Ziarul

  ziare    propune o publicatie     trimite o stire    

Ziarul Online - Ziare romanesti - Stiri Evenimentul Muscelean online

 

Ziarul "Evenimentul Muscelean"

Website: http://www.evenimentulmuscelean.ro

Ziar inscris in categoria Locale in judetul Arges

Descriere:
Evenimentul Muscelean - Ziarul tuturor muscelenilor. Informatie de calitate oferita cu profesionalism, stiri locale si judetene, politica, social, economic, fapt divers, sport, zilnic, saptamanal, bisaptamanal

propune o publicatie

Ultimele stiri din Evenimentul Muscelean de azi - Ziarul Evenimentul Muscelean online


Gaborii cu burlane, cooptaţi în echipa de specialişti care reabilitează parcurile

Mult aşteptatul proiect Kretzulescu a ajuns pe mâinile gaborilor care confecţionează burlane. În Grădina Publică sunt singurii care lucrează, fiind însărcinaţi să se ocupe de acoperişul foişorului. Etnicii cu mustăţi lungi au continuat operaţiunea de instalare a acoperişului, abandonată de muncitorii firmei constructoare. Aceştia ne-au declarat că firma i-a angajat ca să învelească acoperişul, dar şi pentru montarea burlanelor. Se pare că muncitorii societăţii Grup Corint nu au fost în stare să ducă construcţia până la capăt şi au apelat la „meşterii” specializaţi în confecţionarea de burlane şi acoperişuri. „Ne-a angajat firma ca să facem acoperişul şi burlanele. Tabla este foarte bună şi a fost o alegere foarte bună a inginerului. Burlanele le punem exact ca în proiect.”, ne-a explicat unul dintre meseriaşi. Este posibil ca firma care a câştigat licitaţia să fi rămas fără mână de lucru şi, în lipsă de personal specializat, să apeleze la această măsură de compromis. Aceasta este firma pe care administraţia locală a însărcinat-o ca să ducă la îndeplinire cel mai mare proiect care a fost implementat în oraşul nostru. Angajarea gaborilor ne face să ne punem un semn de întrebare în legătură cu profesionalismul firmei din Alba Iulia, care primeşte milioane de euro pentru execuţia lucrărilor ca să contracteze o mână de meseriaşi ţigani pentru a le termina treaba. Este trist că s-a ajuns în această situaţie şi nu sunt luate măsuri. Este posibil să îi vedem pe unguri cum vor lucra şi la fântânile arteziene ce urmează a fi montate în cele două parcuri cu valoare istorică. Poate vor fi contractaţi ca să pună acoperişul şi pe celelalte clădiri, din Grădina Publică şi din Parcul Kretzulescu.

Călin Popescu Tăriceanu, singurul candidat la prezidenţiale care a venit la Câmpulung

Un lider politic incontestabil, preşedintele Senatului României a arătat ce înseamnă să-ţi respecţi alegătorii
Primul şi, cel mai probabil, singurul eveniment politic notabil al campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din 2014 s-a consumat vineri, 17 octombrie, odată cu vizita candidatului Călin Popescu Tăriceanu la Câmpulung. Este singurul din cei 14 pretendenţi la funcţia de preşedinte al României care a inclus municipiul nostru în turneul electoral şi singurul care şi-a exprimat în acest fel respectul faţă de electoratul muscelean. Deşi organizaţia locală a Partidului Liberal Reformator are o existenţă de nici două luni, reunind, chiar la nivel de conducere, oameni care n-au mai fost angrenaţi în politică, evenimentul de vineri a fost organizat într-o manieră impecabilă. S-a simţit, este adevărat, experienţa de organizator de manifestări cu public a directorului Casei de Cultură a Sindicatelor, Sergiu Cicu, care conduce PLR Câmpulung. Înainte de a relata despre sosirea lui Călin Popescu Tăriceanu în orăşelul nostru, care, dintr-un magnet pentru politicienii aflaţi în campanie, cum era în urmă cu zece ani, a devenit o paria a judeţului, ocolit de liderii de la centru, nu putem trece peste prezenţa într-un număr neaşteptat de mare a muscelenilor în sala Clubului ARO, care, cu siguranţă, n-au venit doar pentru spectacolul artistic. În publicul atras de notorietatea preşedintelui Senatului României, susţinători sau nu ai PLR-ului, am remarcat mulţi politicieni, unii cu funcţii la nivelul administraţiilor locale din Câmpulung şi Muscel, care au optat pentru formaţiunea politică desprinsă din PNL. Profesori, jurişti, economişti şi finanţişti, cadre medicale, oameni de afaceri au ales să urmeze PLR, al cărui lider pare să se bucure de o largă popularitate în zona de Nord a judeţului. Însăşi prezenţa lui Călin Popescu Tăriceanu, cel mai distins om politic al momentului, este un eveniment, prin prestanţa şi respectul insuflat electoratului. Vineri, acesta s-a prezentat în faţa muscelenilor cu un discurs mobilizator, care i-a făcut pe cei aproape 500 de ascultători să-i aplaude frenetic fiecare frază.

Tăriceanu i-a cucerit pe musceleni prin prestanţă, eleganţă şi discursul încurajator

Spre deosebire de pesedistul Victor Ponta şi liberalul Klaus Iohannis, propunerea ACL, care, la Câmpulung, unde PNL, în ultimul deceniu, este într-un picaj continuu, mare mirare să se situeze înaintea candidatului susţinut de PLR, Călin Popescu Tăriceanu şi-a îndreptat atenţia şi către Câmpulung. Aici, mai mult ca în oricare altă parte a judeţului, din cauza nivelului de degradare în care a ajuns municipiul, era nevoie de un om politic puternic, care să apară în faţa oamenilor şi să le dea speranţa că lucrurile se vor schimba în bine. Ponta şi Iohannis au preferat să ne ocolească, pentru că aici nu mai sunt coloşi industriali de vizitat. Însă lumea deznădăjduită, cum este cea de la Câmpulung, simte nevoia unor promisiuni de schimbări pozitive mai mult decât cei care o duc bine, cum sunt locuitorii Piteştiului şi Mioveniului, aflate în permanenţă în itinerarul de campanie al candidaţilor. Până şi Curtea de Argeş a devenit mai atractiv decât Câmpulungul, faţă de ai cărui votanţi şi-a arătat consideraţia un singur om politic aflat în cursa pentru Cotroceni.
Faţă de principalii săi adversari, acesta a alocat vizitei din Argeş două zile. Joi, a participat la o întâlnire cu oamenii de afaceri la Piteşti, iar, a doua zi, a vizitat două fabrici de componente auto din Costeşti şi Piteşti, s-a întreţinut cu vânzătorii şi cumpărătorii de la Târgul „Toamna Piteşteană”, a luat parte la o competiţie de şah. Tot vineri, programul a cuprins deplasările la Mioveni, unde Călin Popescu Tăriceanu a vizitat Uzinele Dacia Renault, şi la Câmpulung, unde organizaţia municipală a PLR a organizat un spectacol de folclor şi muzică uşoară. Pe durata raidului electoral prin cele patru localităţi urbane ale judeţului, preşedintele Senatului a fost însoţit de o delegaţie a Partidului Liberal Reformator, condusă de vicepreşedintele la nivel naţional, deputatul Andrei Gerea.        
În faţa unui public entuziasmat, care l-a ovaţionat încontinuu - în condiţiile în care cei mai mulţi nu sunt membri PLR, ci simpatizanţi ai lui Călin Popescu Tăriceanu - nici n-a fost nevoie de prea multe îndemnuri de a-l ajuta să ajungă în turul II. Calm, impozant, cu vocea-i clară şi puternică şi cu un discurs bine studiat, Tăriceanu a făcut dovada calităţilor incontestabile de lider politic care merită să conducă România. Un lider cu care te poţi prezenta cu mândrie în afara ţării, în faţa celor mai influenţi şefi de state.  
Călin Popescu Tăriceanu le-a vorbit muscelenilor despre proiectul său politic ca viitor preşedinte, care se numeşte „România, a şaptea putere a Europei”. Proiectul izvorăşte din experienţa politică de 24 de ani a acestuia, care i-a permis să parcurgă diferite etape, de la parlamentar, în 1990, calitate în care a contribuit la elaborarea primei Constituţii a României, la ministru al Industriei şi Comerţului, între 1997-1998, prim-ministru, între 2004-2008, şi, în prezent, preşedinte al Senatului României. „Această experienţă m-a făcut să înţeleg că România, atunci când îşi propune ceva, poate să realizeze. Contrar opiniei destul de larg împărtăşite de unii dintre conaţionalii noştri, potrivit căreia românii nu sunt în stare, românii nu pot, românii sunt puturoşi, românii nu vor, românii aşa şi pe dincolo. Partea proastă este că noi suntem cei care vorbim în aceşti termeni denigratori despre noi. Străinii sunt, de multe ori, mai apreciativi la adresa noastră şi acest lucru se bazează pe ceea ce au văzut că au făcut românii.”, a afirmat candidatul Călin Popescu Tăriceanu.

„Eu îmi doresc o Românie cu oameni care să stea cu fruntea sus”

Tot aşa cum România şi-a îndeplinit angajamentele şi obligaţiile pentru aderarea la Uniunea Europeană în perioada în care Călin Popescu Tăriceanu a fost prim-ministru - lucru pe care foarte mulţi l-au privit cu scepticism -  tot aşa România poate deveni a şaptea putere a Europei. „Acest lucru înseamnă din nou un efort de mare angajament, la care mulţi, poate, şi dintre dumneavoastră, şi dintre conaţionalii noştri, ar spune: e prea ambiţios, nu se poate. Eu vă spun că se poate. Pentru că România este a şaptea ţară, ca dimensiune, în Europa, dar este pe ultimele locuri în toate clasamentele, din păcate, pentru că nu-şi propune ceva. Anii de mandat ai actualului preşedinte au fost irosiţi numai în scandaluri, certuri şi conflicte fără sfârşit. Nu a existat un proiect naţional care să fie rostit de cel mai în măsură, adică de preşedintele ţării,  reprezentantul cetăţenilor cel mai autorizat să propună ceva României, din care să progreseze din nou, să facă un mare salt înainte. Aderarea la Uniunea Europeană a însemnat o transformare de 17 ani a României. Înainte, în 2004, am aderat la NATO. Aceste lucruri, dacă privim înapoi, acum ni se par, poate, derizorii. Nu ne mai aducem aminte ce au însemnat eforturile respective. Suntem astăzi în situaţia să tragem beneficiile acestei calităţi, să călătorim liber în toată Europa, cei care îşi doresc pot să muncească pentru un salariu mai bun, să viziteze. Dar noi nu trebuie să ne propunem din nou ceva important? Rămânem aşa, băltim în starea în care suntem? Continuăm numai certurile, scandalurile, acuzaţiile, bârfele, speculaţiile, arestările unora sau ale altora? Asta este România pe care ne-o dorim?”, i-a întrebat retoric Călin Popescu Tăriceanu pe musceleni.    
Ce îşi doreşte candidatul independent Călin Popescu Tăriceanu, susţinut de Partidul Liberal Reformator: „Eu îmi doresc o altfel de Românie. Îmi doresc o Românie prosperă, în care oamenii să se respecte între ei şi în care suntem, la rândul nostru, respectaţi de ceilalţi. O Românie cu oameni care să stea cu fruntea sus, mândri de ţara lor. O Românie care să aibă valori pe care să  le promoveze în străinătate, prin care să se facă cunoscută, nu prin hoţii de buzunare care au emigrat în Italia.”
Toate lucrurile despre care a vorbit preşedintele Senatului se pot realiza cu o singură condiţie: ca acela care va fi ales preşedintele României şi care are rolul de factor de echilibru, de echidistanţă, să propună un proiect realizabil şi să-l pună în operă. El a lucrat la un astfel de plan timp de două luni cu cei mai buni specialişti din domeniul economic, social, bancar, antreprenorial, ca să se convingă dacă este realizabil sau este numai un vis. „Concluzia a fost una clară: se poate, dacă România va realiza în următoarea perioadă un ritm de creştere a produsului intern brut peste media europeană, dacă vom moderniza instituţiile, dacă ne vor preocupa lucrurile esenţiale.”, a mai spus acesta.

„Dacă voi ajunge în turul II, sunt singurul capabil să-l înving pe Victor Ponta”

El a avut un răspuns şi pentru cei care îşi pun problema pe cine să voteze la alegerile prezidenţiale. „Eu le-am spus multora: atenţie, vedeţi că preşedintele nu este consilierul dintr-o comună mică, de câteva sute de locuitori. El va conduce ţara, va reprezenta interesele naţiunii, va fi promotorul interesului naţional. Prin urmare, trebuie să aibă o anumită experienţă politică, pentru că nu te duci la Cotroceni şi te califici la locul de muncă. Această experienţă se câştigă în timp. Dar pe lângă experienţă şi frumuseţea discursului, mai e ceva important şi necesar. Poţi să dovedeşti că ai făcut ceva în toţi aceşti ani de când eşti în politică? Mă uit la unii dintre candidaţi care, săracii de ei, în afară de vorbe, nu pot să producă nimic. Daţi-mi o probă tangibilă, arătaţi-mi un proiect pe care l-aţi făcut, cu care vă prezentaţi şi care vă recomandă, dar nu un proiect mic, despre mica dumneavoastră urbe. Ceva de folos şi utilitate mai largă, la nivel naţional. La acest capitol, sărăcie şi secetă mare. Eu am demonstrat în cei patru ani în care am condus Guvernul că se poate.”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu.
La finalul şederii sale la Câmpulung, deoarece, în dimineaţa zilei, a participat, la Piteşti, la o competiţie de şah, reprezentantul Asociaţiei Sportive “Muntenia 22 Decembrie” Argeş, organizatoarea evenimentului, i-a înmânat, pe scena Clubului ARO, o cupă, o diplomă şi un tricou cu numărul 13, cu îndemnul ca muscelenii să voteze numărul 13 pe buletinul de vot, unde este poziţionat candidatul Călin Popescu Tăriceanu. „Nu sunt superstiţios şi cu convingerea că, dacă mă veţi vota, voi ajunge în turul II, să ştiţi că sunt singurul capabil să-l înving pe Victor Ponta.”, a spus, în încheierea întâlnirii cu muscelenii, Călin Popescu Tăriceanu. Nu a coborât de pe scenă înainte de a-l invita lângă el pe un bun prieten, Florin Bivol, unul dintre fondatorii PNL Câmpulung, la începutul anului 1990.
La plecare, mai mulţi musceleni l-au asaltat pe Călin Popescu Tăriceanu în timp ce se îndrepta spre maşină, făcându-l să zăbovească afară, în ploaie, pentru a le asculta doleanţele. Nici în 2008, când a vizitat Câmpulungul în calitate de premier, Călin Popescu Tăriceanu nu s-a bucurat de atâta popularitate în rândul muscelenilor cum s-a întâmplat la sfârşitul săptămânii, semn că este posibil ca preşedintele Senatului să facă o figură neaşteptat de frumoasă la alegerile din noiembrie, plasându-se înaintea candidaţilor care ne-au tratat cu sfidare.

S-a înfipt cu BMW-ul în stâlp, la Valea Mare

O tânără din Câmpulung a scăpat cu bine dintr-un accident ce putea să îi fie fatal. Aceasta se afla, vineri seară, pe DN 73, în dreptul comunei Valea Mare Pravăţ, în apropiere de Câmpulung. Condiţiile meteorologice nefavorabile au făcut ca aceasta să piardă controlul volanului şi să lovească un stâlp de pe marginea drumului. Afară ploua destul de tare, iar carosabilul era umed. Din primele cercetări ale poliţiştilor, aceasta a călcat mai tare decât trebuia pedala de acceleraţie şi a derapat. Nu a mai putut să ţină maşina pe drum, BMW-ul pe care îl conducea având tracţiune spate, şi s-a oprit în stâlpul de beton de înaltă tensiune de pe marginea drumului. În urma impactului, maşina a fost avariată în partea din faţă, iar şoferiţa s-a ales cu traumatisme care nu i-au pus viaţa în pericol. Stâlpul a avut şi el de suferit, fiind, practic, rupt de la bază. La faţa locului a ajuns un echipaj al Ambulanţei, care i-a acordat tinerei ajutorul medical şi a transportat-o la Spitalul Municipal. Martorii au declarat că bubuitura a fost puternică, auzindu-se până în casele lor, iar, din cauza izbiturii, firele de cablu au fost rupte şi au rămas fără semnal la televizor. Poliţiştii Biroului Rutier Câmpulung fac acum cercetări, pentru a stabili circumstanţele în care s-a produs accidentul. A fost deschis un dosar de cercetare penală pentru vătămare corporală. Asigurarea va suporta daunele materiale în cazul stâlpului retezat de bolid.

Patron amendat, fiindcă nu dădea bilete la păcănele

Săptămâna trecută, oamenii legii au luat la puricat societăţile în care se practicau jocurile de noroc de genul „slot machine” şi au găsit câteva nereguli. Poliţiştii din cadrul Biroului Ordine Publică - Compartimentul Proximitate Câmpulung, împreună cu poliţişti din cadrul Serviciului Investigarea Fraudelor din cadrul I.P.J. Argeş şi reprezentanţi ai Oficiului Naţional al Jocurilor de Noroc, au efectuat mai multe controale menite să scoată la iveală neregulile din cadrul societăţilor comerciale din Câmpulung care au ca domeniu de activitate jocurile de noroc. Cu această ocazie, oamenii legii au constatat că un agent economic a încălcat prevederile legale în ceea ce priveşte funcţionarea mai multor aparate de joc tip „slot machine”, fiind sancţionat contravenţional, conform prevederilor art.13 alin.4 din O.U.G nr.77/2009, cu amendă în valoare de 2.000 lei. „Poliţiştii musceleni, în colaborare cu lucrătorii SIF din cadrul IPJ Argeş şi reprezentanţi ai Oficiului Naţional ai Jocurilor de Noroc Argeş, au acţionat pe raza municipiului Câmpulung pentru a se verifica legalitatea desfăşurării de către persoanele juridice a jocurilor de noroc de tipul celor “slot machine”. Cu această ocazie a fost identificată o persoană juridică care nu emitea bilete la clienţi pentru aparatele pe care le avea în folosinţă, astfel că acea persoană juridică a fost sancţionată conform prevederilor legale în vigoare. Atrag atenţia agenţilor economici care deţin autorizaţie de funcţionare pentru jocuri de noroc că nu au voie să lase minori să practice astfel de jocuri. Noi vom face controale în permanenţă, iar cei identificaţi, agenţii economici, vor fi sancţionaţi cu amendă de 25.000 lei.”, a precizat comisarul Aliodor Duţă, şeful Biroului Ordine Publică din cadrul Poliţiei Câmpulung.

O şoferiţă a spulberat 16 oi pe şosea

13 mioare omorâte, 3 rănite!
Ieri, 16 octombrie, în jurul orei 06.00, o şoferiţă din comuna Aninoasa a reuşit „performanţa” de a omorî nu mai puţin de 13 oi şi de a răni încă 3. Elena Duţescu se afla la volanul unui autoturism marca Dacia Logan, pe drumul judeţean ce leagă comuna Aninoasa de Berevoeşti. La un moment dat, din cauză că afară nu se luminase încă, nu a putut să observe la timp o turmă de circa 400 de oi care se afla pe şosea. Şoferiţa nu a reuşit să frâneze la timp şi a intrat cu maşina în turma de oi. S-a oprit abia după ce a omorât 13 animale şi a accidentat încă trei. Impactul a fost puternic şi autoturismul a fost avariat serios în partea din faţă. Din fericire, ciobanul, Anania Zafiu, a scăpat nevătămat şi nu au fost victime umane. La faţa locului au ajuns agenţii Secţiei de Poliţie Schitu Goleşti, care au deschis o anchetă pentru a stabili circumstanţele în care a avut loc accidentul. Astfel, proprietarul oilor a fost sancţionat contravenţional, iar conducătoarea auto îl va acţiona în judecată pentru a îşi recupera prejudiciul. Astfel, ciobanul s-a ales cu oile omorâte, cu amendă la Poliţie şi trebuie să plătească şi reparaţia maşinii.

Ursul a mâncat doi câini şi un iepure şi nu se sperie de focuri de armă sau petarde

Domnul Pompilian, de 83 de ani, căruia jivina de 200 de kilograme i-a hălpănit un urecheat, s-a trezit cu ursul sub fereastră
Un urs se joacă cu vieţile, dar şi cu nervii localnicilor din comuna Bughea de Sus. Animalul nu poate fi gonit de pe proprietăţile oamenilor nici cu focuri de armă. În numai o săptămână, a mâncat doi câini şi un iepure şi a făcut mai multe pagube gospodăreşti. Autorităţile au fost alertate, dar, deocamdată nu se poate lua nicio măsură, uciderea animalului fiind ilegală şi pedepsită cu amendă de până la 40.000 de euro şi dosar de cercetare penală.

A mâncat un iepure, apoi s-a urcat într-un brad

Săptămâna trecută v-am informat cu referire la ursul care şi-a făcut apariţia prin centrul comunei Bughea de Sus. Acum a dat iama în gospodăriile oamenilor şi a făcut şi primele pagube. Unul dintre cei care a suferit de pe urma animalului este Pompilian Tănăsoiu, de 83 de ani, care a fost nevoit să dea ochii cu animalul feroce. Sâmbătă, a avut un şoc când s-a trezit cu namila de aproape 200 de kilograme în curte. „Sâmbătă noaptea, m-a trezit soţia şi mi-a spus că este ursul în curte. Nu mi-a venit să cred, pentru că nu are pe unde să ajungă în curte. El era la mine, la fereastră, la dormitor. Stătea jos, eu mă uitam la el şi el se uita la mine. Mi-era frică să ies afară singur.”, ne-a povestit bătrânul. A doua zi după această întâmplare, animalul s-a întors şi nu s-a lăsat până nu a făcut pagubă. A luat singurul iepure pe care l-a găsit în coteţ. Şi aşa, ursul şi-a făcut un obicei din a vizita familia Tănăsoiu. Ultima întâmplare a avut loc zilele trecute, când dihania s-a urcat într-un brad din spatele casei şi nu s-a mai dat jos nici după ce jandarmii au tras patru focuri de armă. „La mine a mâncat un iepure. Era singurul pe care îl mai aveam. L-a luat cu totul, nu am mai găsit nimic din el. Vine pe valea din spatele casei şi, aseară, a stat în brad. S-a urcat până aproape de vârf şi nu a vrut să se mai dea jos. Au venit şi jandarmii, au stat până pe la 02.00, că au zis că tot o să se dea jos.”, ne-a povestit bătrânul. Se pare că dihania umblă pe stradă atât ziua, cât şi noaptea, băgând spaima în localnici. „Au venit la Primărie şi au adus înştiinţarea cei de la Jandarmerie şi ne-au spus că au tras două focuri de armă în aer şi l-au păzit vreo două ore ca să coboare din brad. Au fost şi cei de la Asociaţia de Vânătoare din Câmpulung, pentru că şi dânşii ne-au adus înştiinţare.”, ne-a declarat un reprezentant al Primăriei Bughea de Sus.

A mâncat doi câini ai unui localnic

Ursul din Bughea nu este mofturos, mănâncă tot ce prinde în cale, de la mere, la animale domestice. Familiei Rizoiu i-a mâncat, în două zile, doi câini. În spatele gospodăriei, animalul a făcut potecă pentru că, la numai câteva sute de metri, a fost găsit şi culcuşul. Se pare că animalului îi place zona şi a început să îşi facă bârlogul pentru iarnă. Oamenii nu ştiu cum să îl mai sperie ca să îl înlăture din zonă, conştienţi de faptul că, dacă îşi va stabili bârlogul aici, nu vor mai scăpa de el decât prin împuşcare. Din păcate, legea nu este de partea lor, iar dacă pagubele nu sunt considerabile, autorităţile nu îl pot omorî. „De o săptămână se plimbă pe stradă şi nu poate nimeni să îi facă nimic. Sâmbătă dimineaţă, în jurul orei 08.00, era pe drum. La noi a mâncat, joi, un câine şi altul vineri. Pe primul l-a mâncat din lanţ, iar pe celălalt l-a omorât în curte.”, ne-a declarat Ciprian Rizoiu. Acesta ne-a arătat şi zona pe unde dihania vine în curtea lor. Este vorba despre un pârâu dintr-o vale, care trece prin spatele mai multor gospodării. „Am fost astăzi de dimineaţă (n.r. marţi), două ore l-am căutat, cu câinii după noi, dar nu l-am găsit. Am găsit doar culcuşul. Sunt urme, şi-a făcut un fel de bârlog. Au venit de două ori cei de la Asociaţia de Vânătoare, cu jandarmii, dar nu poate nimeni nici să îl sperie. Au tras cu puşca, aseară, şi, la un sfert de oră, s-a întors în grădină. Patru focuri de armă au tras ca să îl sperie. Nu este mare, dar este foarte gras. Are un cap enorm. Cred că are peste 200 de kilograme. El este de mult timp aici, mai lua fructe, dar niciodată nu a mâncat animale. Anul acesta este primul an.”, ne-a explicat Ciprian. Tot de la acesta am mai aflat că, vineri seara, a ajuns până la coteţul porcilor. Acesta, împreună cu tatăl său, a aruncat cu petarde după animal şi au crezut că a fugit, dar bestia se uita la ei dintr-un salcâm. „Aseară au tras patru focuri de armă şi tot s-a întors. Doar ce am stat puţin de vorbă cu băieţii şi l-am văzut că se juca cu un pătrat, ziceai că este de la circ. Nu îi este frică de oameni, pentru că noi ne-am dus până la un metru de el şi nu s-a speriat. Ca mărime, spinarea lui este până la mânerul portierei de la maşină. Este roşu-brun. Primăria nu are ce să le facă şi nici cei de la Vânătoare, pentru că ne-au spus că amenda este de 40.000 de euro şi dosar penal. Ca să poată să îl împuşte trebuie, să facă o pagubă de la 90 de milioane în sus sau să facă o victimă umană. Nici dacă este în grădină la mine nu am voie să îl omor. Adică îl las să facă rău familiei mele, dar eu nu am voie să îl omor, pentru că o să fac puşcărie. Nu înţelegem de ce îi protejează atât de mult, pentru că sunt foarte mulţi. Noi, la ţară, majoritatea oamenilor, avem toaletele în grădină. Ne ducem noaptea la toaletă şi ne atacă, nu putem să îl omorâm. Legile sunt foarte proaste şi animalele sunt mai protejate decât oamenii.”, ne-a explicat tânărul, exasperat de animalul sălbatic. Mai mulţi localnici au sunat la 112, pentru că l-au văzut pe Moş Martin pe stradă, umblând nestingherit. Au ajuns în zonă jandarmii montani şi reprezentanţi ai AJVPS, care l-au fugărit înapoi în pădure. Parcă ar fi scene rupte din filmele de comedie, dar nu este de glumă. Toată lumea aleargă după urs, dar nu îl pot omorî, pentru că legea nu le permite. Aşa că îl fugăresc prin păduri, întărâtându-l şi mai tare. Primăria a înaintat adrese la ITRSV, la Prefectură, la AJVPS şi la Poliţie, degeaba. Răspunsurile autorităţilor au fost că oamenii trebuie să îşi îngrijească gospodăriile şi că există o hotărâre de Guvern care nu permite uciderea animalelor. În caz contrar, amenda este de 40.000 de euro şi poţi să faci şi puşcărie dacă omori animalul în propria grădină.

Un şofer de 74 de ani, neatent, a lovit un Ford parcat

Un tânăr din judeţul Braşov a fost protagonistul unui accident mai puţin obişnuit. Acesta a oprit maşina, un Ford Focus, la poarta unei cunoştinţe de pe strada Şoseaua Naţională, pentru a-i lăsa un pachet, dar a fost lovit puternic, din spate, de o altă maşină. Întâmplarea a avut loc marţi pe DN 73, în apropiere de Staţia Peco Petrom de la intrarea în oraş. Vinovat de cele întâmplate se face şoferul Loganului, un bărbat în vârstă de 74 de ani, din comuna Berevoeşti, care l-a lovit în plin. Acesta se îndrepta dinspre Câmpulung spre Piteşti şi, dintr-o neatenţie, a lovit în plin maşina aflată pe marginea drumului. Din izbitură, autoturismul braşoveanului a fost împins până în parapetul de protecţie şi puţin i-a mai trebuit ca să ajungă în curtea femeii, care se afla la doi metri mai jos decât nivelul şoselei. Martorii au sunat la 112 şi la faţa locului a ajuns un echipaj al Ambulanţei, care i-a acordat tânărului braşovean primul ajutor şi l-a transportat la Spitalul Municipal. Se pare că acesta a suferit o contuzie la nivelul feţei, rezultată din impactul cu volanul. Poliţiştii Biroului Rutier au ajuns şi ei la locul cu pricina şi au deschis o anchetă pentru a stabili cu exactitate care au fost cauzele care au stat la baza producerii accidentului şi cine se face vinovat.

Mistreţii au făcut dezastru la Cândeşti

Dacă la Bughea de Sus un urs face ravagii prin gospodăriile localnicilor, la Albeştii de Muscel, porcii mistreţi au ajuns până lângă casele oamenilor în căutare de mâncare. Aceştia sunt disperaţi, pentru că grădinile au fost distruse de grohăitorii care au râmat terenurile de parcă ar fi arat cu plugul. În satul Cândeşti, un întreg câmp a fost distrus, iar situaţia pare scăpată de sub control.

Au început să vină din luna august

Animalele sălbatice nu mai au hrană prin păduri şi au început să iasă în gospodăriile muscelenilor. Porcii mistreţi au făcut dezastru în grădinile câtorva localnici din Albeştii de Muscel, satul Cândeşti. Ecaterina Mănescu este una dintre cele mai păgubite. Grohăitorii au râmat încă din luna august, sute de metri pătraţi, în grădina din care furniza marea majoritate a nutreţului pentru animale. Astfel, recolta pentru anul viitor a fost aproape în totalitate compromisă. „Prima dată au râmat în grădina de la stradă. Au venit de la Primărie şi au spus că nu au voie să împuşte animalele. Am cumpărat petarde de 80 de lei ca să îi alung. Am dormit la grajduri, ca să îi văd şi i-am văzut. Erau doi porci mari şi se văd şi amprentele pe râmături.”, ne-a povestit Ecaterina Mănescu. După mai multe sesizări făcute la Primărie, la faţa locului au ajuns, marţi, câţiva reprezentanţi ai autorităţilor locale, dar şi de la Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Argeş. Au fost făcute constatări, iar soluţia a fost efectuarea unor partide de vânătoare în zonă. „Pe mine mă lasă săracă, pentru că pe aceste pământuri este toată munca mea. Măcar au venit şi au văzut câtă pagubă mi-au făcut aceste animale. Eu nu mai am păşune pentru vite. Toată recolta pentru anul viitor este compromisă. În păduri nu mai au ce mânca şi, din acest motiv, au ieşit să caute mâncare la noi în grădini.” Femeia a primit promisiuni din partea Primăriei că vor trimite câţiva beneficiari de ajutor social ca să o ajute să pună gliile înapoi, iar pentru semănarea altui nutreţ va primi o mică despăgubire.
Asociaţia de Vânători este de părere că fermierii ar trebui să îşi păzească mai bine culturile. „Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din Argeş are un contract de gestionare a Fondului de Vânătoare Râul Târgului cu Ministerul Mediului. Partea care se cuvine Asociaţiei Vânătorilor este îndeplinită. Noi nu avem ce să facem mai mult. Ministerul a emis o ordonanţă în care spune că proprietarul trebuie să îşi apere proprietatea. Noi nu avem voie să omorâm animalele fără aprobare. Cota de recoltă a fost aprobată până la sfârşitul anului. Avem de împuşcat patru mistreţi şi doi s-au împuşcat deja, unul la Bughea de Sus şi unul la Bughea de Jos. În acea parte avem vânători în fiecare zi. La Muscel, fondul de vânătoare este 21.000 de hectare. Oamenii trebuie să înţeleagă că trebuie să îşi apere culturile.”, ne-a declarat directorul AJVPS Argeş, Constantin Istrătescu. Sezonul de vânătoare se termină la 15 februarie, iar vânătorii au de împuşcat 4 mistreţi. Doi au fost vânaţi şi ar mai trebui sacrificaţi încă doi. Ecaterina Mănescu speră ca vânătorii să îi împuşte tocmai pe cei care i-au făcut atât de multă pagubă.

Prostituţie, furturi, tentativă de omor şi vătămare corporală gravă

Palmaresul musceleanului judecat în Anglia după ce a ameninţat cu arma doi albanezi • Vărul lui, recidivist, cu mai mulţi ani de puşcărie, a înjunghiat mortal o prostituată
La începutul lunii octombrie, v-am informat cu referire la câmpulungeanul Petre Cornel Vâlcu, zis „Coco”, cel care a atras atenţia autorităţilor din Marea Britanie după ce a ameninţat cu pistolul, într-un loc public, două persoane de origine albaneză, soţ şi soţie. Musceleanul a fost reţinut pentru 24 de ore de către Poliţia din Birmingham, dar a fost eliberat din lipsă de probe. În prezent, face obiectul unui dosar de cercetare penală şi este judecat de Tribunalul din Birmingham, procesul său fiind amânat până pe 28 octombrie.

I s-a adus încă un capăt de acuzare

Interlopul muscelean a ajuns în atenţia autorităţilor din Marea Britanie, după ce ar fi ameninţat cu arma, într-un loc public, doi cetăţeni albanezi, soţ şi soţie. Petre Cornel Vâlcu, zis Coco, de fel din Câmpulung, a fost reţinut de Poliţia din West Midlands, Birmingham, pentru 24 de ore, în noiembrie 2013, dar a fost eliberat ulterior, din lipsă de probe. Procesul a continuat, însă, la Tribunalul din Birmingham, iar la sfârşitul lunii iulie 2014, magistraţii l-au declarat pe muscelean vinovat pentru posesie ilegală de armă. Petre Cornel Vâlcu a fost lăsat în libertate condiţionată până pe 8 septembrie, când instanţa ar fi trebuit să pronunţe decizia finală în acest caz. Magistraţii Tribunalului Birmingham au decis, însă, să amâne verdictul până pe 28 octombrie 2014.
De la începutul procesului şi până în prezent, musceleanul s-a aflat sub control judiciar, dar tot nu a putut să stea departe de necazuri şi a fost implicat în alte scandaluri unul dintre ele aducându-i încă un capăt de acuzare la proces. Se pare că a avut o răfuială cu un alt român şi este acum cercetat şi pentru loviri şi alte violenţe. Petre Cornel Vâlcu este cercetat în România în mai multe dosare penale, acesta trăind într-o sferă infracţională internaţională. „Românul a fost verificat şi în România, rezultând că, pe parcursul mai multor ani, a fost cercetat în mai multe dosare penale, printre care prostituţie, furturi, tentativă de omor şi vătămare corporală gravă.”, au arătat surse din cadrul autorităţilor engleze. Petre Cornel Vâlcu nu este singurul infractor din familia sa. Aceleaşi surse au arătat că vărul acestuia, Vasile Popescu, recidivist, cu mai mulţi ani de puşcărie, a ucis, în noiembrie 2012, în zona 13 Septembrie, din Capitală, o prostituată în vârstă de 32 de ani. Victima a fost înjunghiată mortal în gât şi abandonată în agonie în cada garsonierei în care locuia.

Şoferii de maxi taxi nu fac traseul până la „Carol I”, ca să stoarcă un leu în plus de la liceeni

• Staţia maxi-taxi din Vişoi va fi mutată, deoarece ea nu mai poate funcţiona în faţa benzinăriei care se construieşte lângă Billa • Călătorii trebuie să ştie că le pot cere şoferilor să prelungească traseul până la Podul Gobej, iar aceştia n-au voie să refuze
În cadrul şedinţei de Consiliu Local, desfăşurată în ultima zi a lunii septembrie, Ionel State a reactualizat o mai veche doleanţă a sa referitoare la câmpulungenii din Vişoi, care folosesc ca mijloc de transport microbuzele maxi-taxi şi care nu cunosc faptul că operatorul trebuie să prelungească traseul până la Podul Gobej, dacă sunt cereri în acest sens. La începutul anului, când s-a stabilit în Consiliu, la cererea călătorilor, acest lucru - staţie la ultimele blocuri de pe strada Alexandru cel Bun - viceprimarul Liviu Ţâroiu s-a angajat în faţa colegilor că-i va transmite patronului firmei de maxi-taxi că trebuie să afişeze, pentru informarea pasagerilor, că există oprire la Podul Gobej.
Altfel spus, şoferul nu este obligat să continue cursa până la acest punct terminal, dacă lumea din vehicul nu doreşte. Dar dacă sunt pasageri care vor să coboare la marginea Vişoiului, în special, din rândul celor care locuiesc în zona de case din Nordul cartierului, atunci conducătorul auto este obligat să se conformeze cerinţei plătitorilor de bilet.
Numai că oamenii nu solicită şoferului să-i ducă la această ultimă staţie asupra existenţei căreia consilierii municipali şi-au dat acordul, pentru că nu ştiu acest lucru. Şi nu ştiu, pentru că şoferii nu pun în vehicul, la loc vizibil, un afiş prin care călătorii să fie informaţi că pot să coboare la graniţa dintre zona de blocuri şi cea de case. Fie vicele Liviu Ţâroiu a omis să-i comunice patronului să-şi pună subalternii să efectueze cursa, la cerere, până la capătul Vişoiului, fie acesta din urmă, deşi a fost informat de autorităţi, nu a impus obligaţia propriilor angajaţi, fie aceştia nu-şi ascultă şeful şi nu afişează în maşină că a fost înfiinţată o staţie nouă pentru câmpulungenii care stau mai departe, la Gardă, pe Cuza Vodă, Calea Pietroasă, ş.a.m.d.
„Domnul viceprimar ne-a promis că o să-i înştiinţeze să pună măcar acolo un afiş, care să informeze că, la cererea călătorilor, pot să meargă până la Podul Gobej, dar nimeni nu a făcut aşa ceva. Mai nou, cei care vin din Vişoi, în special, pe copiii care se duc la şcoală, la Pedagogic, îi lasă la Statuie, nu merg până la Colegiul „Carol I”. De la Statuie, mai plătesc un leu la maxi-taxi, care să-i ducă la Pedagogic. Cei din Grui îşi fac acest traseu, cei din Vişoi nu-l fac şi iau un leu în plus copiilor care merg la „Carol I”.”, este situaţia gravă reclamată de democrat-liberalul Ionel State în cadrul şedinţei ordinare de la sfârşitul lunii septembrie.
Din partea Executivului, vicele Liviu Ţâroiu a susţinut, în apărarea sa, că a luat legătura cu administratorul societăţii care desfăşoară activitatea de transport în regim maxi-taxi pe teritoriul Câmpulungului. „Mi-a promis că le transmite tuturor şi am spus-o şi în Consiliu că această prelungire poate fi aplicată, la solicitarea călătorilor. În ceea ce priveşte traseul până la Pedagogic, este prima dată când aud. O să luăm legătura cu el şi o să vedem dacă şi de ce nu este traseul până acolo. În mod normal, nu trebuie să se întâmple aşa ceva.”, a precizat viceprimarul Ţâroiu. În Vişoi, potrivit primarului Călin Andrei, va fi regândită amplasarea staţiei maxi-taxi, întrucât a început să funcţioneze supermarketul Billa, lângă care se construieşte o staţie Peco. Aşadar, staţia maxi-taxi nu va mai rămâne în dreptul noii benzinării care a început să se contureze, prin urmare, i se va găsi un alt amplasament. „Este foarte importantă problema legată de Colegiul „Carol I”, fiindcă sunt mulţi copii care merg la această şcoală, cărora li se ia un leu în plus.”, a insistat Ionel State pentru rezolvarea sesizării primite de la cetăţenii afectaţi de această  neregulă ieşită la iveală în activitatea de transport în comun.


Recomandam - ziare romanesti

Abonare newsletter stiri.com.ro

Adresa de e-mail:

Transport Mobila International