Inchide reclama
Ziarul

  ziare    propune o publicatie     trimite o stire    

Ziarul Online - Ziare romanesti - Stiri Evenimentul Muscelean online

 

Ziarul "Evenimentul Muscelean"

Website: http://www.evenimentulmuscelean.ro

Ziar inscris in categoria Locale in judetul Arges

Descriere:
Evenimentul Muscelean - Ziarul tuturor muscelenilor. Informatie de calitate oferita cu profesionalism, stiri locale si judetene, politica, social, economic, fapt divers, sport, zilnic, saptamanal, bisaptamanal

propune o publicatie

Ultimele stiri din Evenimentul Muscelean de azi - Ziarul Evenimentul Muscelean online


Pantelimonul ţiganilor, un succes pentru proprietarul lui ARO

Împerecherea ţiganilor a salvat onoarea “Câmpulung Industrial Park”
Subalternii de la Câmpulung ai proprietarului fostei platforme industriale ARO au cu ce să se laude în faţa şefului Nicolae Raţiu. Ediţia din 2014 a bâlciului de Pantelimon, a doua organizată în parcarea de la Poarta 1 a Uzinei ARO, a fost un succes, cu şanse ca, anul viitor, să se apropie, ca participare, de cele organizate în „zona zero” a Câmpulungului, la o azvârlitură de băţ de Primărie, pe patinoarul din Kretzulescu. Nici acum nu ne-a trecut senzaţia de amărăciune produsă de leşinarea după bani a aleşilor, care au acceptat ca obiceiul de împerechere a ţiganilor să se desfăşoare în parcul inclus în proiectul de regenerare urbană. Păcat că n-au văzut europenii care ne-au dat milioanele de euro cum arăta obiectivul „Kretzulescu” plin de căruţe, de mârţoage morfolind iarba prăfuită de traficul auto şi de o mare de etnici vesel coloraţi şi sclipicioşi revărsaţi din cătunele Muscelului în Cetatea Întemeietorilor de Ţară, ca să umple burta de mititei şi bere. Niciodată n-am înţeles de ce bâlciul de Pantelimon nu se ţine într-o localitate rurală, în care să se strângă suflarea ţigănească ce ne umplea parcul fost „Olga Bancic” de larmă, fum de la grătarele pe care se perpeleau cărneturile pentru petrecăreţii flămânzi şi balegă până şi la izvorul ale cărui proprietăţi terapeutice se pare că sunt legendă. Nu, trebuia să se ţină la Câmpulung, în „inima” municipiului, cuprinsă de palpitaţii la o săptămână după bâlciul urban „Împreună pentru Câmpulung” sau Zilele Municipiului. Pantelimonul încheie ciclul de sărbători laice ale aşezării ai cărei ctitori au motive să se răsucească în morminte văzând ce gen de manifestări tolerează succesorii, de dragul banilor, în oraşul lăsat moştenire. După Nicolae Kretzulescu, din a cărui iniţiativă s-au construit băile ce poartă numele medicului şi omului politic, după primarul Istrate Rizeanu, căruia îi datorăm Grădina Publică pe locul unor case şi prăvălii mistuite de foc, anul trecut, a venit rândul făuritorilor maşinii de teren să se zvârcolească mai abitir în lumea de dincolo.

Cu antrenamentul făcut de Zilele Municipiului, rudărimea a chefuit de Pantelimon, la poarta uzinei

Ediţia pilot a bâlciului de Pantelimon a venit ca o compensare a eşecului proprietarilor activelor fostei uzine, care voiau să transforme parcarea de la Poarta 1 într-un târg de vechituri. În 2013, n-a fost lume nici pe sfert din câtă se strângea în Kretzulescu, unde cine nu avea loc pe patinoar se întindea pe iarba verde a parcului, la umbra fagilor, pentru a îmbuca, în tânguirile prodigioşilor compozitori şi, totodată, interpreţi de manele, grămăjoara de hamsii ori de mici (ori amândouă, după lărgimea burţii şi a pungii). De la Pantelimonul trecut şi până la cel pe care tocmai l-am lăsat în urmă, s-a împrăştiat vestea că se ţine bâlci mare la Câmpulung, pentru care rudărimea şi-a făcut antrenamentul cu o săptămână înainte pe bulevard, de unde şi-a procurat galoşii, îmbrăcămintea şi accesoriile cu care să se făloşească la sărbătoarea ţigănească.
Şi chiar a fost bâlci mare şi lume multă, nu cât să acopere generoasa suprafaţă a parcării, dar începutul este promiţător. Mulţi participanţi au ales intrarea din Voineşti, datorită spaţiului din preajma târgului, unde şi-au lăsat căruţele şi caii la păscut. Întreaga zonă de la intrarea în târg, până la pod, era înţesată de atelaje, din care cobora ditamai neamul, de la sugaci, până la bătrâni veseli nevoie mare că soarta i-a păsuit încă un Pantelimon. Cum treceai podeţul, alte căruţe, alţi cai şi alţi ţigani pe malul celălalt, pe lângă calea ferată şi în incinta parcării. Organizatorii au stabilit ca parking pentru mijloacele de transport ale rudarilor latura dinspre gard a decantorului situat la marginea parcării, dar mulţi şi-au lăsat bunurile mobile în rând cu autoturismele ţiganilor mai avuţi şi cu taxiurile ai căror şoferi au mirosit că este rost de bani. Lumea a venit la bâlci cu ce s-a putut, de la căruţele şi caii folosiţi la furtul de lemne, până la dubiţe şi limuzine cu numere străine.
Odată cu Pantelimonul s-au animat şi cârciumile situate peste drum de facultate, pline ochi de clienţii care n-au mai încăput la terasele din bâlci. Şi au fost terase, cu mese şi grătare pentru fripturi, mai multe ca anul trecut, toate ocupate până la ultimul loc. Nu te vedeai om cu om în parcare din cauza fumului produs de grătaragiii pe care au curs apele ca să satisfacă cererile de mititei, cârnaţi şi te miri ce alte hălci aruncate deasupra jarului pregăteau în arşiţa dinaintea ploii care a răcorit atmosfera. De departe, la vederea fumului din zona ARO, este adevărat, la scară incomparabil mai mică, retrăiai senzaţia din octombrie 2013, când neliniştea iscată de incendiul la depozitul de otrăvuri pusese stăpânire pe localnici.
Tonete de îngheţată şi vată pe băţ, mese cu alviţă, ciubuce şi nuga cât să sature toată Gura Pravăţ, cazane cu porumb fiert, de toate găseai în parcarea de la ARO. Cu o oră înainte să se umple cerul de nori, încă veneau comercianţi care desfăceau corturile, încurajaţi de numărul de târgoveţi, care s-au retras până pe treptele facultăţii, la umbră, din cauză că n-au mai prins un scaun sub umbrelele din bâlci.

Petrecerea ţiganilor a salvat onoarea “Câmpulung Industrial Park”

De data aceasta, fumul era semn că foamea era mare în bâlciul pentru care tot ţiganul, bărbat sau femeie, şi-a pus hainele cele mai bune din dulap. Tinerele s-au fălit cu rochiile cu paiete şi dantelă în care au fost mirese şi cele mai înalte platforme, bătute cu pietre, pe care le-au găsit la magazinaşele de pe bulevard. Rar vedeai câte o bătrână în costum popular cusut cu lame, a cărui strălucire pălea pe lângă colanţii, tricourile şi sandalele acoperite de fluturaşi lucitori ale domnişoarelor care eclipsau decoraţiunile unei discoteci. Băieţii, ieşiţi ca de pe banda unei fabrici, se copiau unii pe alţii: cămăşi scrobite, pantaloni mulaţi, de preferat albi, ochelari de soare pe nas sau cocoţaţi pe frezele înecate în gel, o ţigară ţinută cu un gest studiat şi o cutie de Red-Bull în cealaltă mână.                         
Români şi ţigani laolaltă au intrat în spiritul Pantelimonului, din care a rămas legenda, fiindcă cuplurile de tineri la braţetă prin bâlci, fără părinţi pe urmele lor, şi puzderia de nou-născuţi, pe care i-am văzut în braţele tinerelor mame, erau cea mai bună dovadă că lumea se strânge la bâlci nu pentru ceea ce era Pantelimonul odinioară, ci ca să petreacă la sărbătoarea lor. După amiază, negustorii n-au avut de ce să se plângă, căci, în afară de terase, aproape toate aparatele de distracţie, lanţuri, căluşei, lebede, mai ales „Body Jumping”, unde fetele cu condiţie fizică au făcut concurenţă băieţilor, n-au dus lipsă de clienţi. Buluc şi la ruleta care oferea premii în jucării de pluş celor cu antrenament în ochirea ţintei. Distracţia a fost supravegheată de două echipaje de Jandarmi şi de Poliţia Locală, iar de la poarta Landmark Management inclusiv angajaţii companiei se delectau cu tabloul pitoresc din faţa ochilor. Astfel, trecem Pantelimonul, ediţia 2014, la capitolul realizări pentru „Câmpulung Industrial Park”, care are motive să aspire la titlul de cel mai important organizator de bâlciuri nu doar din judeţ, ci şi din ţară.

Barajul de la Râuşor a atins cote istorice

În urma ploilor abundente,
Administraţia Bazinală de Apă Argeş-Vedea a transmis, zilele trecute, avertizare hidrologică cod galben referitoare la scurgeri importante de pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide şi pârâurile mici, cu efecte de inundaţii locale cu creşteri de niveluri pe unele râuri din bazinele Vedea şi Argeş. În prezent, bazinul hidrografic Argeş a ajuns la 96% din capacitate. Această avertizare a venit ca urmare a creşterii gradului de umplere din baraje care a atins praguri istorice. Unul dintre aceste cazuri este şi cel de la Râuşor.

Barajul Râuşor a ajuns la 94%, grad de umplere

Ploile frecvente din ultimele luni au făcut ca apele să crească în barajele de acumulare din judeţul Argeş. În Muscel, cele două baraje care intră în jurisdicţia instituţiilor din zonă, Pecineagu şi Râuşor, au atins un prag istoric de umplere, ajungând aproape de 100%. Dacă, în alţi ani, autorităţile se plângeau că apa din baraje este insuficientă pentru regimul de exploatare, anul acesta, cotele apelor au crescut semnificativ, aproape de limita maximă. Barajul de la Pecineagu este unul dintre cele mai pline din ţară, ajungând la un grad de umplere de 96%, ceea ce înseamnă 60,22 de milioane de metri cubi de apă. Zona Câmpulungului nu a fost nici ea privată de ploile căzute din abundenţă care au strâns în barajul Râuşor aproape 50 de milioane de metri cubi de apă, însemnând un grad de umplere de 94%. Cert este că anul acesta s-au atins praguri istorice, asemenea grade de umplere nemai fiind întâlnite până acum în cele două baraje. „În Râuşor avem 48,98 milioane de metri cubi de apă, ceea ce înseamnă 94% grad de umplere, iar la Pecineagu avem 60,22 milioane de metri cubi de apă, însemnând 96% grad de umplere. Nivelul normal de retenţie este de 100%, iar peste acel nivel mai există nişte marje de siguranţă, se mai poate acumula apă, dar colegii mei exploatează conform programelor şi regulilor în perioade de ape mari şi, în momentul de faţă, nu putem spune că există un pericol. Într-adevăr, este foarte multă apă acumulată, din cauza ploilor frecvente din ultimele luni. Din aprilie şi până acum a plouat foarte mult, au fost cantităţi foarte mari de apă. Nu au fost niciodată aşa de pline.”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Administraţiei Bazinale de Apă Argeş-Vedea, Ana Maria Dulică.

Codul galben emis de A.N.M. a alertat autorităţile locale

Instituţia Prefectului a emis comunicate pentru toate primăriile şi Comitetele Locale pentru Situaţiile de Urgenţă cu privire la codul galben de inundaţii emis de Administraţia Naţională de Meteorologie. Astfel că administraţiile locale s-au pregătit pentru incidente cauzate de ploi. Reprezentanţii Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Lereşti au fost în alertă şi pregătiţi pentru evenimente neplăcute. „Am primit avertizare de cod galben ce se va schimba în portocaliu, dar noi suntem pregătiţi cu toţi voluntarii pentru situaţii de urgenţă. Avem două motopompe, generatoare, motofierăstraie şi tot ce trebuie pentru o eventuală intervenţie.”, ne-a declarat şeful SVSU Lereşti, Cătălin Cornăţeanu. Autorităţile sunt în alertă de ieri dimineaţă şi până astăzi după amiază, pe perioada în care a fost emis codul galben de inundaţii. Odată cu acestea, nivelul apei din barajul Râuşor va mai creşte şi, până la urmă, cei care îl administrează vor fi nevoiţi să efectueze deversări mai dese pentru a ţine sub control gradul de umplere.

Drumul rupt spre Voina, o eroare a constructorului

Cei care au mers înspre Cabana Voina nu au putut să nu sesizeze că drumul, deşi este în garanţie, s-a rupt în dreptul barajului. La prima vedere, ai spune că pământul a plecat din cauza copacilor care au fost tăiaţi în zona respectivă, iar aluviunile au făcut ca o bucată din drum să se rupă, pur şi simplu. Autorităţile spun, însă, că situaţia nu este chiar aşa. Se pare că pomii au fost tăiaţi de cei de la CEZ pentru a evita eventualele căderi ale copacilor în perioada de iarnă, pe firele de înaltă tensiune, iar drumul s-a rupt din cauza unei erori a constructorului. Firma constructoare nu a luat în considerare că pământul fuge în acea parte a locului şi nu a lucrat la fundaţie în zonă. „Drumul este rupt dintr-o greşeală a constructorului. A fost anunţat şi se aşteaptă să se remedieze situaţia. O să intre în reparaţii cât de curând. Copacii au fost tăiaţi de cei de la CEZ împreună cu cei de la Ocolul Silvic pentru a nu mai avea probleme cu pomii care cădeau iarna peste liniile de tensiune. A fost defrişată doar zona din jurul sârmelor, pentru că cei din zona Voina rămâneau mereu fără curent electric.”, ne-a declarat şeful SVSU Lereşti. De la acesta am aflat că ploile căzute în această perioadă nu vor afecta situaţia barajului de la Râuşor, pentru că, în caz de umplere de peste 100%, se vor efectua deversări controlate.

Tanţe Fleancu a participat la Campionatul Mondial de Tenis de Câmp din Statele Unite ale Americii

Experienţă de neuitat în Miami pentru un muscelean
Tanţe Fleancu este, în acest moment, cel mai bine clasat senior din România. Cu toate că a intrat în lumea tenisului de performanţă la 35 de ani, acesta a reuşit în decursul timpului să ajungă campionul României la grupa de seniori. Performanţa l-a împins să aducă rezultate şi pe plan internaţional, iar, recent, a reprezentat ţara la Campionatul Mondial ce a avut loc în Miami, Statele Unite ale Americii. Experienţa trăită pe coastele Floridei ne-a relatat-o şi nouă la scurt timp după ce a revenit în ţară.

Impresionat de frumuseţea locurilor şi de amabilitatea localnicilor

Experienţa prin care a trecut Tanţe Fleancu este, după spusele sale, unică. Frumuseţea locurilor, dar şi amabilitatea oamenilor l-au făcut pe musceleanul nostru să se îndrăgostească de ţara tuturor posibilităţilor. Nu degeaba este numită aşa, pentru că acolo chiar ai impresia că orice este posibil. Acesta ne-a declarat că a fost în 14 cluburi de tenis şi fiecare avea câte 3.000 de membri, cu echipe de jucători de la 10 ani şi până la plus 80 de ani. „Am rămas surprins când am văzut tablou de joc pentru participanţi de plus 80 de ani. La noi, deja considerăm că la 50 de ani s-a terminat viaţa, trebuie să ne ocupăm de nepoţi şi atât. Ei ştiu să pună accent pe sport la toate vârstele, inclusiv la persoanele cu handicap. Am participat la un eveniment care era destinat persoanelor cu handicap şi a fost ceva incredibil. Mi s-a părut extraordinar câţi spectatori şi sponsori îi susţineau de pe margine pe aceşti copii care au avut o neşansă în viaţă.”, ne-a declarat Tanţe Fleancu.
Fost campion naţional în ultimii doi ani, musceleanul a fost selecţionat în echipa naţională de seniori a României. Anul trecut, Campionatele Mondiale au avut loc în Turcia, într-o perioadă în care, din cauza serviciului, nu a putut face deplasarea. Anul acesta, ştiind că mondialele vor avea loc în America, şi-a programat concediul în aceaşi perioadă şi a reuşit să participe. „A fost ceva incredibil, mai presus de orice imaginaţie a mea, parcă a fost un vis. Au fost peste 1.500 de participanţi din toată lumea. A fost o festivitate de deschidere grandioasă, extraordinară. Dacă toate celelalte state aveau cel puţin patru membri, noi am fost doar doi şi, din acest motiv, am fost cel mai aplaudaţi şi încurajaţi. Am avut parte de condiţii incredibile, atât de cazare, cât şi de joc. Cu ajutorul ecusonului aveam acces la orice bază sportivă şi aveam totul asigurat, de la protocol, la facilităţi de orice natură.”, a explicat musceleanul impresia lăsată de ţara care l-a dat tenisului pe Pete Sampras.

Au terminat în primii 20 de jucători ai lumii

Tanţe Fleancu şi colegul său, Octavian Mustăreaţă, au ajuns în America tocmai pentru că sunt cei mai buni din ţară la categoria lor. Nu se aşteptau ca meciurile să fie uşoare şi au dat piept cu cele mai bine două clasate ale turneului, America şi Canada. Cu toate acestea, cei doi români s-au descurcat mai mult decât onorabil. „Venind din urna a patra valorică, am fost nevoiţi să jucăm cu echipe tari, am picat cu SUA şi Canada. Am terminat la general pe locul 19, intrând în primele 20 ale lumii, vom avea un traseu mai avantajos la următoarele Campionate Mondiale, ce vor avea loc anul viitor, în luna martie, la Paris.”, a povestit cu mândrie Tanţe Fleancu. 
A jucat 14 meciuri, la simplu şi dublu, din care a reuşit să câştige 8. Acesta a pus cele şase înfrângeri pe seama schimbării de climă cu care s-a adaptat foarte greu. După cum ne-a povestit, a plecat din România, de unde era o vreme ploioasă şi a ajuns la Miami, unde, noaptea, era de două ori mai cald decât era în România, ziua.
Dacă cu clima s-a obişnuit mai greu, zona şi oamenii l-au impresionat cel mai mult. „Este una dintre cele mai bogate zone din America. Au mers aici pe ideea de a-şi păstra proprietăţile, o zonă aerisită, foarte bine pusă la punct. Totul era simplu, natural, oameni foarte binevoitori, nu vedeai pe nimeni supărat. Cei care ieşeau din tiparele acestea cred că erau foarte repede înlăturaţi, pentru că nu îmi explic de ce nu am văzut niciun câine pe stradă, niciun cerşetor sau orice care să iasă din tipar.”, ne-a spus seniorul muscelean. Acesta este de părere că americanii încearcă să facă totul simplu şi bun. A văzut câteva lucruri pe care vrea să le implementeze la baza sportivă „Adelina”, pe care o deţine în cartierul Vişoi. „Ei nu udă terenurile de zgură cu furtunul. Au un sistem de udat prin pardoseală cu serpentine pe senzori. Un alt lucru interesant, pe toate bazele de la noi am văzut că este plin de zgura de pe teren, care este luată pe adidaşi. Acolo am văzut două sisteme ca să te cureţi pe încălţăminte, primul cu două role mici, care aplicau o presiune, şi în 15 secunde erai curat, şi încă unul cu două tăviţe în care se afla un material sintetic de care frecai talpa. Sunt lucruri simple, pe care vreau să le aplic şi eu aici la bază.”, a relatat antrenorul şi sportivul muscelean.

A cunoscut-o pe Venus Williams

Cum, în România, nimic nu se face pe gratis, acţiunile de voluntariat nu există. În America, voluntariatul este ceva obişnuit, iar grupurile de voluntari sunt bine puse la punct prin O.N.G.-uri. Musceleanul a fost impresionat de cei care vroiau să ajute, fără a cere ceva în schimb. Acesta ne-a povestit că în comitetul de organizare făceau parte 20 de arbitri, ceea ce a însemnat ca organizatorii să facă o selecţie a voluntarilor, pentru că erau mult mai mulţi decât era nevoie. „Voluntarii te ajutau cu orice aveai nevoie, inclusiv îşi puneau maşina la dispoziţie ca să te ducă oriunde doreai. Mai mult, aceştia au organizat şi o petrecere, o seară de socializare, unde au invitat toţi concurenţii.”, ne-a spus Tanţe Fleancu.
Impresionat a fost şi de preţul combustibilului. Dacă preţurile la mâncare sau orice alt produs erau încă o dată mai mari ca la noi, preţul combustibilului era la jumătate. A închiriat o maşină şi s-a plimbat pe ţărmul Atlanticului.
Picând în grupă cu Statele Unite ale Americii, la antrenamentele echipei venea şi Venus Williams. „Am reuşit să schimb şi câteva mingi cu ea şi am făcut câteva fotografii. Este o fată foarte de treabă, amabilă, respectuoasă şi modestă.”, spunea despre sora numărului 1 mondial, Serena Williams.
Vedete la scară mai mică au fost şi cei doi români. Au fost cazaţi la un hotel mai modest, iar pentru că posturile locale au televizat competiţia, musceleanul era recunoscut pe stradă şi încurajat de localnici. „Noi am stat la un hotel mai retras, iar pentru că pe posturile locale se televiza turneul, eram un fel de vedete ale hotelului. Ne recunoştea lumea pe stradă şi ne dădeau suveniruri cadou prin supermarket-uri. A fost o experienţă frumoasă, de neuitat.”, a încheiat musceleanul Tanţe Fleancu. Această experienţă a fost una de bun augur pentru câmpulungean şi speră ca anul viitor să poată merge cu echipa naţională la Paris, acolo unde va avea loc Campionatul Mondial.

A sunat la 112, fiindcă i s-a spart casa şi a încasat amendă cinci milioane!

Un bărbat de pe strada Traian acuză Poliţia că l-a tratat ca pe un infractor, când el era, de fapt, victimă
Un bărbat din Câmpulung consideră că Poliţia Municipală nu funcţionează după deviza „Siguranţă şi Încredere”, totul după ce s-a trezit cu uşa spartă şi cu lucruri dispărute din locuinţă, iar, la sfârşit, tot el a primit amendă, pentru că a sunat la numărul de urgenţă 112. Oamenii legii au considerat că apelul nu a fost întemeiat şi au decis să îl sancţioneze tot pe cel care a semnalat spargerea locuinţei. Cel care i-a spart uşa a fost aflat şi nu a păţit nimic, în schimb, reclamantul a devenit din victimă  contravenient.

Totul a pornit de la scandalurile cu sora sa

Bărbatul în vârstă de 40 de ani locuieşte împreună cu soţia sa, pe strada Traian, la casa cu numărul 10. Imobilul îl împarte cu sora sa, care a câştigat casa propriu-zisă. Bărbatului i s-au cuvenit, în urma unei hotărâri judecătoreşti, două anexe ale casei. Certurile şi scandalurile între cei doi fraţi au pornit în urmă cu trei ani jumătate, atunci când tatăl lor a trecut în lumea celor drepţi. La numai un an, s-a stins din viaţă şi mama lor şi a lăsat în urmă doi fraţi care se certau pentru casa bătrânească de pe strada Traian. Într-un final, după mai multe sesizări făcute de Costel Petre către Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung şi Poliţia Municipală, imobilul a fost împărţit, femeia rămânând cu casa, iar bărbatul alegându-se cu două magazii. Chiar şi aşa, certurile şi scandalurile nu s-au terminat aici. Marţi, a avut loc încă un scandal între cele două tabere, care s-a lăsat cu o sesizare la Poliţie. Ca în nenumărate rânduri, bărbatul a sunat la Poliţia Municipală pentru a reclama faptul că nepotul său, fiul surorii sale, i-a spart uşa de la casă şi i-a sustras bunuri, numai că răspunsul oamenilor legii nu i-a fost deloc pe plac. De aici a aflat că toate echipajele sunt ocupate. Atunci nu s-a mulţumit doar cu atât şi a decis să sune la numărul de urgenţă 112. „Mi-a spart uşa şi astăzi am pus alte belciuge. A dat cu toporul şi cu piciorul şi se vede uşa cum este crăpată. Se vede clar că a fost forţată. El stătea lângă uşă ca să îmi dea cu un retevei în cap. Mi-a spus că din mâinile lui o să mor. Atunci am sunat la Poliţia Câmpulung, de acolo mi-au spus că nu au echipaj ca să trimită. Adică putea să mă omoare în casă, iar ei nu aveau echipaj. La scurt timp, am sunat la 112 şi abia atunci s-a deplasat un echipaj. Pe echipaj era domnul Ion Stan, care mi-a cerut buletinul, pentru că am făcut sesizarea. A venit, s-a uitat la uşă şi a zis că doar e forţată.”, ne-a povestit Costel Petre. În 2012, cei doi fraţi au mai ajuns în atenţia poliţiştilor câmpulungeni tot cu un caz asemănător. Atunci, femeia l-a ameninţat şi pentru acest fapt a fost cercetată de Poliţia Câmpulung, dar propunerea către Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung a fost de neînceperea urmăririi penale.

A primit amendă, fiindcă ar fi sunat abuziv la 112

În decursul anilor, bărbatul a apelat la ajutorul oamenilor legii câmpulungeni de nenumărate ori. Deţine acasă un dosar destul de gros, plin cu sesizări, reclamaţii şi petiţii. Poliţiştii îl cunosc destul de bine pe Costel Petre şi întreaga situaţie conflictuală pe care o are cu sora sa. De data aceasta, au considerat că nu era nevoie să sune la numărul de urgenţă 112 doar pentru că un nepot de-al său i-a spart uşa şi i-a furat un DVD. Pentru acest lucru trebuia să meargă la sediul Poliţiei şi să depună o plângere. Oamenii legii nu sunt străini nici de nepotul victimei, cel care i-a spart uşa este acelaşi cu unul dintre cei doi hoţi care au încercat să fure din clădirea Şcolii Numărul 5. Nemulţumirea bărbatului vine în urma faptului că, deşi poliţiştii ştiau că nepotul său are antecedente în domeniul furturilor, tot el a primit amendă pentru că a îndrăznit să sune la Poliţie doar pentru că i s-a spart o uşă. „A plecat la maşină şi a făcut procesul verbal. M-a chemat şi mi-a spus că îmi dă amendă pentru că am sunat abuziv la numărul 112. Mi-a spus că trebuia să merg la Poliţie, a doua zi, şi să fac o reclamaţie. Păi, dacă mie atunci mi-a spart uşa, cum să mă duc după câteva zile?! Am mai avut probleme cu ei şi Poliţia nu le-a făcut nimic.”, şi-a continuat bărbatul povestea.

Va contesta procesul verbal în instanţă

Costel Petre este indignat de faptul că el este cel care a fost victima unui furt, dar tot el este cel care trebuie să plătească amendă. Acesta deţine documente prin care poate să demonstreze că este bolnav de diabet şi este dependent de insulină. Are o pensie de handicap de numai două milioane şi jumătate şi nu are de unde să plătească această sumă. Pentru că ştia că nu este vinovat de nimic, a ales să conteste procesul verbal în instanţă. „Primul său gând a fost ca să îmi fure calculatorul, aşa cum a mai spart şi pe aici pe lângă noi. Nu a putut să intre în cameră şi mi-a furat un DVD care îl aveam pe sală. Nu mi se pare normal ca eu să fiu partea vătămată şi tot eu să plătesc amendă. Când am fost la poliţist, la maşină, mi-a spus că îmi dă cinci milioane amendă. Nu am vrut să semnez procesul verbal şi au pus ca martoră tot pe sora mea. Păi, nu mi se pare normal şi corect ca ea să fie şi reclamată, şi martoră.”, ne-a declarat Costel Petre.
De partea cealaltă, oamenii legii nu au vrut să ofere nicio informaţie cu referire la acest caz, sub umbrela secretului profesional. Am încercat să luăm legătura cu cei care au scris procesul verbal de contravenţie, dar ne-am lovit de un refuz categoric. „Nu pot să vă dau date care nu vă privesc, ci privesc alte persoane. Asta este procedura, nu pot să dau date şi informaţii decât celor pe care îi privesc. Natura serviciului este aceea de a păstra secretul profesional.”, ne-a spus inspectorul Ion Stan din cadrul Biroului Ordine Publică.
Costel Petre spune că va contesta în instanţă procesul verbal, dar nu vrea să se oprească aici. Împotriva celor despre care consideră că au abuzat de funcţia pe care o deţin în Poliţie vrea să acţioneze la Ministerul de Interne.

Are 5 ani, nu mai bea cafea şi nu mai fumează

Fetiţa care a fost filmată în timp ce mama ei o îndemna să tragă din ţigară şi să bea cafea a scăpat de viaţa de calvar. Asta doar pentru că tatăl şi bunicii fac totul pentru ca ea să ducă o viaţă normală. Mama, în schimb, nici măcar nu a mai catadicsit să treacă pe la ea.

Tatăl fetiţei, părăsit de concubină pentru unul cu mai mulţi bani

Imaginile cu mama care-şi îndeamnă fetiţa să fumeze şi să bea cafea au apărut pe internet în octombrie 2011, iar noi am publicat, pe larg, la vremea respectivă, povestea micuţei. Atunci, tatăl copilului, Gabriel Burulea, din Bughea de Sus, era plecat la lucru în Austria. A venit imediat acasă, şi-a luat copilul şi a anunţat autorităţile şi presa. „El a vrut să aibă familie cu această fată, cu care a trăit şi a făcut-o pe asta mică. Dar dacă ea a fost nenorocită şi s-a dus după unul cu bani, nu puteai să faci casă împreună! Ăsta cu care stă ea acum are trei copii, plus unul pe care-l au împreună, patru. Dacă mai era şi asta mică, erau cinci copii. Eu nu aveam încredere s-o las să-i ducă până la grădiniţă, d-apoi să-i îngrijească, să-i crească! A venit o dată sau de două ori, parcă, la ziua ei, de a văzut-o. Am primit-o în casă şi noi am crezut, vă spun cinstit, că se întoarce! N-o primeam că era cine ştie ce de ea, o primeam pentru copilul ăsta! Dar, dacă ea a fost nenorocită şi a pus ochii pe ăla, că avea bani. El, băiatul ăsta, după ce i-a murit soţia în Italia, a luat de la statul italian şase-şapte miliarde de lei pentru accidentul pe care l-a avut. Băiatul meu era la muncă, în străinătate, şi ea era numai pe la el pe-acolo, pe la Jugur. Când a venit în ţară, a aflat că a plecat la altul. Când a mai văzut că fetiţa lui era pusă să fumeze şi să bea cafea, a turbat. A spus la toată lumea, a anunţat presa... Atunci a văzut toată ţara ce a făcut.”, ne-a declarat Constantin Burulea, bunicul fetiţei.

Doi ani, părinţii s-au certat prin instanţă pentru custodia fetiţei

Conflictul dintre mamă, Elena Ursu, şi tatăl fetiţei, pentru câştigarea copilului, Elena Magdalena Burulea, s-a prelungit mai bine de doi ani în instanţă. Procesul de custodie s-a lungit din cauză că cei doi soţi au adus tot felul de probe pentru a câştiga dreptul de a avea în grijă fetiţa, care acum are cinci ani. Într-un final, instanţa Judecătoriei Câmpulung a stabilit ca minora să fie încredinţată spre creştere tatălui, Gabriel Burulea, iar mama, Elena Ursu, să o poată vizita, în prima şi a treia duminică din lună şi câte o zi de sărbătorile de Paşti şi una de Crăciun.

Nu-şi prea mai aminteşte chipul mamei

Între timp, fetiţa este crescută doar de tată, care trăieşte din ajutor social, pentru că nu are un loc de muncă stabil. Magdalena nici nu-şi mai aduce aminte chipul mamei, care nici măcar o brumă de pensie alimentară nu vrea să-i plătească. „De mami nu mai ştiu nimic. N-a mai venit pe la mine. Eu stau mai mult cu tati şi mamaie (n.r. îi zice mami), dar acum e dus la muncă, să aducă bani acasă!”, ne-a mărturisit copilul, care a ajuns acum la vârsta de 5 ani. „Nu prea o mai recunoaşte de mamă, că nu o mai ştie! Când a venit la ea, mai demult, nici nu s-a dus la ea în braţe, i-am pus-o tot noi în braţe. Îmi zice mie mamă. Eu am avut grijă cel mai mult de ea.”, susţine Elena Burulea, bunica fetiţei. Tatăl micuţei lucrează cu ziua, prin toată ţara, ca să mai aducă un ban în plus pentru ca Magdalena să aibă tot ce pofteşte şi să meargă la grădiniţă. Cât e el plecat, de copil au grijă bunicii, care ţin la ea ca la ochii din cap şi, chiar dacă se descurcă cu greu, nu s-au gândit niciodată să o abandoneze în vreun orfelinat, iar ţigările şi cafeaua sunt de domeniul trecutului. „Băiatul meu se mai duce şi el la muncă, cu ziua, că na, ce să facă cu banii pe care îi ia ca ajutor social, 180 de lei. Nu poţi să te descurci. Acum e plecat la Lunguleţu. Munceşte şi el acolo, la coasă, la sapă, la ce l-o pune omul. Trăim şi noi în rândul oamenilor, ne descurcăm. Cum să o abandonez, cred că mi-aş da viaţa pentru ea! Păi ce, e un pui de găină? E un copil, domnule! Eu am avut cinci copii şi nu i-am părăsit niciodată! Nevasta mea, cu care am 40 de ani de căsnicie, n-a plecat o zi din curtea mea, de-aci! Şi nici eu nu am fost rău, beţiv. La fel e şi băiatul meu. Nu-i place băutura, femeile... Ea nu a participat cu niciun ban la creşterea şi educarea copilului. Ne judecăm de atâta timp şi nu pot să-mi dau seama, cine o ajută, ce face, că nu putem să obţinem pensie alimentară. Adică, ea cu atâţia bani şi nu poate să-i dea şi fetiţei un milion la o lună? Eu ştiu că n-o avea ea, dar are bărbatul ăla cu bani. Dacă mai e lege, se mai dă pensie alimentară, sau nu se mai dă? Asta vreau să ştiu.”, ne-a mai spus Constantin Burulea.

„Aduna chiştoace de pe jos şi le băga în gură!”

Deşi trăieşte în sărăcie, familia din Bughea de Sus îi oferă fetiţei cam tot ce îşi doreşte şi are grijă de educaţia ei. „Sunt beneficiari de ajutor social, tatăl şi minora. Odată la şase luni, efectuăm anchetă socială şi oricând este nevoie. Am constatat că minora este bine îngrijită, atât de tată, cât şi de bunicii paterni. Merge la grădiniţă regulat, este un copil sănătos. Nu au fost probleme, nu am avut nici o sesizare, nici de la vecini, nici de la altcineva cum că fetiţa nu ar fi îngrijită. Au fost probleme cu mama, însă, de când minora a fost dată în grija tatălui, nu au mai fost probleme.”, susţine Cornelia Cojocaru, asistent social în cadrul Primăriei Bughea de Sus. „Am crescut cinci copii ai mei, şi-i mai cresc acum şi pe ai lor... pe nepoţi, pe toţi. Eu nu mă dau pe femeile ăstea, care sunt acum. Nu sunt în stare deloc de copii. Fetiţa asta, după ce a fost învăţată cu ţigara şi cafeaua de mă-sa, aduna chiştoace de pe jos şi le băga în gură. Dacă bea cineva o cafea, trebuia să bea şi ea. M-am certat cu ea, i-am zis: vezi ce i-ai făcut la copil? După aia, am dezvăţat-o cam greu.”, ne-a mai povestit bunica fetiţei. Magdalena este fericită alături de tatăl ei şi bunici şi i se citeşte acest lucru pe faţă atunci când stai de vorbă cu ea. Îi place să deseneze, să se joace, să se uite la desene animate, ca orice copil normal, şi n-ar renunţa în ruptul capului la grădiniţă şi şcoală, pentru că doreşte să devină cineva în viaţă.

Om de radio, ameninţat şi înjurat ca la uşa cortului de un taximetrist!

Străzile câmpulungene devin din ce în ce mai înguste pentru maşinile care se înmulţesc pe zi ce trece. Aglomeraţia de zi cu zi nu este de ajuns şi participanţii la trafic îşi fac singuri viaţa grea. Aşa s-a întâmplat şi zilele acestea, când un câmpulungean a fost blocat în plin centrul oraşului şi tot el a fost ameninţat şi înjurat de un taximetrist. Întâmplarea s-a lăsat cu plângere la organele abilitate, iar bărbatul aşteaptă acum ca cei care sunt în măsură să ia deciziile legale ce se cuvin.

Agresorul taximetrist a plecat înainte de a sosi organele de Poliţie

Subiectul autorizaţiilor de taxi a fost întotdeauna unul delicat pentru autorităţile locale. Mulţi dintre taximetrişti s-au plâns că „bulinele” se dau cu dedicaţie şi, astfel, pe străzile câmpulungene au ajuns taxiuri vechi, ruginite şi conduse de fel de fel de oameni dubioşi, care habar nu au cum să vorbească cu clienţii. Mai mult decât atât, pe lângă atitudinea care lasă mult de dorit, nu pun aparatul de taxat sau, dacă îi dau drumul, preţul călătoriei ajunge la preţuri care lasă cu gura căscată clienţii.
Ciprian Neculăescu, DJ la un radio local din Câmpulung, se afla, miercuri, în jurul orei 12.50, în dreptul Clubului ARO. Acesta încerca să iasă cu maşina de pe străduţa din spatele staţiei de taxi, dar a dat de un obstacol de neclintit. Un taximetrist oprise autoturismul în aşteptarea unui client, exact în mijlocul străzii. După câteva clipe de aşteptare, omul de radio i-a sugerat taximetristului să mişte puţin maşina pentru a face loc participanţilor la trafic. Atât i-a trebuit taximetristului pentru a-şi arăta lipsa de maniere. A început să înjure, să ameninţe şi să spună că în niciun caz nu va mişca maşina de pe mijlocul căii de acces. Acesta a ajuns şi la redacţia noastră, povestindu-ne întâmplarea. „Eu vroiam să ies de pe străduţă şi să merg către redacţie. Am văzut că este maşina parcată, dar am crezut că o va muta repede de acolo. Dacă am văzut că nu are niciun gând, am fost la el pentru a-i sugera, politicos, să tragă maşina puţin în lateral dreapta ca să putem să trecem şi noi. Atunci a început să mă înjure şi să mă ameninţe. Nu este posibil aşa ceva, asta nu este atitudine a unui om care lucrează cu publicul.”, ne-a spus Ciprian Neculăescu.
Văzând că situaţia a degenerat, DJ-ul câmpulungean a sunat la numărul de urgenţă 112. În câteva minute a ajuns şi echipajul Poliţiei, dar nu a mai găsit aceeaşi atmosferă tensionată, pentru că, între timp, taximetristul a plecat. Oamenii legii l-au sfătuit atunci pe Ciprian Neculăescu să meargă la sediul Poliţiei Municipale pentru a completa o plângere împotriva agresorului. Aşa s-a întâmplat, dar numai că mai multe instituţii au primit plângerea omului de radio, Primăria, Poliţia Locală şi Poliţia Municipală. Acesta a povestit situaţia stânjenitoare prin care a fost nevoit să treacă şi a cerut organelor abilitate, „pentru a preveni producerea unor eventuale incidente de acest gen şi pentru a corecta astfel de comportamente huliganice în spaţiul public”, să ia măsurile legale. Acum, omul de presă aşteaptă ca atât Poliţia, cât şi Primăria să ia atitudine, iar din rândurile taximetriştilor să fie scoşi cei care au un astfel de comportament.

Record de mizerie şi duhoare de urină la Zilele Municipiului

Cu toată ploaia care a căzut timp de o săptămână,
După cum era de aşteptat, Zilele Municipiului Câmpulung au lăsat în urmă doar gunoaie şi iz de urină. După ce au băut pe la terasele amenajate special pentru această ocazie, petrecăreţii s-au uşurat prin ganguri şi străduţe mai puţin luminate, ceea ce a făcut ca întreg centrul să aibă un damf de toaletă ecologică înfundată. Cei care trag ponoasele sunt muncitorii de la ADP, compartimentul Salubritate, care au spălat de câte trei ori şi tot nu au reuşit să scoată mirosul pestilenţial.

Mizerie mai multă decât oricând

Cu toate că evenimentele prilejuite de Zilele Municipiului Câmpulung s-au terminat încă de duminică seara, scena din faţa Primăriei a fost demontată abia luni după amiază. Zona centrală a fost tot blocată, iar unele dintre utilajele folosite la distracţii au rămas în picioare până marţi. Toaletele ecologice au fost golite şi ridicate tot marţi, atunci când ADP-ul şi-a trimis oamenii ca să cureţe locul. Aceştia au făcut eforturi ca să spele în urma petrecăreţilor, dar parcă se luptau cu morile de vânt. După prima spălare cu clor şi soluţie, în spatele Muzeului, acolo unde au fost amplasate o parte din toaletele ecologice, mirosea mai tare decât la început. S-a încercat astuparea mirosului şi dezinfectarea cu cloramină, dar rezultatul a fost acelaşi. Într-un final, soluţia a venit de la autocisterna cu apă. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în Piaţa Primăriei. Muncitorii de la Salubritate au spălat cu furtunul întreaga zonă, folosind clor şi soluţii de curăţare. Membrii serviciului subordonat Consiliului Local ne-au spus că nu s-au mai confruntat cu asemenea situaţie. „De când lucrez aici, nu am văzut atât de multă mizerie. A trebuit să spălăm de câte două ori şi tot se simte mirosul. Am încercat cu clor, cu detergenţi şi am dat cu furtunul cu apă. În niciun an nu a fost aşa de murdar. Cel puţin pe bulevard, unde au fost tarabele, a fost de nedescris. Nu toţi se duceau la toalete şi îşi făceau nevoile pe unde apucau, mulţi, pe lângă corturi.”, ne-a declarat un reprezentant al ADP. Marţi, încă de la ora 06.00, autocisterna de la Edilul a fost încărcată şi a curăţat prima dată Bulevardul „Pardon”, atât pe mijloc, cât şi pe cele două artere. Din nefericire, trotuarele au rămas tot lipicioase, cu urme de grăsime, pe care pietonii erau nevoiţi să le ocolească, dacă nu vroiau să le rămână încălţămintea lipită pe trotuar.

Gangurile au ajuns focare de infecţie

De fiecare dată când Câmpulungul îmbracă straie de sărbătoare, străzile sunt împânzite de etnicii care, după cum le este obiceiul, fac mizerie ca la ei în cătun. De la scandaluri nu se dau înapoi şi aburii alcoolului le înceţoşează mintea, devenind agresivi. Sparg sticle, aruncă ce prind în cale, iar oamenii legii încearcă să îi tempereze. Pentru că aşa sunt obişnuiţi, după ce consumă alcool pe la terase, îşi fac nevoile pe unde apucă, asta pentru că ori cele 12 toalete ecologice puse la dispoziţia lor de către Primărie nu sunt suficiente la atâtea mii de petrecăreţi, ori nu ştiu cum să le folosească. Aşa că cele mai predispuse locuri pentru a-şi uşura vezicile sunt gangurile întunecate. Cel mai plauzibil exemplu este cel al străduţei care face legătura între străzile Negru Vodă şi Constantin Brâncoveanu, intitulată strada Umbrei. Fiind foarte aproape de standurile cu şosete şi portofele ale ungurilor, a ajuns să deservească nevoilor tuturor comercianţilor. Cei care au trecut prin zonă nu au putut să nu remarce izul de urină care venea de aici, simţindu-se în întreaga zonă. Cu toate că reprezentanţii ADP au întins cloramină, locul a ajuns un focar de infecţie. Acelaşi lucru îl putem spune şi despre zona fostei Poşte, dar şi în locurile unde au funcţionat toaletele ecologice. Pentru că nu puteau să mai ţină până se elibera unul din ele, mulţi dintre petrecăreţi au ales să îşi facă necesităţile fiziologice prin tufişuri.

O avere de aproape 16 miliarde a lui “Flocea” s-a făcut scrum

O casă şi o mansardă au fost mistuite de incendiu
Incendiu devastator, în noaptea de duminică spre luni, în comuna Rucăr. Flăcările au făcut prăpăd în gospodăria fostului primar al localităţii, Dumitru Ghica, zis şi „Titi Flocea”, mistuind cu repeziciune o casă mai veche, reabilitată, toate bunurile aflate înăuntru, o magazie, dar şi mansarda unei vile situată în apropiere, chiar dacă pompierii câmpulungeni şi membrii SVSU Rucăr au intervenit cu promptitudine. ISU Argeş şi Poliţia Câmpulung au demarat o anchetă în acest caz pentru a stabili cauzele şi împrejurările care au stat la baza declanşării incendiului, o ipoteză preliminară fiind aceea că la mijloc a fost vorba despre un scurt-circuit la instalaţia electrică, iar pagubele sunt estimate la circa 16 miliarde de lei vechi.

Una dintre case a ars în întregime

Incendiul a fost semnalat în jurul orei 02.20 de soţia fostului primar, care, în timp ce dormea, s-a trezit dintr-o dată cu casa în flăcări. Disperată, femeia a sunat la 112 şi, în primă fază, la locul dezastrului au fost direcţionate o autospecială a Detaşamentului de Pompieri Câmpulung, Punctul de lucru Rucăr, şi o alta a S.V.S.U. din localitate. Ulterior, din cauza distanţei mari de la locul incendiului şi până la cel mai apropiat hidrant (circa 600 de metri), unul cu presiune scăzută, au mai intervenit alte două autospeciale de la Câmpulung, pentru a suplini necesarul de apă. Pompierii s-au luptat cu flăcările până în jurul orei 10.00, reuşind să salveze restul vilei şi alte două imobile învecinate (un adăpost pentru animale şi o altă vilă). Din păcate, casa în care locuia „Titi Flocea” a fost distrusă în totalitate, proprietarii nereuşind să salveze nici măcar documentele de identitate, asta pentru că incendiul a fost semnalat târziu, iar flăcările s-au propagat cu repeziciune, imobilul fiind construit în mare mare din lemn. „Am fost anunţaţi la ora 02.20, prin sistemul de urgenţă 112, de un incendiu în comuna Rucăr. Proprietară este Maria Ghica. A fost vorba despre două imobile, unul mai vechi şi renovat, care a ars în întregime, şi încă un imobil din care a ars mansarda, propagându-se de la casa veche. Au fost elemente de construcţii, marea majoritate, inflamabile, iar accesul greoi şi drumul îngust au făcut ca intervenţia să se desfăşoare destul de greu. Am lucrat cu autospeciala de la Rucăr a subunităţii şi cu cea a S.V.S.U. Rucăr şi a mai fost nevoie de încă două autospeciale de la Câmpulung. Cauzele şi pagubele sunt în curs de cercetare. Având în vedere că imobilele aveau asigurare, cercetările vor fi făcute mai ample.”, ne-a declarat comandantul Detaşamentului de Pompieri Câmpulung, căpitan Cristian Bărbulescu.
Pagubele sunt imense, urmând să fie stabilite cu exactitate de anchetatori la finalizarea cercetărilor. „După primele cercetări, cauza probabilă este un scurt-circuit electric, iar pagubele se ridică la suma de 16 miliarde. În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală, conform articolului 255 din Codul Penal şi se efectuează verificări, imobilele fiind asigurate.”, ne-a declarat şeful Secţiei de Poliţie Rurală Rucăr, inspectorul Marius Şendroiu.
Un lucru bun în toată această nenorocire este faptul că fostul primar din Rucăr are asigurare pe cele două imobile şi poate fi despăgubit.

Zilele Câmpulungului, mai slabe ca niciodată

Spre deosebire de alţi ani, când spectacolele erau din ce în ce mai reuşite de la o ediţie la alta, în 2014, concertele organizate în Piaţa Primăriei au fost şterse, cu audienţă vizibil mai puţină. Ca o comparaţie, putem spune că această ediţie a „Zilelor Municipiului Câmpulung” a fost cea mai slabă de când primarul Călin Andrei este în fruntea oraşului, neatingând nici măcar nivelul primei ediţii, atunci când fondurile nu se ridicau la cotele din această perioadă. Vremea capricioasă şi interesul scăzut al localnicilor au făcut ca Piaţa Primăriei să nu se umple, ca în alţi ani, la concertele date în cinstea câmpulungenilor. În schimb, cei care au sufocat intrările în oraş au fost etnicii veniţi în număr mare pentru bâlciul din centrul oraşului.

Câmpulungul a devenit un târg pentru kitsch-uri şi chinezării

Timp de o săptămână, circulaţia în Câmpulung a fost paralizată din cauza târgului de haine organizat de administraţia locală pe Bulevardul Pardon. Aceasta fiind principala arteră a oraşului, traficul a fost dat serios peste cap. După ce că locurile de parcare erau insuficiente în zile obişnuite, acum, toate spaţiile au fost înţesate de autoturisme. Pentru că centrul a fost închis, de la Statuia Eroilor şi până la parcarea hypermarketului „Kaufland” maşinile au fost aşezate ca sardelele. Pentru că centrul oraşului este pe cale să intre în reabilitare în urma Proiectului Kreţulescu, fusese făcută propunerea ca întreaga tevatură să fie mutată pe Stadionul Municipal. În aceste condiţii, traficul ar fi fost mai aerisit şi câmpulungenii nu se mai plângeau de circulaţia infernală. Cei care au sufocat intrările în oraş au fost etnicii, care au venit în număr mare pentru kitsch-urile de pe tarabele din centru. Scandalurile nu au lipsit nici ele, magazinele fiind înţesate de rudari care au consumat alcool şi se credeau rude ale lui Van Damme. În cazul în care tarabagiii, vânzători de ojă, portofele şi ciorapi - pentru că, în mare, cam asta se găsea pe tarabele ungurilor - ar fi vândut marfa pe stadion, alaiul de ţigani s-ar fi mutat de cealaltă parte a Râului Târgului şi situaţia ar fi stat altfel.

Melodiile copiilor de la clasa de canto „Gina Pavel”, sabotate

Cu toate că se anunţase că Piaţa Primăriei va fi închisă abia de joi, pregătirile pentru concerte au început miercuri după amiază. Scena a fost amplasată în punctul zero al oraşului tocmai pentru ca deschiderea să fie mai mare şi audienţa să fie pe măsură. Planurile nu au coincis cu realitatea, pentru că muscelenii nu au mai venit buluc pentru a-şi asculta formaţiile preferate. Joi după amiază, înainte de marele eveniment al zilei, cel în care câmpulungenii urmau să se întâlnească cu membrii formaţiei „Pasărea Rock”, au concertat copiii componenţi ai clasei de muzică „Gina Pavel”. Din păcate, aceştia nu au putut să îşi arate valoarea în faţa spectatorilor, pentru că au fost loviţi de câteva defecţiuni tehnice. Fiecare melodie se oprea la jumătate, copiii rămânând surprinşi de cele întâmplate. Mai mult decât atât, cei care se ocupau de domeniul tehnic nu nimereau niciodată melodiile micuţilor, aceştia fiind puşi în situaţia în care nici nu mai ştiau ce trebuie să cânte. Publicul a sesizat aceste erori şi a taxat organizatorii, plecând în număr mare, în faţa scenei rămânând doar rudele celor mici.

„Ţăndărică”, “Cetăţean de Onoare” pe scenă, în faţa fanilor

Anunţat ca un punct de mare însemnătate în calendarul „Zilelor Municipiului Câmpulung”, concertul „Pasărea Rock” nu a avut un impact răsunător în rândul muscelenilor. Dacă, la începutul reprezentaţiei, în faţa scenei se strânseseră în jurul a 500 de spectatori, ploaia torenţială a spart rândurile şi, în final, au rămas doar cei mai împătimiţi ai acestui gen de muzică, îndurând frigul şi picăturile reci de ploaie, care dădeau un aer tomnatic. Cu toate acestea, Ovidiu Lipan „Ţăndărică” a fost mulţumit că, în faţa fanilor săi, primarul Călin Andrei i-a acordat diploma şi distincţia de “Cetăţean de Onoare”. Alături de diplomă, a mai primit o plachetă şi o sticlă de vin, care, după spusele primarului, „nu este din podgorii vestite, dar este de-al nostru.”. La rândul său, „Ţăndărică” a ţinut să spună câmpulungenilor că această distincţie îl onorează şi îl emoţionează. Mai mult decât atât, acesta s-a declarat îndrăgostit de musceleni şi de zona noastră, având în plan să îşi construiască o casă pe aceste meleaguri. „Mă simt îndrăgostit de musceleni şi de această zonă. Atât de îndrăgostit, că o să îmi fac aici o casă şi o să avem ocazia să ne întâlnim pe stradă ca între prieteni, să ne dăm mâna, chiar să mergem la o bere şi o prăjitură la „Iepuraşul”.”, au fost vorbele maestrului „Ţăndărică”. Concertul a continuat până aproape de miezul nopţii.

Mai multă audienţă la „Matteo” decât la „Pasărea Rock”

Ziua de vineri a început cu startul competiţiei de off-road „Muscel Adventure Trophy”, fiind urmată de alte competiţii sportive şi evenimente culturale. Cel mai aşteptat moment a fost concertul ce trebuia să înceapă de la ora 21.00. Matteo se afla în capătul listei şi era cel mai aşteptat dintre cei care urmau a urca pe scenă.
Cea de-a doua zi de concerte a fost umbrită de ploile care nu au fost deloc pe placul spectatorilor. Matteo şi Hara au fost capetele de afiş, care, spre surprinderea organizatorilor, au avut o audienţă mult mai mare decât „Pasărea Rock”. Cu toate că artistul care cântă muzică cu influenţe reggae nu a interpretat numai melodiile sale, ci şi pe ale colegilor de la casa de producţie din care face parte şi, în ciuda unei ploi mult mai severe, câmpulungenii nu au plecat spre case, ci s-au adăpostit sub umbrele. Cei care i-au urmat au fost Keo şi bandul său, Publika şi Hara, muzica şi voia bună continuând în noapte.

Spectacolul pirotehnic, mai slab ca niciodată

Cea mai aşteptată seară a fost cea de sâmbătă, pentru că în programul organizatorilor se aflau cele mai interesante evenimente. În capătul listei se aflau reprezentaţii ale trupelor Hot Play, Provincialii şi Direcţia 5. Cei care au strâns cea mai mare audienţă au fost Cristi Enache şi băieţii de la Direcţia 5. Cel mai aşteptat moment a fost cel al spectacolului pirotehnic, care, în alţi ani, se putea compara cu cele din oraşe precum Mioveni sau Piteşti. De această dată, organizatorii nu au mai oferit câmpulungenilor un joc de lumini spectaculos, făcut pe calculator, ci, mai degrabă, nişte artificii date la voia întâmplării. Aceste lucruri au fost sesizate de câmpulungenii care s-au plâns de faptul că această ediţie a Zilelor Municipiului Câmpulung a fost cea mai slab organizată de până în prezent. Pe site-urile de socializare au apărut plângerile, atât pentru organizarea slabă, dar şi pentru faptul că interesul câmpulungenilor pentru bâlciul din oraş este din ce în ce mai scăzut.


Recomandam - ziare romanesti

Abonare newsletter stiri.com.ro

Adresa de e-mail: