu picioarele. Un apel la 112 a fost dat de vecinii care nu au mai suportat scandalul, cu gândul că viaţa femeii de 37 de ani este pusă în pericol. În scurt timp, în cartierul minier şi-au făcut apariţia şi autorităţile. Un echipaj al Ambulanţei şi două echipaje ale Poliţiei Rurale Schitu Goleşti au ajuns la faţa locului. Femeia a fost transportată la Spitalul Municipal cu multiple traumatisme craniene, hematoame faciale şi echimoze ale membrelor şi trunchiului, iar tânărul abia a putut fi liniştit de membrii echipajelor de Poliţie. „Pacienta de 37 de ani a venit în jur de ora 2 dimineaţa, cu multiple traumatisme prin agresiune, bătută de soţ, cu stare generală modificată serios. I-am făcut tratamentele standard, cu o evoluţie, până dimineaţă, favorabilă. Agresiunea era vizibilă, a ajuns la noi cu multiple hematoame epicraniene, hematoame ale feţei, echimoze ale membrelor şi trunchiului. Se vedea clar că este bătută, nicidecum căzută sau altceva. Eu exclud un corp dur, cred că a fost lovită cu pumnul şi cu piciorul. Din relatările ei, faptul că a bătut-o soţul mi se pare ceva destul de serios, pentru că era lovită cu sălbăticie, dacă pot să spun aşa.”, ne-a declarat doctorul chirurg Bogdan Cârstea.

Trimisă de urgenţă la Spitalul Judeţean

Ajunsă la Spitalul Municipal, starea Stelei Ispas nu dădea semne de îmbunătăţire, ba mai mult, avea o stare de somnolenţă ce le-a dat emoţii cadrelor medicale de la Câmpulung. În lipsa unui tomograf computerizat, aceştia au decis să o transfere la Spitalul Judeţean, acolo unde a putut să efectueze toate cercetările medicale, în regim de urgenţă. „Loviturile ei, care ne-au pus nouă probleme, au fost cele de la cap şi faţă. Am făcut aici tratamentele standard. Pentru ce avea, era nevoie de o tomografie computerizată, ceea ce la Piteşti se face în urgenţă. Evoluţia ei nu a fost mulţumitoare. A fost trimisă la Piteşti cu sindrom de agravare, iar consultul medicului neurolog a confirmat suspiciunea noastră. Avea hematoame epicraniene severe. Când am trimis-o la Piteşti, eram convins că i-a fost pusă viaţa în pericol. De când a venit la noi şi până am trimis-o la Piteşti, nu m-a întrebat niciun membru al familiei despre starea sa de sănătate.”, ne-a relatat medicul Bogdan Cârstea. După ce au fost efectuate analize amănunţite la Secţia de Neurochirurgie a Spitalului Judeţean, i-a fost administrat tratamentul de rigoare, iar starea acesteia s-a îmbunătăţit, motiv pentru care a fost externată după două zile.

Vecinii se sfiesc să vorbească despre seara cu pricina

Pentru mai multe informaţii am mers în satul Coteşti. Am găsit cartierul minier într-o adevărată forfotă. La vederea camerelor şi a aparatelor de fotografiat, toţi vecinii familiei Ispas s-au retras. Am încercat să vorbim cu cei doi soţi, dar, din păcate, s-au baricadat în locuinţă, mulţumindu-se doar cu câte o privire pe lângă perdeaua geamului. Am încercat să luăm legătura telefonic cu Costel Ispas, dar nu a răspuns la telefon. Pentru a afla mai multe referitor la caz am încercat să vorbim cu vecinii rămaşi prin faţa blocului, dar ne-am lovit de un refuz categoric. „Numai ei ştiu ce se întâmplă în casa aia. Normal, vecinii care sunt pe scară cu ei ar trebui să ştie dacă se ceartă, numai că mai toţi sunt plecaţi din ţară. Pe ea nu prea am văzut-o pe afară, cu fetiţa iese mama lui Costi. Ea nu prea merge bine şi nu poate să alerge după copil. Eu cred că, dacă era recalcitrant, nu ar fi stat cu el, fiind rudă cu patriarhul. Eu tot cred că se iubesc.”, ne-a declarat una dintre vecine. Aceeaşi situaţie am aflat-o şi de la un alt vecin: „Eu nu i-am auzit certându-se. Eu sunt prieten cu tatăl băiatului, am fost chiar colegi la mină. I-am văzut plimbând fetiţa pe afară. Ce se întâmplă la ei în casă este problema lor, noi nu ştim nimic. De ce nu îi întrebaţi pe ei ce s-a întâmplat, pentru că sunt acasă? Ei pot să vă spună mai bine. Noi nu putem să spunem ce este la ei în casă.”, ne-a declarat unul dintre vecinii lui Costel Ispas. Mulţi dintre vecini au dat de înţeles că ar vrea să vorbească, dar le este teamă să o facă. Cu toate acestea, am reuşit să aflăm situaţia reală spusă de vecini, dar sub anonimat. „Nu putem să spunem ce se întâmplă, pentru că ne punem şi noi rău cu ei. Adevărul este că băiatul este foarte agresiv, mai ales când bea. Face scandal pe unde se duce, şi pe aici, şi pe la baruri. Se enervează din orice. În seara aceea, două echipaje de Poliţie nu au reuşit să îl stăpânească. A ieşit toată lumea afară când au venit Poliţia şi Ambulanţa, dar nu o să vă spună nimeni nimic, pentru că nu vrea nimeni să îşi facă probleme.”, ne-a declarat una dintre persoanele care a văzut întreaga scenă din noaptea de 7 spre 8 iulie.

Costel are acum dosar penal şi a fost sancţionat pentru alungare din domiciliu

Costel Ispas este cunoscut în sat ca un tânăr agresiv, iute la mânie, mai ales atunci când întrece măsura cu băutura. Licoarea bahică îl face să se enerveze din orice şi face scandal oriunde se află, în cartier sau chiar în cârciumile din sat. Oamenii legii nu sunt străini de aceste lucruri şi, în noaptea de 7 spre 8, au acţionat în forţă pentru a-l potoli pe tânărul de 22 de ani. Din spusele vecinilor, patru poliţişti abia au putut să îi stăpânească furia. Pentru că şi-a lovit soţia, Costel s-a ales cu dosar de cercetare penală, dar a fost sancţionat şi pentru faptul că, după ce a lovit-o, ar fi dat-o afară din casă. „În baza sesizării de la 112 am efectuat primele cercetări. A fost deschis un dosar de cercetare penală pe numele soţului pentru violenţă în familie şi, în funcţie de numărul de zile de îngrijiri medicale şi de poziţia victimei, se vor lua măsurile legale. A fost sancţionat şi contravenţional, pentru că, în timpul scandalului, a dat-o afară din casă. Important este dacă partea vătămată îşi menţine poziţia, pentru că urmează să fie contactată. Atunci vom vedea dacă va depune plângere şi dacă îşi va scoate certificat medico-legal.”, ne-a declarat comisarul şef Grigore Troscenco, şeful Secţiei de Poliţie Rurală Schitu Goleşti. Oamenii legii continuă cercetările în acest caz. Dacă Stela Ispas va depune plângere împotriva soţului şi va scoate certificat medico-legal, în funcţie de numărul de zile de spitalizare, oamenii legii vor putea să ia şi măsurile legale.


Recomandam - ziare romanesti

Abonare newsletter stiri.com.ro

Adresa de e-mail: