Ziarul

  ziare    propune o publicatie     trimite o stire    

Ziarul Online - Ziare romanesti - Stiri Banul Botosanean online

 

Ziarul Banul Botosanean

Website: http://www.banulbotosanean.ro

Ziar inscris in categoria Online in judetul Botosani

Descriere:
Banul Botosanean - Ziar electronic de profil economic din Botosani, actualizat zilnic. Cele mai noi stiri economice si financiare din judetul Botosani.

propune o publicatie

Ultimele stiri din Banul Botosanean de azi - Ziarul Banul Botosanean online


Două zile de pescuit la singurul iaz care are magazin, locuri de parcare, grupuri sanitare

Cupa Navodul Star

În zilele de 1 şi 2 iulie va avea loc prima ediţie a Cupei Năvodul Star la iazul Popăuţi, comuna Răchiţi, singurul dotat cu locuri de parcare, magazin și wc-uri.

 

Concursul va începe sâmbătă, 1 iulie, la ora 7.00 şi se va încheia la ora 7.00 a zilei de 2 iulie. Sunt aşteptate maxim 40 de echipe, 80 de participanţi.

Taxa de înscriere este de 300 lei per echipă, iar pescuitul se va face pe echipe a câte doi pescari.

Festivitatea de premiere va avea loc duminică, 2 iulie, la ora 8.30 a zilei de 2 iulie. 

Iazul Popăuţi este un loc de agrement cu un luciu de 11 hectare, situat pe drumul DC29A, la 5 Km după ieşirea din Botoşani spre Săveni, în partea dreaptă. Fondul pisciol este format din caras, crap, cteno, somn, şalau, novac şi sânger.

FOTO Locul unic din Moldova: plajă, valuri, terase, shopping în duty free

Dacă aţi privi imaginile din galeria foto şi nu v-am spune unde sunt făcute aţi zice că sunt surprinse pe litoral, că sunt de la malul Mării Negre.

 

Dar nu, nu sunt de pe litoralul Mării Negre ci de pe malul Mării Nordului, pe malul acumulării Stânca-Costeşti de pe râul Prut.

 

Pe malul românesc al acumulării de apă Stânca-Costeşti, s-a amenajat o plajă cu terase şi o scenă pentru concerte. Investiţia este privată, realizată de Pansela Merticariu, în parteneriat cu Primăria oraşului Ştefăneşti, iar partea de entertainment este asigurată de Marius Honceriu.

 

Pentru regiunea istorică a Moldovei acest loc este unic, iar avantajul de a fi aproape de Vama Stânca oferă şi posibilitatea unei sesiuni de shopping în duty-free, parfumurile şi băuturile de lux fiind la preţuri foarte mici.

 

Din păcate, accesul dinspre Iaşi şi dinspre Botoşani se face pe nişte tronsoane de drum naţional de toată ruşinea, dar frumuseţea locului şi faptul că nu trebuie să conduci câteva ore bune pentru a ajunge pe plajă te fac să treci peste acest inconvenient. 

{gallery}mareastanca{/gallery}

Mândria judeţului: Vorona “sat cultural al României” pentru al treilea an

Un sat din judeţul Botoşani unde veneau la vânătoare toţi domnitorii Moldovei reuşeşte să impresioneze toată România. Mii de turişti vin anual la Serbările Pădurii şi la hramurile celor două mănăstiri. 

 

Satul Vorona este considerat una dintre cele mai frumoase aşezări rurale din România, iar la finele lunii mai a fost ales, pentru al treilea an consecutiv, drept „sat cultural al României“.

În momentul de faţă, Vorona este considerată, la nivel național, drept a doua aşezare rurală a României, din punct de vedere cultural. Iar titul de sat cultural și locul II în finala concursului, de altfel cea mai bună clasare obținută până acum de localitatea botoșăneană în cadrul unei competiții de acest gen, au fost primite de Vorona în cadrul unui concurs naţional organizat de Asociaţia Celor Mai Frumoase Sate din România sub patronajul Ambasadei Franţei în România şi a Delegaţiei Valonia din Bruxelles, intitulat ”Satele culturale ale României”.

În acest an, la ediţia a IV-a, concursul a fost organizat la Muzeul Naţional al Satului din Bucureşti, concursul ”Satele culturale ale României” desfășurându-se anual, începând din 2014. Și, 41 de comune din România și-au depus în acest an dosarele pentru obținerea titlului de SAT CULTURAL, iar 13 comune, finaliste, au fost invitate să-și susțină candidatura în fața juriului de specialitate.

Și, Vorona a reuşit, pentru al treilea an consecutiv, să primească titulatura de ”sat cultural al României”, fiind totodată considerat şi unul dintre cele mai frumoase sate ale ţării. Organizatorii și juriul concursului din acest an au apreciat în mod deosebit atat modul inovativ în care Vorona și-a prezentat palmaresul în ceea ce privește manifestările culturale cu tradiție organizate pe plaiurile moldave, standul de prezentare al comunei amenajat la Muzeul Satului Bucuresti și nu în ultimul rând, reprezentația susținută de fanfara Iacobenii în spectacolul care a urmat jurizării concursului. ”În cadrul acestui concurs participă comunele care au cele mai frumoase şi mai ample evenimente culturale. Iar în baza regulamentului, comunele sunt apreciate  pentru un pachet de minim 5 evenimente cultural-sportive pe care trebuie să le prezinte, printr-un stand cu materiale despre comună şi evenimentele respective, dar şi în cadrul unei expoziţii cu ocazia susţinerii candidaturii. La toate acestea, se adaugă un film de prezentare in care să fie surprinse aspectele cel mai importante din cele 5 manifestări organizate în cadrul comunei, pe parcursul anului precedent. La acest capitol, prezentarea Voronei a fost catalogată de organizatori și juriu ca fiind excepțională, fapt care, bineînțeles, ne onorează” declară Aurel Ştefan, primarul comunei Vorona.

Iar în acest an, toate comunele participante la Concursul „Sate culturale ale Romaniei„  au realizat și o expoziție intitulată „COMORILE ROMÂNIEI,,, fiecare amenajând standuri de prezentare ale comorilor culturale din localitățile lor, cu prezentări pe măsură. Iar la secțiunea COMORILE ROMÂNIEI din cadrul concursului organizat la Muzeul Satului, Vorona a fost din nou onorată cu două premii speciale, asta întrucât juriul concursului a premiat ,,Fanfara din Vorona” la secțiunea „Ansambluri folclorice ale României„ și, de asemenea, un premiu special i-a fost decernat, în cadrul galei Comorile României, meșterului și rapsodului popular Gheorghe Țugui, din Vorona, la secțiunea ,,Meșterul Popular al României,,.

Asociaţia Celor Mai Frumoase Sate din România sub patronajul Ambasadei Franţei în România şi a Delegaţiei Valonia din Bruxelles, a fost creată pentru a promova patrimoniul cultural şi turistic al satului tradiţional românesc, fiind  incluse în această organizare cele mai frumoase sate ale României. Iar de selecţie în cadrul concursului din acest an s-au ocupat specialişti în domeniul etnografiei, în special, dar şi din alte domenii culturale, profesori universitari și reprezentanți ai Guvernului României. 

Pentru turiști, dar și pentru localnici: Tur pietonal în cartierul armenesc

Cladirile istorice din turul pietonal in cartierul armenesc din Botosani

Începând cu data de 20 mai Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Botoșani împreună cu Uniunea Armenilor din România organizează un tur pietonal în cartierul armenesc.

Persoanele interesate sunt așteptate sâmbătă începând cu ora 11.00 în fața Casei Ankele (fosta "Bucuria copiilor") din Centrul istoric unde ghidul turistic Ionel Rusu îi va conduce prin poveștile și istoria secolelor trecute a Botoșanilor. Participanții vor primi broșuri de prezentare și o hartă a municipiului Botoșani cu monumentele istorice de pe teritoriul acestuia. Vă așteptăm cu drag!, a declarat Cristian Lazarovici, președintele UAR Botoșani.

Turul pietonal în cartierul armenesc îți va purta pașii câtre 12 obiective istorice de o frumusețe rară, încărcate de istorie, de povești pe care trebuie musai să le afli.

 

 1. Casa Ankele- construită în anul 1836, este una dintre casele reprezentative pentru centrul istoric al municipiului Botoșani. Carol Ankele, unul dintre cei mai bogați negustori armeni din Botoșani în perioada interbelică, a avut aici un magazin universal de mașini agricole și un atelier mecanic.
 2. Dughenele Ciolac- erau armeni cizmari, curelari, măcelari, croitori care închiriau dughenele din zonă pentru a-și expune marfa.
 3. Casa Bolfosu- a fost construită pe final de secol XVIII, început de secol XIX. Familia Bolfosu a fost o altă familie de seamă a comunității armene din Botoșani, implicați în administrația orașului.
 4. Casa Buicliu- a fost construită la începultul secolului XIX (1810) de către negustorul armean Garabet Buicliu. Familia Buicliu a fost una emblematică pentru armenii din Botoșani, fiind una dintre cele mai vachi familii de aici.
 5. Casa Missir- a fost construită în anul 1890 într-un eclectism clasicizant și păstează multe elemente arhitectonice originale, inclusiv gardul din fier forjat bogat ornamentat. Familia Missir a avut de-a lungul vremii oameni politici în administrația locală a Botoșanilor, avocați și proprietari de pământuri în zona Hangu.
 6. Casa Garabet-Ciomac - a fost ridicată în anul 1892 și este una dintre clădirile reprezentative ale Botoșanilor. Garabet Ciomac a fost unul dintre cei mai importanți negustori armeni din Botoșanii secolului XIX, mare moșier și negustor de vite.
 7. Casa Severin(Teatrul pentru Copii și Tineret „Vasilache”) - construita la mijlocul sec. XIX, este casa in care s-a nascut si a copilarit savantul chimist Emil Sevein.
 8. Casele Goilav - Complexul de case Goilav a fost construit în mai multe etape de bogata și numeroasa familie armenească Goilav. Ansamblul a fost construit înainte de 1900.
 9. Casa Ciomac-Cantemir(Fundația „Ștefan Luchian”) - a fost construită în jurul anului 1800. Ciomacii erau proprietari de terenuri agricole la Prut, construind mai multe case în municipiul Botoșani. Aici a locuit și Gheorghe Cantemir, fost președinte al Consiliului Județean la finalul secolului XIX.
 10. Casa Ferhat (Registrul Comerțului) - este un monument de arhitectură urbană de patrimoniu național. Anton Ferhat, ultimul proprietar al acestui imobil a fost unul dintre cei mai bogați armeni din Botoșani, director al Băncii românești din Botoșani și propritar a 300 de ha de pământ.
 11. Biserica Armeană”Sfânta Treime”- are datare din anii 1795-1797, si ea a fost refăcută la 1832. Biserica a fost construita pe locul unei foste manastiri armene cu hramul "Sfantul Axente", datată 1560.
 12. Biserica Armeană”Sfânta Maria”- a fost reclădită pe temeliile celei mai vechi biserici armenești din Europa, construită în jurul anului 1350. Biserica adăpostește și un mic muzeu cu obiecte bisericești vechi de mare valoare: icoane în ulei pe pânză vechi de două secole, obiecte din argint, aur și pietre prețioase, veșminte și acoperămin cusute cu fir de aur și argint, unicate.

Uniunea Armenilor Botoșani anunță reluarea ”Turului pietonal în cartierul armenesc”

Biserica Sfanta Maria Botosani, cea mai veche biserica armeneasca din Europa

La sfârșitul lunii mai sau începutul lunii iunie va fi reluat ”Turul pietonal în cartierul armenesc”, singurul tur turistic organizat în municipiul Botoșani.

 

Uniunea Armenilor din România, Filiala Botoșani, este cea care organizează acest tur.

Cristian Lazarovici, președintele UAR Botoșani, a declarat că anul trecut organizarea acestui tur a fost un succes.

Anul trecut pe, 10 decembrie, la Sărbătoarea SF Iacob, profitând de faptul că am avut musafiri din comunitățile armenești din alte județe, am inițiat pentru prima dată, împreună cu domnul Ionel Rusu, ghid turistic autorizat în cadrul Centrului de promovare turistică Botoșani, un "Tur pietonal in cartierul armenesc" în care cei prezenți au putut recunoaște câteva din "bijuteriile" arhitectonice ce sunt lăsate moștenire urbei de către foști membrii ai comunității armene din Botoșani. Acest tur pietonal dorim sa-l permanentizăm odată cu venirea anotimpului cald în fiecare duminică la ora 11, a declarat Cristian Lazarovici.

Acesta a precizat că a fost contactat de mai mulți botoșăneni care nu au legături cu comunitatea armenească dar care au fost interesați de reluarea turului pentru a învăța despre istoria municipiului Botoșani.

Vă reamintim că în Botoșani este cea mai veche biserică armenească din Europa, Biserica Sfânta Maria.

Teatrul ”Vasilache” Botoșani la Festivalul Internațional Arlechino din Brașov

Soacra cu trei nurori.... în festival!

 

Trupa Teatrului "Vasilache" Botoșani va prezenta brașovenilor spectacolul "Soacra cu trei nurori", în regia lui Mihai Dontu.

Spectacolul "Soacra cu trei nurori" este programat astăzi, 30 mai 2017, de la ora 11:00, în sala Reduta, în cadrul Festivalul Internațional de Teatru pentru Copii „Arlechino - Caravana Poveștilor", care se va desfășura în perioada 29 mai - 4 iunie.

Premieră la Teatrul Vasilache: „Extraordinarele peripeții ale lui Hansel și Gretel”

Teatrul pentru Copii şi Tineret „Vasilache” vă invită duminică, 28 mai 2017, de la orele 11:00 şi 12:30 să vizionaţi  în premieră spectacolul „Extraordinarele peripeții ale lui Hansel și Gretel”, de  Marius Rogojinschi, Anamaria Chelaru, Loredana Bran,  Geanina Alecsoaie, Alin Gheorghiu.

 

 

 

Din distribuţie fac parte actorii:

 

Anamaria Chelaru, Geanina Alecsoaie, Loredana Bran, Alin Gheorghiu

 

Regia artistică este semnată de  Marius Rogojinschi; scenografia îi  aparţine lui  Mihai Pastramagiu, efecte sonore și muzica electronică Marius Rogojinschi, iar coregrafia îi aparține Victoriei Bucun

Consultanți: Sara-Maria Ivanof, Andreea-Raluca Vorniceanu și Maria Surugiu

 

„Spectacolul pornit de la intenția de a aduce în fața tinerilor spectatori   celebrele personaje Hansel și Gretel, din nu mai puțin celebrul basm omonim al Fraților Grimm, actualizează nemaipomenitele aventuri ale celor doi copii, într-un demers spectacular ce scoate în evidenţă relaţiile dintre copii,  părinţii şi copiii zilelor de azi, importanța cultivării valorilor morale, sentimentul solidarităţii fraterne, beneficiul unităţii familiei în faţa problemelor ridicate de realitatea imediată a timpului pe care îl parcurgem.” (Marius Rogojinschi – regizor artistic)

 

Vă invităm să vizionaţi un spectacol ce se adresează copiilor cu  vârsta cuprinsă între 9 – 14 ani.

Preţ bilet 10 lei  

Pentru rezervări  vă rugăm să sunaţi la numerele de telefon  0756084651 / 0231.514353

 

Nu uitaţi:

Orice persoană care doreşte să ofere o oră de spectacol unor copii sau tineri aflaţi în situaţii dificile poate cumpăra „Bilete în aşteptare”.

„Biletele în aşteptare” pot fi achiziţionate de la Agenţia Teatrului pentru Copii şi Tineret „Vasilache”, str. Victoriei nr. 13, Botoşani.

Expoziție despre simbolul eroismului național în colaborare cu Muzeul Militar Ferdinand I

Muzeul Judeţean Botoşani organizează miercuri, 24 mai 2017, ora 13.00, în Sala Polivalentă a Muzeului de Istorie Botoşani, vernisajul expoziţiei "Eroul Necunoscut — simbol al eroismului naţional".

 

Prezintă: Valeria Bălescu, muzeograf la Muzeul Militar Naţional "Ferdinand I" din Bucureşti, realizatorul expoziţiei.

Susţin intervenţii: Gheorghe Timofti şi Sergiu Balanovici;

interpretează: Claudiu Păvăleanu.

Manifestarea este dedicată Zilei Eroilor şi este organizată în colaborare cu Muzeul Militar Naţional "Ferdinand I", Batalionul 335 Artilerie „Alexandru cel Bun”, Cercul Militar Botoşani şi Asociaţia Naţională ,,Cultul Eroilor” – Filiala Botoşani.

 

Muzeul Judetean Botosani

str. Unirii, nr. 15

tel. 0231.513.446 fax. 0231536989

www.muzeubt.ro


Recomandam - ziare romanesti
Programul TV de Azi

Abonare newsletter stiri.com.ro

Adresa de e-mail:

Mutari Mobila International